Seguretat viària

Mossos i policies locals intensifiquen aquesta setmana els controls de velocitat

Trànsit apel·la a la prudència en un agost en què es preveuen més trajectes interns que en anys anteriors

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Servei Català de Trànsit (SCT) coordina des d'aquest dilluns i fins diumenge una campanya policial intensiva de controls de velocitat. L'actuació es realitza conjuntament amb els Mossos d'Esquadra i les Policies Locals de trànsit de Catalunya amb l'objectiu de reduir l'accidentalitat derivada de circular a velocitats superiors a les permeses. La velocitat excessiva és una causa directa de sinistres viaris i un factor que incrementa la gravetat de les lesions. Córrer massa és una conducta de risc i té conseqüències tràgiques a les carreteres. L'any passat, la velocitat inadequada va representar un 11,6% del total dels factors concurrents dels accidents, present en 1.162 sinistres amb víctimes en zona interurbana.

Trànsit apel·la a la prudència i responsabilitat dels conductors i insisteix que és fonamental respectar els límits de velocitat, en un agost atípic i en què es preveuen més trajectes interns que en anys anteriors per la situació derivada de la pandèmia del coronavirus.

Cal tenir en compte que en la mobilitat d'estiu se sumen habitualment uns factors que contribueixen a incrementar l'accidentalitat, com són un cert relaxament dels conductors o el component d'oci en la conducció, que alhora poden derivar en imprudències a la carretera, com ara sobrepassar la velocitat permesa.

En les dues campanyes centrades en aquest factor de risc, realitzades a l'abril i l'agost de l'any passat, es van denunciar 73.330 vehicles per excedir els límits de velocitat.

Control també en vies urbanes

Les Policies Locals que participen en aquesta campanya preventiva realitzen els controls en les zones urbanes del seu àmbit. Dins els municipis, la velocitat excessiva pot ser determinant per als vianants, sobretot en els casos d'atropellament, i també per a la seguretat dels ciclistes. A una velocitat de 30 km/h, el risc de mort d'un vianant en cas de ser atropellat es redueix a un 10% i a partir de 80 km/h, les conseqüències són pràcticament sempre mortals.

Més velocitat, més violència en un accident

L'increment de la velocitat augmenta la violència dels impactes en els sinistres viaris. Per exemple, una col·lisió a 50 km/h equival a una caiguda des de 10 metres d'altura, mentre que tenir un accident a 160 km/h multiplica per deu la força del xoc i, per tant, les seves conseqüències.

La distància de seguretat que s'ha de mantenir amb el cotxe del davant per parar a temps davant de qualsevol emergència depèn, fonamentalment, de la velocitat. En condicions normals, a 120 km/h es recorre la distància equivalent a un camp de futbol abans d'aturar un cotxe.

La distància necessària per a la detenció d'un vehicle s'obté sumant la distància de reacció més la distància de frenada. Per tant, la velocitat a la qual es circula influeix directament en aquestes variables i n'incrementa el risc d'accident.

Conduir a una velocitat adequada és fonamental per a la seguretat viària, ja que ajuda a controlar el moviment del vehicle; fa que es pugui superar més fàcilment un obstacle o qualsevol imprevist a la via i permet reduir la velocitat de forma suau i progressiva.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local