Crisi del coronavirus

Els majors de 65 anys han perdut orientació i atenció en les tasques quotidianes durant el confinament, segons la UAB

Una enquesta assenyala un empitjorament de les emocions de la gent gran durant les últimes setmanes

Els majors de 65 anys han perdut orientació i atenció en les tasques quotidianes durant el confinament, segons la UAB. EIX

Els majors de 65 anys han perdut orientació i atenció en les tasques quotidianes durant el confinament, segons la UAB. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El confinament de les darreres setmanes ha provocat un empitjorament de l'orientació, de l'atenció en tasques quotidianes i també en l'àmbit emocional a les persones majors de 65 anys. És la conclusió preliminar de l'enquesta iniciada per la Fundació Salut i Envelliment de la Univesitat Autònoma de Barcelona (FSIE-UAB), en la qual han participat més de 1.700 persones. L'estudi forma part de la iniciativa #GranResistencia, que vol posar el valor la capacitat de les persones grans per superar les dificultats associades al confinament prolongat. La intenció és recollir els seus propis testimonis o el de persones del seu entorn per obtenir dades de cara a propers programes de suport a la gent gran.

L’objectiu de l’enquesta impulsada per la Fundació Salut i Envelliment és detectar les necessitats dels majors de 65 anys per tal de fer recomanacions ajustades que ajudin al col·lectiu de persones grans durant la crisi de la covid-19. Els primers resultats de l'enquesta indiquen la percepció d’empitjorament en alguns aspectes cognitius concrets com ara l’orientació, per exemple, a l'hora de situar-se en la data del mes o dia de la setmana.

També hi ha una pèrdua d’atenció durant la realització de tasques quotidianes com llegir, calcular, trobar la paraula adient al parlar, realitzar tasques de planificació o canviar d’una tasca a una altra. Així mateix, les dades mostren que hi ha una proporció petita de persones afectades per pèrdues de memòria, si bé els efectes en l’àmbit emocional són els que s'observen més agreujats.

El qüestionari s’ha difós en català i castellà principalment per Catalunya, però també s’està estenent al principat d’Andorra, al territori espanyol i Sud-Amèrica, i s'ha fet una versió per a França.

Entre els primers 1.129 enquestats, un 68’9% son dones, i hi predominen els estudis superiors (53,1%). Pel que fa a la mitjana d’edat, és de 71,3 anys. Poc més de la meitat viuen amb una altra persona al domicili, i un 24,2% estan passant el confinament completament sols. Per avançar en la recerca, els investigadors mantenen el qüestionari online actiu, alhora que un equip de voluntaris està fent el sondeig de forma telefònica.

La #GranResistencia

L'enquesta forma part del programa #GranResistencia, que engloba altres accions per obtenir la informació necessària que serveixi de base per crear programes d’intervenció social. Per exemple, s'ha impulsat una campanya per recopilar testimonis orals de persones grans que comparteixin les seves estratègies a l'hora d'afrontar aspectes com el contacte amb l’entorn, l'activitat física, l'actitud positiva, la ment desperta o l'alimentació saludable.

Segons el director general de la Fundació Salut i Envelliment UAB, Antoni Salvà, “l’objectiu es posar tot aquest coneixement a l’abast del conjunt de la societat per tal de poder aprendre de les pràctiques i sabers quotidians que les persones han desplegat per superar les dificultats i malestars associats al període de confinament”.

Al mateix temps, en l’àrea de recerca s’està fent un estudi qualitatiu de caire sociològic sobre les vivències del confinament a través d’entrevistes telefòniques a persones grans que s’ofereixen voluntàriament a compartir el seu testimoni. “A més, juntament amb Cochrane Iberoamericana, s’ha elaborat un document breu de revisió de l’evidència científica sobre els impactes del confinament en les persones grans i com prevenir-los.

Finalment, en l’àmbit comunicatiu, s’estan produint una sèrie de vídeos amb recomanacions per cobrir aspectes com el benestar emocional i cognitiu, l’afrontament a les situacions de solitud, i consells per verificar la informació de salut a Internet o l’ús d’aplicacions per a mòbils de confiança, i que es posaran a l’abast del conjunt de la població.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local