Vilafranca porta al Poble Nou el projecte “Obrint Camins” per combatre la solitud no volguda de les persones grans. Ajuntament de Vilafranca
Redacció |
Vilafranca del Penedès
27-07-2020 17:10
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El barri del Poble Nou acollirà fins al desembre el projecte “Obrint Camins” que impulsa la regidora de Gent Gran de l’Ajuntament de Vilafranca per combatre la solitud no desitjada de les persones grans. L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, acompanyat pel regidor de Drets Socials, Ramon Zaballa, i pels tècnics de la regidoria Francesc Sàez i Roser Garcia, ha presentat aquesta iniciativa que ja es va dur a terme l’any passat al barri de l’Espirall amb molt d’èxit de valoració per part de persones usuàries i dels tècnics. Ramon Zaballa explicava que el projecte vol donar suport emocional a les persones que, pel que sigui, “han trencat vincles amb la família i el seu entorn i es troben soles sense voler-ho. Després del confinament d’aquests mesos, volem donar una nova embranzida i remprendre’l en un altre barri. El Poble Nou ha tingut interès per entomar el projecte i l’estadística ens diu que és un barri amb molta gent gran”. Zaballa ha destacat que la continuació del projecte “Obrint Camins” forma part del de pla de xoc social aprovat per l’Ajuntament per lluitar contra els efectes de la COVID-19.
El regidor de Drets Socials també ha fet èmfasi en la tasca important que s’ha fet durant l’estat d’alarma des de la regidora de la Gent Gran i des de les persones voluntàries de la Comissió Municipal pel Benestar de les Persones Grans per contactar amb les persones de més de 80 anys que vivien soles. “Estem ara més preparats per a un hipotètic segon confinament. S’ha pogut crear una xarxa de col.laboradors per donar suport emocional i atendre la gent gran”, ha explicat Zaballa. Finalment, el regidor també ha presentat el llibret “Petits Consells pera Grans Persones” que recull consells sobre aspectes físics i mentals, activitat, salut emocional, etc. que es repartirà pels casals d’avis, a les persones usuàries dels tallers de memòria i de les activitats físiques als espais lúdics. “L’objectiu és crear xarxa social i que l’edat no sigui un motiu de segregació”, ha declarat Zaballa.
Per la seva banda, l’alcalde Pere Regull posava en relleu que el projecte “Obrint Camins” arribi al barri del Poble Nou perquè amb l’Espirall, són els barris de Vilafranca amb més població i amb una major borsa de persones grans. “La solitud és un problema humà que afecta la mateixa salut de les persones. Està demostrat que les persones que viuen soles tenen una esperança de vida menor. La socialització és molt important i la societat actual afavoreix que moltes persones grans es quedin soles”, comentava Regull. L’alcalde ha valorat molt positivament que durant el confinament per la COVID-19 es va arribar a contactar amb unes 600 persones grans que viuen soles. “Els hem fet sentir útils. Creant una xarxa de suport a aquest sector de la població elevem la seva qualitat de vida. Si ara tenim una societat millor que fa 30 anys és gràcies a tota aquest col·lectiu. Ara hem de fer un esforç per acostar-nos-hi i el programa Obrint Camins és un programa puntual que ha de ser punta de llança”, resumia Pere Regull.
La roda de premsa de presentació ha servit per donar a conèixer la tècnica que dura a terme el projecte, Roser Garcia, per tal que les persones grans del Poble Nou s’hi puguin familiaritzar.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!