Drogues

Desarticulen al Penedès un grup especialitzat en intermediació entre productors de marihuana i compradors internacionals

Els Mossos han detingut 23 persones durant tota l'operació i han intervingut gairebé 200 kg de marihuana

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els Mossos han desarticulat un grup criminal especialitzat en la intermediació entre productors de marihuana i compradors internacionals a l'engròs. El desmantellament de l'organització acaba amb la detenció de 13 homes i 3 dones, d'entre 18 i 63 anys, el dimecres. Als detinguts -15 de nacionalitat espanyola i un de francesa, amb domicilis a l'Alt Camp, Baix Penedès i Anoia- se'ls acusa de delictes de tràfic de drogues, tinença d'armes i pertinença a organització criminal. Aquestes detencions se sumen a 7 més que s'han fet al llarg de la investigació, amb un total de 23 detinguts. La policia ha intervingut 198 kg de marihuana i 50 kg de haixix. Els detinguts van passar divendres a disposició del jutjat d'instrucció número 4 de Vilafranca del Penedès i la jutgessa va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

La investigació va començar l'octubre del 2019, quan es va localitzar un camió que circulava en direcció a la fronter amb França i que va ser interceptat a Vilafranca del Penedès. A la càrrega hi havia dos palets amb cabdells de marihuana envasats al vuit amb un pes de 82,2 kg i van detenir el camioner. Arran de la intervenció, es va obrir diligències per esbrinar la procedència de la droga.

Durant mesos, els Mossos van investigar l'entramat i van poder acreditar que es tractava d'una organització jerarquitzada que operava de forma constant i que tot i tenir plantacions interiors pròpies havia centrat l'activitat en fer d'intermediaris entre persones amb plantacions al territori i compradors de diversos països d'Europa i el nord d'Àfrica amb qui contactaven.

Entrades a diverses comarques

Aquest dimecres els Mossos van fer 12 entrades a Valls, Puigpelat, Vendrell, Aiguamúrcia, Santa Margarida de Montbui i Igualada, on van detenir 16 persones i van intervenir dues armes de foc curtes, tres escopetes de caça, diverses armes prohibides, una pistola i dues carabines d'aire comprimit. També es van intervenir nou vehicles.

A més, es van localitzar dues plantacions interiors i es van recollir 140 plates de marihuana i 3 kg de cabdells, 14.000 euros en metàl·lic i, en una de les entrades, es van trobar 800 monedes i estris metàl·lics de valor històric que s'han d'analitzar per determinar-ne la procedència.

Estructura criminal jerarquitzada amb dos caps

Durant els mesos d'investigació, els Mossos van arribar a fer set comisos de marihuana rellevants en diversos dispositius, a més de la intervenció inicial del camió amb 80 kg de cabdells. Així, entre el 29 de juny i dimecres passat els mossos van comissar més de 160 kg de marihuana. Tota aquesta droga estava en disposició de ser consumida directament.

En aquestes intervencions els agents van comprovar que cap dels investigats tenia una activitat econòmica legal. Al capdamunt de la organització hi havia dos dels detinguts, de 40 i 45 anys i veïns del Vendrell i Puigpelat, respectivament. El primer tenia la funció de localitzar i contactar amb els productors locals i fer un seguiment de les diferents produccions. El segon era l'encarregat de contactar amb els compradors i feia efectiva la venda.

La resta del grup desarticulat feia funcions de suport als dos caps, de vigilància i guarda de la substància de cada transacció. En aquest sentit, els Mossos també destaquen el paper en l'organització d'una de les detingudes, de 47 anys, que en un primer moment s'encarregava principalment de traslladar les mostres de marihuana als compradors. Amb el pas del temps, la detinguda va pujar en l'escalafó de l'organització i va tenir-hi un paper més actiu.

Modus operandi

Els investigadors han acreditat entre finals del 2019 i l'octubre de 2020 més de 150 transaccions o intermediacions. En aquestes, el grup s'encarregava en primer lloc de localitzar els compradors disposats a adquirir grans quantitats de marihuana, normalment d'un cert nivell de qualitat. Un cop tenien els compradors i les quantitats demandades, el grup es posava en contacte amb la seva xarxa de productors de marihuana per proposar el preu de compra i les dates d'entrega. Llavors, mitjançant una mostra de la droga acordaven una trobada amb els compradors i, si aquests donaven el vistiplau a la qualitat, tancaven l'operació.

Els detinguts s'emportaven de cada transacció exitosa uns 100 euros de mitjana per cada quilogram de droga venut, tot i que aquest percentatge podia variar a la baixa o a l'alça en funció de la qualitat de la droga o el preu en el mercat negre que tingués.

Des de l'inici de la investigació fins a la fase final, els investigats van evolucionar i perfeccionar la seva activitat pel que fa a les mesures de seguretat, contravigilàncies i l'ús de la tecnologia per evitar ser descoberts per la policia. A tall d'exemple, els integrants del grup utilitzaven un argot propi, feien ús de telèfons de terceres persones o utilitzaven càmeres de seguretat i aplicacions mòbils opaques.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local