Salut proposarà la unificació de les regions sanitàries de Barcelona, Metropolitana Nord i Metropolitana Sud. Generalitat de Catalunya
Redacció |
Barcelona
25-05-2020 19:54
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Procicat ha aprovat aquesta tarda la proposta que les tres regions sanitàries de la ciutat de Barcelona, Metropolitana Sud i Metropolitana Nord siguin una sola regió a partir del dilluns 1 de juny, en considerar que tenen una evolució epidemiològica semblant. Per tant, com que seran una única regió, es permetrà la mobilitat entre tots els municipis de les regions sanitàries de Barcelona ciutat i les àrees metropolitanes sud i nord; una circumstància que també servirà per esponjar l’alta densitat de Barcelona.
Per prendre aquesta decisió s’ha tingut en compte en part un informe elaborat per ISGLOBAL en el qual s’indica que els desplaçaments més llargs entre la regió han de tenir caràcter prioritari per tal d’accedir a la feina, als serveis i, especialment, als espais naturals que no es trobin en l’àmbit local i que s’ha de prioritzar l’activitat a l’aire lliure. Tot i això, recorda que les persones han de continuar movent-se, sempre que sigui possible, en l’àrea més local per a aquelles activitats quotidianes i serveis de proximitat. També es proposa fer una gestió adequada dels sistemes i infraestructures de transport per garantir una mobilitat segura amb una disminució del risc de transmissió i una estratègia de comunicació coherent sobre les recomanacions per evitar el contagi.
D’altra banda, el procés de desconfinament gradual per la Covid-19 a Catalunya continua avançant i el Departament de Salut proposa ara que, a partir del proper dilluns 1 de juny, diversos territoris del país avancin de fase. En concret, que les regions sanitàries de Girona i Catalunya Central passin a la fase 2; aquesta mesura també inclou a les àrees de gestió assistencial del Garraf i la de l’Alt Penedès. Aquesta nova proposta també ha estat aprovada aquesta tarda al Procicat i ja ha estat enviada al govern espanyol.
D’aquesta manera, aquestes dues regions i aquestes dues àrees de gestió assistencial s’uniran a les altres tres regions que avui mateix s’estrenen a la fase 2: Alt Pirineu i Aran, Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona. Pel que fa a les altres regions sanitàries –Lleida, i Barcelona ciutat, Metropolitana Nord i Metropolitana Sud unides-, es mantindrien en la fase 1.
L’avançament d’una fase a una altra de qualsevol territori es basa en la conjunció de múltiples factors. D’una banda, es continua constatant que es manté l’evolució a la baixa dels factors de risc epidemiològic –bàsicament, la incidència de nous casos i la taxa reproductiva efectiva-. D’altra banda, l’impuls donat a l’atenció primària per a la capacitat de diagnòstic i de seguiment de casos amb la disposició de proves PCR també contribueix a considerar que és el moment per a fer aquest nou pas de fase.
Què es pot fer a les fases 1 i 2?
En les regions que avancen a la segona fase, la limitació horària per passejar, fer esport i sortir amb infants es limita al respecte de la franja destinada als majors de 70 anys. Es reprenen parcialment les activitats restringides en la fase 1, amb limitacions d’aforament, com ara els restaurants amb servei de taula i les grans superfícies comercials, sense la possibilitat de romandre en zones comunes o recreatives. En l'àmbit cultural, entren en funcionament els cinemes i els teatres, així com els monuments i equipaments culturals, amb el manteniment de mesures de seguretat i d'higiene. Finalment, a la possibilitat d'anar a llocs de culte i assistir a vetlles i enterraments, s'hi suma també la celebració de casaments, amb restriccions pel que fa al nombre de convidats.
Per la seva banda, als territoris en fase 1 es permeten reunions de fins a 10 persones i s'obre el petit comerç, les terrasses amb la meitat de l'aforament del que és habitual, i els allotjaments turístics sense ús de zones comunes i amb restriccions. Es poden celebrar espectacles culturals amb fins a 30 persones assegudes en espais tancats, i fins a 200, també assegudes, a l'aire lliure, i els museus es poden visitar amb un terç de l'aforament. Es permeten viatges a segones residències, sempre i quan es trobin dins la mateixa regió sanitària. Per últim, en municipis de fins a 10.000 habitants i amb una densitat de població inferior a 100 habitants per quilòmetre quadrat s'apliquen algunes mesures extraordinàries d'alleujament, com ara la supressió de les franges horàries per passejar, fer esport i sortir amb infants.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!