Alerta sanitària

Quinze avis de la residència dels Josepets han mort per coronavirus des de l'inici de la pandèmia

Dels 115 residents del centre vilanoví, hi ha 24 persones confirmades i 26 sota sospita de possible covid

Quinze avis de la residència dels Josepets han mort per coronavirus des de l'inici de la pandèmia. Ajuntament de Vilanova

Quinze avis de la residència dels Josepets han mort per coronavirus des de l'inici de la pandèmia. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Institut Català de la Salut (ICS) està realitzant tests PCR a residents i professionals de la residència de Els Josepets, que compta amb 115 persones usuàries i 110 treballadors. Així mateix a principis del mes d'abril es va realitzar la desinfecció de les plantes de l'edifici on hi havia els espais d'ús comú de les persones residents, mentre que fa uns dies es va dur a terme la desinfecció de la planta soterrani de l'edifici. Amb aquestes mesures es pretén reduir el risc de transmissió de la malaltia, sobretot per part de persones que són asimptomàtiques però positives.

Durant la compareixença telemàtica que aquest migdia ha realitzat el Govern municipal i, que s'ha emès en directe per Canal Blau tv, l'alcaldessa de la ciutat Olga Arnau ha donat a conèixer les dades d'afectació  per l'epidèmica de la COVID-19 a la residència Els Josepets “la única de titularitat pública que hi ha a la ciutat i que gestionem des de l'Ajuntament”. En aquest sentit, Olga Arnau ha manifestat que “des del primer moment i amb vocació de transparència”  s'està informant de quin és l'estat de salut i afectació de l'epidèmia sobre els residents i treballadors d'aquest centre. Així doncs segons dades facilitades per la primera regidora de la ciutat “fins avui al matí s'han fet un total de 77 tests, 21 dels quals han estat de repetició. Avui mateix infermeria de l'ICS està realitzant 29 proves més i entre demà i dijous s'intentarà realitzar les proves a totes les persones usuàries de la residència”. Així mateix, l'alcaldessa Arnau ha assenyalat que dels 77 tests realitzats, 27 han estat a personal de la residència, dels quals 19 han tingut un resultat positiu. “S'estan realitzant per etapes i aquesta setmana se'n faran 5 més”. Així mateix, ha continuat dient l'alcaldessa, “a data de 17 d'abril s'havien realitzat 29 tests a persones residents, dels quals 22 van tenir un resultat positiu i 7 negatius. Aquests resultats s'hi afegeixen 2 casos positius entre els residents que ja estaven confirmats prèviament”. A més a més, segons Olga Arnau, “actualment hi ha 26 residents més que tenen simptomatologia compatible amb covid 19 i mica en mica se'ls podrà anar realitzant les proves”.

L'alcaldessa de VNG ha resumit l'afectació del coronavirus sobre els residents de la següent manera: “dels 115 residents hi ha 24 persones confirmades i 26 sota sospita de possible covid. En aquesta crisi fins a dia d'avui han mort 15 persones  amb causes relacionades amb la COVID-19, tot i que només 6 s'havien confirmat, la resta s'han considerat probables perquè havien mostrat alguna simptomatologia”. Olga Arnau ha afirmat també que “des dels primer resultats que es van obtenir ja es van aplicar mesures de seguretat extremes tant en aïllament com en higiene a tot l'espai de residencia”.

Pel que fa als treballadors d'AISSA, organisme municipal que gestiona la residència i el Centre d'Atenció Primària Baix-a-Mar, entre d'altres serveis, s'ha demanat que es dugui a terme la diagnosi de la totalitat dels 250 treballadors d'aquest organisme i, de forma prioritària als 110 treballadors adscrits a la residència de Els Josepets. Actualment ja s'ha practicat la prova PCR a 70 treballadors del centre. Quant a l'estat de salut de la plantilla, segons dades d'AISSA, en data 20 d'abril hi ha 29 persones de baixa, a 27 de les quals se'ls ha pogut fer el test PCR, amb un resultat de 19 positius. Així mateix durant aquesta setmana s'ha programat la realització de 5 test PCR més.

Les professionals que es troben en situació de baixa laboral han estat substituïdes i el servei ha estat reforçat amb personal procedent del centre dia i del Servei d'Atenció Domiciliària, així com amb noves contractacions, de manera que s'ha incrementat de 94 a 105 els professionals que assisteixen directament les persones residents, amb una atenció i cura especialitzada cap a les persones que es troben en aïllament.

