Crisi del coronavirus

Les funeràries treballen a contrarellotge davant l'augment continu de defuncions

Estan prioritzant 'la possibilitat de retirar els difunts el més aviat possible' de centres hospitalaris i residències, reforçant els equips, s'estan dotant de més vehicles i de més capacitat per dipositar els difunts

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les funeràries treballen a contrarellotge davant l'augment continu de defuncions a Catalunya arran del coronavirus. Fernando Sánchez Tulla, director de comunicació i relacions institucionals del grup Mémora, assegura a l'ACN que l'increment de defuncions és del 35% a Barcelona, Girona o el Bages mentre que el director general de Serveis Funeraris d'Àltima, Josep Ventura, diu que s'han doblat. Segons Ventura, el que estan prioritzant ara és "la possibilitat de retirar els difunts el més aviat possible" de centres hospitalaris i residències. Per a això, estan reforçant els equips, s'estan dotant de més vehicles i de més capacitat per dipositar els difunts. Avisa, però, que els preocupa la "protecció" del seu personal.

"La nostra màxima preocupació en aquest moment és la protecció dels professionals, perquè al final són persones que van als hospitals i recullen els difunts", explica.

Per a la recollida dels morts positius en covid-19, Ventura apunta que estan tenint problemes per aconseguir el subministrament de sudaris i equips de protecció individual que ha fixat el Ministeri de Sanitat.

"Si no protegim el nostre personal, no podrem fer aquesta tasca de retirar els difunts dels centres hospitalaris", alerta. Per això, diu, estan en contacte amb les diferents administracions per veure com es pot "accelerar" la disposició del material.

Reforç dels equips de professionals

Sánchez comenta que estan preparant-se perquè preveuen "naturalment" un increment veient la situació a Madrid. A més, apunta que el grup Memóra, que també treballa en aquesta comunitat, ja compta amb l'experiència dels darrers dies i ara està preparant espais i possibilitats per un escenari diferent també a Catalunya.

Segons explica, la decisió presa el cap de setmana passat de restringir cerimònies i vetlles els està permetent "reorientar equips i professionals" en aquells àmbits on cal "més intensitat". Així, estan reforçant la logística de recollida a centres sanitaris i residencials, a més del centre de trucades i l'atenció a clients.

En una línia similar, Ventura indica que estan treballant per evitar el que hagi pogut passar a Madrid. "Una de les dificultats és saber quina sera la previsió de defuncions diàries", admet, puntualitzant que segueixen pendents de les dades que va donant el departament de Salut. "Tinc confiança en el sector però les capacitats no són infinites", admet.

Amb tot, remarca que ara per ara poden assumir el nombre de defuncions i continuen treballant en dimensionar-se "en diferents aspectes".

Tant Memóra com Àltima coincideixen a destacar que estan col·laborant "al màxim" amb l'administració pública i el CatSalut per la retirada dels difunts.

Mesures i atenció a les famílies

Les dues funeràries destaquen també que una part que no es pot "perdre de vista" són les dificultats afegides a les famílies que perden algú aquests dies. Més concretament, els familiars dels morts per coronavirus.

Com apunta Àltima en la informació a la seva pàgina web en resposta a mesures preses per evitar la propagació de la covid-19, no està permesa la celebració de vetlla al tanatori ni tampoc estar present en el moment de la incineració o inhumació. Sí que es permetrà, però, una cerimònia després que els familiars hagin superat un període de quarantena d'almenys un mes.

Un cop recollit el difunt s'introdueix directament al fèretre seleccionat per la família i amb l'aïllant sanitari corresponent i és conduït fins al crematori o el cementiri. En el primer cas la família podrà disposar de l'urna al cap d'un mes de la defunció.

"Per això estem donant servei d'atenció psicològica telefònica, perquè les famílies necessiten el suport dels altres familiars i si pel confinament no es pot que almenys compti amb l'assessorament d'un psicòleg per gestionar el dol el millor possible", assenyala Ventura sobre la línia gratuïta.

Mémora ha reforçat la plataforma d'atenció psicològica al dol i ofereix també la possibilitat de celebrar cerimònies un cop passi el confinament. "Creiem que retre homenatge i acomiadar és molt important per a una bona gestió del dol", assegura Sánchez. A més, també han posat a disposició dels professionals de la salut i el treball social un telèfon gratuït per oferir-los suport en un moment de "càrrega" de treball i de càrrega emocional.

Ni vetlles, ni cerimònies, amb algunes excepcions

Tant Àltima com Mémora formen part de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat). En un comunicat del 22 de març, Asfuncat ja va informar que "per tal de protegir als seus usuaris, treballadors i a la ciutadania en general" les empreses associades no celebrarien vetlles ni cerimònies a les seves instal·lacions.

Amb tot, algunes empreses, en casos excepcionals, poden permetre a la família més propera restar en una sala uns breus minuts amb el difunt per poder acomiadar-se.

Àltima, per exemple, informa en el seu web que no es podran contractar ni el servei de sala de vetlles ni d'oratori al tanatori de Ronda de Dalt de Barcelona i ha tancat tots els tanatoris de l'Hospitalet i de la comarca del Baix Llobregat, a excepció de quatre. En aquests, per tant, sempre i quan no es tracti d'un cas de covid-19, es continua oferint un servei de vetlla de 30 minuts per a un màxim de cinc familiars directes.

Les xifres del sector

Segons un informe d'Asfuncat del 2019, l'associació està configurada per 45 empreses de titularitat pública i privada que representen el 90% dels serveis funeraris a Catalunya i que donen feina, directament o indirecta, a més de 1.600 treballadors.

L'informe també apunta que Catalunya acull 294 tanatoris de titularitat pública i privada i compta amb 814 sales de vetlla i 32 crematoris. Dels tanatoris, la gestió i inversió de gairebé el 84% es fa a través d'una empresa privada o mixta, i el 16% restant són gestionats directament per ajuntaments o empreses públiques.

Les empreses funeràries petites i mitjanes tenen el 70% de la quota de mercat a Catalunya; el 30% restant correspon a Mémora i Àltima.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local