Curs 2019/20

La Coordinadora d'AFAs de Vilanova denuncia "l'agreujament de l'escletxa digital" amb el retorn virtual a les aules

Exigeixen que 'es mobilitzin amb urgència tots els recursos necessaris perquè totes les famílies tinguin accés als materials i la connectivitat imprescindible per poder garantir la igualtat d’oportunitats entre l’alumnat'

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Coordinadora d'Associacions de Famílies d'Alumnes de Vilanova i la Geltrú ha denunciat en un comunicat "l'agreujament de l'escletxa digital" amb el retorn virtual a les aules. Exigeixen que 'es mobilitzin amb urgència tots els recursos necessaris perquè totes les famílies tinguin accés als materials i la connectivitat imprescindible per poder garantir la igualtat d’oportunitats entre l’alumnat'.

I és que el passat dimarts 14 d'abril va començar el tercer trimestre que, segons el Departament d'Educació, es farà de forma telemàtica. Però des de les AFA de Vilanova asseguren que "quatre dies més tard, encara hi ha alumnes als quals els resulta impossible connectar-se amb el seu centre docent". Es calcula que un 30 % de l'alumnat no està seguint el curs a distància, però la coordinadora d'associacions de famílies creu que "el més greu és que el mateix Departament ha reconegut des d'un bon principi que no podia garantir l'accés de tots els alumnes a les activitats telemàtiques".

Davant d'aquesta situació, des de la Coordinadora d'AFAs de Vilanova i la Geltrú denuncien "la greu problemàtica que suposa l'agreujament de l'escletxa digital que ja era preocupant abans del confinament i que, en la situació que estem patint, fa que s'incrementin les desigualtats socials preexistents". Sostenen que a hores d'ara, la informació que estan rebent les famílies és molt limitada, no hi ha un canal de comunicació oficial per conèixer les dades exactes sobre quantes alumnes s'estan quedant al marge per manca de connectivitat i quan es solucionarà aquest problema: "només l'esforç que s'està fent per part de les docents està pal·liant aquesta situació tan irregular, fent palesa l'escletxa digital que, en les circumstàncies actuals agreuja extremament les seves conseqüències".

La coordinadora considera que, tot i que l'Ajuntament de Vilanova ha comunicat que està en permanent contacte amb els serveis territorials, el departament d'Educació encara no ha facilitat dades, quan ja ha començat el trimestre: "si la idea era portar a terme el trimestre de forma virtual, el dimarts 14 d'abril ja s'havia d'haver donat solució a totes les famílies afectades o, almenys, publicat un diagnòstic exhaustiu sobre les condicions de connectivitat dels domicilis, en comptes de deixar tota la pressió a les docents que estan fent grans esforços per poder connectar amb el seu alumnat amb l'objectiu més de donar suport en aquests moments tan complicats que d'impartir unes matèries curriculars que potser ara són menys importants que aprofundir en el factor emocional".

Per això, la Coordinadora d'AFAs de Vilanova i la Geltrú denuncia que "aquesta situació va en contra de la igualtat d'oportunitats, que expulsa un grup important d'infants als marges de l'educació, vol denunciar la manca d'informació a les famílies afectades a les quals s'està afegint una pressió innecessària per una absoluta manca de planificació a l'hora d'implementar mesures destinades a què tothom pugui disposar de les mateixes opcions i, també, es qüestiona fins a quin punt suposarà l'entrada d'empreses privades, els grans operadors de telefonia, en l'educació pública".

La Coordinadora d'AFAs de Vilanova i la Geltrú vol treballar per la igualtat d'oportunitats de tot l'alumnat de la cuitat, però consideren que, ara mateix, "aquesta tasca comença per fer l'escletxa digital cada cop més petita fins que, esperem, desaparegui". Per això exigeixen "que es mobilitzin amb urgència tots els recursos necessaris perquè totes les famílies tinguin accés als materials i la connectivitat imprescindible per poder garantir la igualtat d’oportunitats entre l’alumnat, i que s’aprofiti aquesta crisi per prendre mesures que acabin definitivament amb l’escletxa digital a les escoles".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local