Reorganització de l'àrea de residència

Els primers casos detectats a l'àrea de residència de la Plataforma de Serveis a les Persones va obligar a reorganitzar les diferents àrees. Així actualment, a la primera planta hi viuen 67 persones, 38 de les quals es troben confinades a la seva habitació mentre que a l'ala verda hi ha 30 residents, alguns dels quals en aïllament preventiu i altres en aïllament per esser casos confirmats de la COVID-19. També hi ha algunes persones en aquesta zona, amb simptomatologia, tot i que encara no se'ls ha fet el test. A la segona planta hi ha 25 persones residents, totes elles confinades a la seva habitació. A més, hi ha 4 persones que en aquests moments estan ingressades a l'Hospital. I a la tercera planta hi viuen 24 persones, més 2 que estan hospitalitzades. D'altra banda Olga Arnau ha explicat que “hem demanat al Departament de Salut que traslladi les persones que hem constatat que tenen un resultat negatiu al test per preservar el seu estat salut, mentrestant s'ha habilitat el Centre de Dia per ubicar les 7 persones que han tingut un resultat negatiu del test PCR, aïllant-les  així, de la zona de residència on hi ha alguns casos de residents positius per la COVID-19”.

Així mateix la direcció del centre ha extremat les mesures de distanciament social entre els residents, malgrat aquest fet de vegades pot comportar una notable afectació per a les persones que pateixen algun tipus de demència. Trobar l'equilibri entre minimitzar el contagi i assegurar un estat d'ànim òptim dels residents és actualment una de les missions més difícils per a l'equip assistencial i social que els atén. D'aquesta manera el personal de l'àrea d'animació ha proposat diverses iniciatives perquè les persones que hi resideixen tinguin un confinament amb la màxima connexió segura amb l'exterior i amb les seves famílies. Entre aquestes, destaquen les cartes, dibuixos, fotografies i vídeos que les famílies fan arribar als centres a través d'internet. Les iniciatives han estat molt ben acollides per les famílies, especialment la vídeotrucada, que es va engegar des dels primers dies de confinament, i que està contribuint a afavorir el benestar físic, psíquic i social dels residents, a banda que aporta tranquil·litat als seus familiars. L'alcaldessa ha agraït especialment a les famílies dels residents “el seu suport i afecte no nomes a les persones residents sino també als treballadors del centre a qui estan enviant vídeos, dibuixos i poemes, entre d'altres”. D'altra banda l'alcaldessa ha posat en valor la gestió de la direcció del centre davant la pandèmia i “l'esforç dels treballadora i del personal sanitari del CAPI Baix-a-Mar que atén directament les persones residents”. 

Pel que fa a les activitats, adaptades a la situació psíquica i física de cadascun dels residents, es promouen sessions artístiques creatives i lúdiques i de motricitat mental per prevenir el deteriorament cognitiu i per exercitar la memòria. L'objectiu és mantenir actives, mentalment i anímica, les persones usuàries del centre mentre no es pot reprendre les visites de familiars i del voluntariat.

Cessions i donacions de material

Des de la Plataforma de Serveis a les Persones s'han rebut moltes donacions de material aquests dies, i han volgut agrair especialment a l'empresa de càtering Caserco, que normalment proporciona els àpats en menjadors escolars, el préstec de 130 de safates per a que els residents puguin menjar a la seva habitació.

També han rebut centenars de “bates amb cor”, elaborades per persones que cusen desinteressadament i de forma solidària, mentre que l'Hospital Sant Camil ha cedit 15 llits, i 8 llits d'una donació particular que han permès traslladar els residents a la zona d'aïllament.

Quant al material de protecció, la Plataforma n'ha adquirit directament així com també ha rebut diverses partides de la Generalitat i del mateix Ajuntament de VNG. A banda, l'Ajuntament de la ciutat ha coordinat la rebuda de material per part de la Diputació de Barcelona i el treball voluntari de moltes persones i entitats per cosir amb TNT i altres materials impermeables, bates, casquets, peücs, o mascaretes, així com també protectors facials que han fet arribar el col·lectiu Maker amb seu a Neàpolis.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local