Una dona visita una pàgina web de poker online durant el confinament, el 9 d'abril de 2020. ACN
ACN/ Jordi Pujolar / Àlex Recolons |
Barcelona
12-04-2020 09:58
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'angoixa, la incertesa i les emocions negatives derivades de l'actual estat d'alarma i la situació de confinament poden ser factors de risc que propiciïn l'aparició de nous addictes al joc online. La responsable Joc Patològic de l'Hospital Universitari de Bellvitge, Susana Jiménez, explica en una entrevista a l'ACN que hi ha un gran nombre de persones amb conductes addictives però que no estan en tractament que es troben ara en una situació de "franca vulnerabilitat". Jiménez alerta el fet de voler "desconnectar dels problemes" és una de les principals motivacions del joc patològic. Els jugadors menors de 25 anys, que han crescut un 12% en la darrera dècada, és un dels col·lectius que més preocupa als especialistes.
"Ens preocupen especialment les persones que poden tenir un problema de joc però que encara no han arribat al tractament", detalla Jiménez. Es tracta d'un col·lectiu fins ara ocult que podria aflorar com a conseqüència de la situació de confinament. Per Jiménez, aquest "pot ser un moment bastant complicat" per a aquestes persones.
En aquest sentit, des de la Unitat de Joc Patològic de Bellvitge demanen a la ciutadania que no confongui el joc com una activitat de lleure i no s'iniciï ara durant el període de confinament. "No és un entreteniment com un altre. Té un potencial de risc molt important i més en una situació com aquesta en el que afloren les emocions negatives", apunta Jiménez
D'entre tots els potencials nous addictes, els especialistes mostren especial preocupació pel públic més jove, cada vegada més nombrós. A més, al ser un perfil de jugador que se sap desenvolupar amb les noves tecnologies és tan perillós el jugador online com el jugador presencial, ja que en un moment determinat és més fàcil que pugui fer "el salt a l'online".
En aquest sentit, Susana Jiménez demana a les famílies que tinguin els ulls ben oberts davant possibles conductes addictives: "Pot ser es bona oportunitat per adonar-se que aquesta activitat comporta problemes i que passat el confinament es pot sol·licitar tractament". Igualment però, cal que l'entorn sigui "especialment comprensiu" en un moment com l'actual.
Els jugadors en tractament, més tranquils
Pel que fa als jugadors que ja estan seguin un tractament, la responsable de Joc Patològic de Bellvitge assegura que el risc de recaiguda és mínim, tot i que ja s'ha donat algun cas puntual. "Els que tenien problemes de joc presencial no tenen cap estímul i estan més tranquils. El problema del joc els ha quedat ara en un segon terme", explica.
Els jugadors online, en canvi, tot i que sí és més perillós que puguin recaure, tot ells tenen prohibit l'accés a les plataformes de joc de l'estat espanyol. Aquesta, de fet, és una mesura que Jiménez recomana davant qualsevol possible conducta addictiva. Qualsevol persona ho pot demanar voluntàriament a la Direcció General d'Ordenació del Joc.
En tots els casos, els pacients en tractament continuen vinculats telemàticament amb els seus terapeutes.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!