Pla detall de cables de connexió a internet. Reuters / ACN
ACN/ Miquel Codolar |
Barcelona
02-04-2020 10:37
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Les consultes que reben els Mossos d'Esquadra pels delictes relacionats amb internet, com la pràctica del 'phishing' o el 'ramsonware', s'han incrementat un 50% des de l'inici del confinament pel coronavirus. "L'expansió mundial de la covid-19 ha generat una situació excepcional que ha estat aprofitada per cibercriminals", ha explicat en declaracions a l'ACN l'agent Raul Roca, de la Unitat de Ciberdelicte dels Mossos d'Esquadra. Roca, que també és professor d'aquest àmbit a la Universitat de Barcelona (UB), ha demanat als ciutadans que estiguin "alerta" i ha volgut donar un "missatge de tranquil·litat" perquè "la policia actua i investiga sempre, i en moltes ocasions té èxit".
L'augment de les consultes per delictes relacionats amb internet és un fet, però "caldrà esperar" per comprovar si es correspon amb un increment dels ciberdelictes, indica Roca, ja que hi ha menys denúncies des que el cos demana evitar anar a les comissaries "si no es tracta d'assumptes estrictament necessaris i rellevants".
Roca reconeix les dificultats dels Mossos per combatre el cibercrim. "Hem de tenir una cosa clara, internet no té límits geogràfics, i això implica que la ciberdelinqüència tampoc els té", adverteix. Explica que es poden contractar servidors al marge de la llei que "compliquen" les investigacions. "Això no vol dir que no puguem fer res, ans tot el contrari", indica Roca, perquè "encara que en ocasions pugui ser lent, s'acaben detenint molts d'aquests ciberdelinqüents".
"Simplement aprofiten la covid-19 com qualsevol situació que sigui sensible i que ens pugui fer picar", afegeix Roca. Exposa que altres moments propicis utilitzats per llançar atacs criminals i en què els ciutadans han de ser particularment curosos poden ser les campanyes de la declaració de la renda o el Black Friday. "La capacitat d'engany aquí és més gran i la capacitat d'èxit també", apunta.
Una de les amenaces detectades des de l'inici del confinament té a veure amb l'anomenat 'ramsonware', el segrest de dades que s'obté a partir de la instal·lació d’un programa maliciós, que restringeix l'accés total o parcial de les nostres dades i pel qual els cibercriminals demanen un rescat econòmic.
Atacs com aquest poden començar per l'obertura d'arxius de correus electrònics. Per això Roca recomana fixar-se en que els remitents siguin de confiança. "A vegades semblen correctes i lícits, però si t'hi fixes en comptes de posar Amazon posen Amazan", exposa. "Si no estàs esperant un correu i en reps un amb un fitxer adjunt, no l'obris, directament a al paperera", rebla.
També hi ha campanyes actives de phishing, que és l'engany fent-se passar per empreses, persones o organitzacions que poden fer veure que estan relacionades amb la covid-19 per aconseguir dades o informació confidencial. En aquest sentit Roca és contundent. "Cap organització seriosa et demanarà les credencials, això ho hem de tenir clar, i tampoc cal cedir davant pàgines de donacions de dubtosa procedència", afegeix.
El cos considera que l'increment massiu del teletreball i de l'ús particular de dispositius electrònics s'ha convertit en una finestra d'oportunitat pels delinqüents que han vist la possibilitat d'obtenir dades de caràcter empresarial, privades o de targetes i comptes bancaris. La capacitat tècnica de cadascú no garanteix evitar ser víctima d'aquests delictes, adverteix Roca. "Pots ser molt bo en ofimàtica, però si no ets un usuari conscienciat cauràs", indica.
Els Mossos recomanen incrementar les mesures de seguretat i desconfiar dels correus electrònics, SMS i informacions que no provinguin d'organismes i entitats governamentals o oficials. En aquest sentit demanen augmentar l'atenció sobre els correus electrònics o missatges que tinguin relació amb informació vinculada al covid-19, sobretot quan conviden a descarregar arxius, programes o aplicacions o accedir a enllaços sospitosos.
Roca també fa una crida a "fugir dels rumors i la desinformació" i evitar reenviar informacions de dubtosa procedència que no estiguin contrastades. El cos demana especialment aquests dies no compartir informació que pugui provocar alarma social i consultar els mitjans oficials per contrastar la informació.
Els Mossos d'Esquadra disposen de la bústia interetsegura@gencat.cat per adreçar consultes relacionades amb la seguretat d'internet, per exemple les que tenen a veure amb els ciberdelictes.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!