Curs 2020/21

Les universitats accepten reduir l'activitat presencial a les classes teòriques però no indiquen a partir de quan

Estudiants rebutgen la universitat a distància i reclamen formació presencial

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Consell Interuniversitari de Catalunya, el Govern i les 12 universitats catalanes han acordat aquest dilluns, a petició de Salut Pública, reduir l’activitat presencial als campus universitaris en un escenari d'augment de contagis de la covid-19 a Catalunya. La reducció de l’activitat docent presencial durant un període de 15 dies se centrarà en les classes teòriques i, per tant, no afectarà ni a les pràctiques ni a l’activitat de recerca. El Consell Interuniversitari subratlla que aquesta mesura es farà efectiva “en els pròxims dies” i,en conseqüència, “demà es manté l’activitat universitària tal i com estava prevista”.

L'òrgan també ha acordat consensuar un criteri comú davant la petició de Salut Pública de reduir l’activitat presencial, tot respectant l’autonomia universitària.

D’altra banda, els màxims responsables de les universitats catalanes s’han posat a disposició de les autoritats sanitàries per a l’adopció, “si s’escau en el futur”, de noves mesures de contenció de la pandèmia.

Finalment, el Consell ha destacat i agraït el compromís de la comunitat universitària amb el seguiment i el compliment de les mesures de seguretat adoptades i ha reiterat que les universitats “són segures” i que l’objectiu de reduir “temporalment” la docència presencial és aconseguir la “disminució de l’activitat induïda”, com és el cas de la mobilitat de les persones.

Estudiants rebutgen la universitat a distància i reclamen formació presencial

El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha condemnat la petició del Departament de Salut per fer classes virtuals a les universitats durant 15 dies davant l'augment de contagis de covid-19, i han apostat per la formació presencial. El col·lectiu lamenta que l'executiu català fa la petició “de manera unilateral”, sense tenir en compte ni l'opinió dels rectors ni la dels alumnes. A més, el sindicat d'estudiants afirma que no hi ha “evidències empíriques” que el focus de contagi es produeixi a les aules i, ben al contrari, les considera “espai segur” pel fet que alumnes i professors porten mascareta i “respecten” les distàncies i normes de seguretat.

A parer del SEPC, el risc de contagi “es dona al transport públic”, i per això reclama que s'augmenti la infraestructura, i a les “feines precàries a les quals està abocat l'estudiantat”. Per això opina que el problema no és la presencialitat, sinó una “manca de recursos estructural” que fa “molt difícil” la gestió de la pandèmia.

A banda, el col·lectiu alerta que els estudiants ja han hagut de fer despeses en targetes de transport o en residències o pisos per assistir a les classes presencials.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local