Alerta sanitària

Els hospitals del Garraf i l'Alt Penedès tenen preparada una planta per si arriba un rebrot de la covid-19

Un dels objectius és que si augmenten els casos es puguin atendre paral·lelament altres patologies, fet que només va poder ser del 5,5% durant les setmanes més crítiques de la primavera

Miquel Perona, José Luis Ibáñez i Jaume Prat. Roger Vives

Miquel Perona, José Luis Ibáñez i Jaume Prat. Roger Vives

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès i l'Hospital Sant Camil tenen habilitada una planta cadascun per si hi hagués un nou brot de la Covid-19 al territori, motiu pel qual també s’han adquirit un centenar de llits més i un gran nombre d’equips de protecció individual (EPI). Ara mateix però, únicament hi ha dues persones ingressades al Garraf, una d’elles a l’UCI, i cap a Vilafranca. Així ho han explicat aquest matí en roda de premsa a Vilafranca José Luis Ibáñez, gerent del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf; Miquel Perona, director del Servei d'Atenció Primària Alt Penedès-Garraf-Baix Llobregat Nord de l'Institut Català de la Salut; i Jaume Prat, Director Mèdic Transversal del Consorci.

Ibáñez ha assegurat que “la pandèmia està controlada si es fan les coses amb sentit comú, utilitzant mascareta, mantenint la distància social i rentant-se les mans”. Seguint en la mateix línia, ha explicat que “ja hem tingut dues reunions per gestionar l’inici de la verema a l’agost i en tenim dues més de programades els propers dies” per evitar que succeeixi quelcom similar a Lleida.

Segons ha explicat Ibáñez, un dels objectius és que si augmenten els casos de Covid-19 es pugui atendre paral·lelament altres patologies, fet que només va poder ser del 5,5% durant les setmanes més crítiques de la primavera.

Per tot plegat s’estableix un protocol que potencia les visites telemàtiques i que, a banda de les consultes telefòniques, presenta un pla pilot de vídeoconsultes per evitar el màxim les situacions presencials. De fet, un dels objectius és evitar les consultes plenes en els centres sanitaris i és per això que els pacients, o no ser que sigui estrictament necessari, no poden portar acompanyant, “ja que així ja reduïm un 50% l’assistència” ha afirmat Ibáñez.

Seguint en aquesta línia, Perona ha argumentat que “hem hagut de prioritzar les visites no presencials per evitar els contagis i ho seguirem potenciant”, tot afegint que “vam passar d’unes 900 visites al gener a unes 14.000 al març”. Perona ha afegit que “estem realitzant testos PCR al moment davant de qualsevol cas sospitós i, si dóna positiu, n’estudiem els contactes”. També es realitzen aquest tipus de test a qualsevol persona que se sotmet a algun tipus d’intervenció per descartar que sigui asimptomàtica.

Finalment, Prat ha recordat que “hem tingut uns 600 casos greus entre els dos hospitals, una cinquantena dels quals han estat més de trenta dies a l’UCI, quan normalment aquests ingressos eren d’una setmana”, però s’ha mostrat optimista de cara al futur més immediat.
A nivell de tot el consorci els testos serològics han revelat que un 7,07% dels professionals han donat positiu des de l’inici de la pandèmia.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local