Alerta sanitària

L'atenció primària demana criteris homogenis d'atenció al coronavirus i generalitzar els tests a tothom amb símptomes

CAMFiC i AIFICC reivindiquen la tasca dels professionals dels CAP

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) i l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC) han demanat homogeneïtzar els criteris per atendre el coronavirus i generalitzar els tests a tothom amb simptomatologia. En un comunicat, han afirmat que hi ha una "varietat de protocols de maneig hospitalari" i això pot generar "iniquitats territorials de molt tipus" per això han aconsellat crear un comitè científic "que vetlli per homogeneïtat de criteri i per preservar l'equitat en la vessant terapèutica específic i de suport, en coordinació amb l'atenció primària". D'altra banda, han afirmat que l'atenció primària podria fer la tasca de realitzar el test a tothom amb simptomatologia.

Les dues organitzacions han reivindicat en un comunicat la tasca del col·lectiu, que disposa de "coneixement, habilitats, actituds i experiència com per fer front tant a l'atenció com a les grans adaptacions i reptes". Aquestes adaptacions han de permetre atendre pacients amb coronavirus com la resta de patologies que segueixen produint-se.

Han explicat que els CAP han dut a terme plans de contingència propis i reorganitzacions horàries i de recursos físics i humans per atendre la demanda presencial, domiciliària i residencial. També han de fer plans per atendre els dispositius que el Departament de Salut acondicioni, com hotels, i això pot requerir allargar els horaris d'atenció "tant com faci falta fins que la situació epidèmica millori". També es preveu haver de concentrar recursos físics i humans si així s'assegura l'atenció, davant les "més que segures" baixes de professionals afectats per al covid-19.

Per això, han reclamat eliminar aquelles tasques administratives que resten temps als professionals i que es faciliti la seva gestió telemàtica. També han demanat que es prioritzi l'atenció telefònica i telemàtica, si és possible amb el centre d'atenció primària de referència per evitar el col·lapse dels telèfons d'emergències. A més, les dues organitzacions aposten pel teletreball d'aquests professionals que puguin desenvolupar les seves tasques des de casa.

CAMFiC i AIFICC s'han sumat a les exigències de disposar de tot el material de protecció necessari ja que sense aquesta els professionals s'exposen "a entorns d'alt risc de contagi", com l'atenció domiciliària. En aquest sentit, ha apuntat que cal una atenció especial a pacients vulnerables amb la coordinació des del treball social i l'atenció domiciliària amb voluntaris per donar resposta a les necessitats bàsiques d'aquestes persones.

D'altra banda, també han apostat per una major coordinació entre centres residencials i sociosanitaris i els CAP i que la informació clínica sigui "autènticament compartida i de manera immediata" per tots els professionals.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local