Salut mental

El trastorn d'ansietat puja un 2,41% als centres de salut mental d'adults i un 2,07% als d'infants i adolescents

Les persones ateses als centres de salut mental d'adults i joves baixen un 36% el 2020

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Des del gener s'han registrat 7.000 visites en centres de salut mental tant d'adults com juvenils, quan el 2019 van ser 11.000. Això suposa una baixada del 36%. El trastorn que més ha augmentat és l'ansietat, un 2,41% entre adults i un 2,07% en adolescents, però entre aquests destaca també l'augment d'un 1,57% dels trastorns de conducta alimentària. A urgències, la segona quinzena de març la reducció del volum de contactes va superar el 50% però a partir de mitjans d'abril va repuntar fins a superar volums superiors als de principis d'any, sobretot pel que fa a l'ansietat. A l'atenció primària, les visites per aquest trastorn es van reduir un 25% al març però a partir de mitjans d'abril es van recuperar fins a superar els volums del 2019.

L'atenció als trastorns d'ansietat sobre el total de les urgències ateses es va doblar a partir de mitjans d'abril. Tot i això, les atencions relacionades amb l'estat d'ànim es van mantenir. El número absolut d'ingressos a les urgències s'ha mantingut estable i mentre als hospitals s'ha observat una davallada, als CUAPS s'ha mantingut la incidència.

Pel que fa al registre Codi Risc Suïcidi, va experimentar una davallada des de l'inici de l'estat d'alarma però les darreres dades mostren un progressiu increment del nombre de consultes.

Salut ha destacat que el sistema ha reorganitzat els seus recursos per atendre la salut mental però ha reconegut que moltes persones amb problemes de salut mental que no estaven vinculades als recursos de la xarxa han posposat el seguiment o inicis de tractament. A més, les situacions viscudes han ocasionat una major incidència del dol complicat, trastorn per estrès agut o trastorn per estrès posttraumàtic.

De cara al futur, alguns models teòrics indiquen que les possibles conseqüències socioeconòmiques de covid poden generar una darrera onada que pot afectar tota la població i l’impacte psicològic de la qual pot prolongar-se més enllà de l'emergència sanitària. Aquestes conseqüències socioeconòmiques també poden fer empitjorar la situació de persones amb malalties mentals prèvies.

En el marc de la inauguració de la jornada 'Salut Mental per a tothom: major inversió, major accés', la consellera de Salut, Alba Vergés, ha fet referència a la "bufetada emocional" que ha suposat la covid i ha afirmat que "deixa i deixarà ferides i cicatrius emocionals molt difícils de guarir".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local