Alerta sanitària

Un estudi constata una baixa taxa de contagi de la covid-19 entre els infants dels casals d'estiu

Els nens i nenes transmeten el virus amb una R del 0,3, lluny de l'1,7 de la reproducció entre la població general

Pla mitjà de la investigadora principal de la recerca Kids Corona sobre la transmissió de la covid als casals d'estiu, Iolanda Jordan. ACN

Pla mitjà de la investigadora principal de la recerca Kids Corona sobre la transmissió de la covid als casals d'estiu, Iolanda Jordan. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un estudi liderat per l'Hospital Sant Joan de Déu ha constatat que els infants que han anat a un casal d'estiu han transmès la covid-19 a altres menors i adults amb una reproducció (R0) del 0,3, una xifra que queda lluny de la taxa observada entre la població general de la mateixa zona, que ha estat d'entre l'1,7 i el 2. Els investigadors han conclòs que el treball en grups estables i el rentat de mans molt freqüent -5 cops al llarg de la jornada- són els elements de prevenció que més han contribuït a aquesta transmissió baixa. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat que l'estudi "avala" les mesures de seguretat però ha advertit que la situació dels casals no és extrapolable a les escoles: "Els escenaris seran molt canviants".

L'anàlisi, que forma part del macro projecte de recerca Kids Corona, ha recollit mostres de més de 1.900 infants i monitors de 22 casals d'estiu de l'àrea metropolitana de Barcelona, als quals se'ls ha practicat un test PCR en saliva gairebé cada dia durant cinc setmanes. També s'han estudiat altres grups de convivència d'altres casals en què un dels infants o el monitor eren positius de covid-19.

Els resultats preliminars presentats aquest dimecres complementen l'estudi presentat al juny sobre la taxa d'infecció de covid-19 en infants. Ara, els investigadors han volgut comprovar quina capacitat de transmissió del virus té la canalla en l'entorn dels casals d'estiu, com a pas previ a analitzar la transmissió dins les escoles.

De les 1.900 persones analitzades, es van identificar 39 positius de covid -30 infants i 9 monitors-, els quals tenien un total de 253 nens i nenes considerats contactes directes. D'aquests, es van detectar 12 contagis. Això representa que la taxa de transmissió ha estat del 0,3, una xifra "sis vegades inferior a la taxa de la població general", han destacat els investigadors durant la presentació dels resultats.

Pel que fa a les edats dels infants participants a l'estudi, l'equip de recerca ha assenyalat que els nens i nenes menors de 12 anys van mostrar la mateixa capacitat de transmissió de la malaltia que els que tenien entre 13 i 17 anys.

La higiene de mans, el treball en grups 'bombolla' –sempre els mateixos components- i el predomini d'activitats a l'aire lliure són els factors que més han destacat el cap de Pediatria de Sant Joan de Déu, Juanjo Garcia, i la investigadora principal de l’estudi, Iolanda Jordan, per explicar una taxa de transmissió tan baixa als casals analitzats.

"Hem comprovat que als centres on hi havia rentat de mans cinc cops al dia, la transmissió del virus ha estat gairebé nul·la si ho comparem amb altres casals on no hi havia una neteja tant freqüent", ha assenyalat Jordan, que ha demanat "tenir molt en compte" aquesta mesura de cara a l'inici del curs escolar. Al seu torn, Garcia ha remarcat que és "clau" que les escoles apostin per fer activitats a l'aire lliure i en espais ventilats.

"Res s'assembla a l'època escolar, que serà complexa"

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha celebrat els resultats d'aquesta nova fase de la recerca Kids Corona, tot assegurant que les conclusions sobre la covid als casals d'estiu "donen més seguretat" a l'hora de definir com s'ha de fer el retorn a l'escola. "Ens serveix perquè avala algunes decisions que hem pres fins ara, com fomentar la higiene de mans i treballar en grups estables", ha apuntat la consellera, que ha instat els mestres a sentir-se part d'aquests grups fixes. "És bàsic", ha insistit.

Així i tot, Vergés ha reconegut que els resultats només serveixen per "orientar" com afrontar el retorn a les escoles i ha dit que la casuística dels casals d'estius no és extrapolable a la realitat que hi haurà al setembre: "Els escenaris seran canviats, tindrem un volum d'1,6 milions d'alumnes que no és el mateix que hi ha hagut als casals, ni res s'assembla a l'època d'ara, que serà complexa".

Per la seva part, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha assegurat que l'estudi "no farà canviar l'estratègia" sobre l'inici del curs escolar, i només ha remarcat que es fomentarà el rentat de mans tantes vegades com sigui possible, encara que sigui amb gel hidroalcohòlic.

La transmissió als familiars i entre els escolars, propers resultats

Els responsables de l'estudi als casals d'estius han apuntat que els resultats presentats ara són unes conclusions preliminars que s'han fet públiques per la proximitat del curs escolar, i han assegurat que treballen en un anàlisi més profund per poder determinar quina transmissió de contagi hi ha hagut de la covid-19 entre els infants dels casals amb covid i els seus familiars.

En paral·lel, la consellera Vergés ha avançat que la Generalitat i diversos centres d'investigació estan enllestint el desplegament d'una nova recerca, aquest cop centrada en les escoles. Vergés ha dit que seleccionaran diverses "escoles sentinella" on es farà un seguiment d'alumnes a base de proves PCR per estudiar quina és la taxa de contagi i propagació de la covid. El Departament preveu detallar les característiques d'aquesta recerca durant les properes setmanes.

"Ni a favor ni en contra" de la mascareta a partir dels 6 anys

D'altra banda, Vergés ha evitat posicionar-se sobre la proposta de la ministra d'Educació, Isabel Celaá, que ha plantejat que els infants hagin d'anar amb mascareta a l'escola a partir dels 6 anys. "No estem a favor ni en contra", s'ha limitat a dir la consellera preguntada sobre aquesta qüestió, mentre ha defensat l'estratègia de la Generalitat, que aposta per fer que la mascareta sigui obligatòria a partir dels 12 anys –amb excepcions en zones amb una alta incidència de la covid-.

"Entre els 6 i els 12 anys pedagògicament es considera que s'ha de valorar que no sigui obligatòria", ha recordat Vergés, que s'ha mostrat expectant als detalls que Celaá pugui donar aquest dijous a la reunió prevista entre el Ministeri i les Conselleries d'Educació i Salut. "Nosaltres farem les nostres propostes, però això no va en detriment de cap coordinació, i si algú té alguna bona idea l'aplicarem sense cap problema", ha afegit.

Aglomeracions al transport públic

Pel que fa a les mesures de prevenció al contagi de la covid en l'àmbit del transport públic, Alba Vergés ha apuntat que el Departament de Salut treballa amb els responsables de la xarxa de transports per valorar si cal aplicar mesures extraordinàries, especialment de cara al retorn a les escoles i a l'activitat laboral després de les vacances. Sense entrar en detalls, ha dit que mantenen converses "per a què un servei que és essencial funcioni amb màxima seguretat per controlar l'epidèmia".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local