La investigadora de l’Institut Europeu de la Igualtat de Gènere, Lina Salanauskaite, durant l'entrevista amb l'ACN. ACN
ACN |
Brussel·les
29-10-2020 12:36
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere (EIGE, per les seves sigles en anglès) ha alertat que les desigualtats entre homes i dones a la Unió Europea poden augmentar per la pandèmia. "Hem vist petites, però constants millores any rere any, però ara mateix tenim motius per preocupar-nos", ha assegurat la directora de l'EIGE, que ha detectat un impacte "substancial" en l'ocupació de les dones pel tipus de sectors afectats i en les mares treballadores pel tancament d'escoles. Així ho recull el seu últim informe que actualitza el rànquing d'igualtat de gènere a la UE. Espanya ocupa el setè lloc, amb una puntuació per sobre de la mitjana europea, especialment bona en l'àmbit sanitari i econòmic.
Segons l'EIGE, Suècia, Dinamarca, França i Finlàndia són els països de la UE amb més igualtat entre homes i dones. En els últims deu anys, però, Itàlia, Luxemburg i Malta són els estats que més han millorat en aquest àmbit, mentre Grècia, Hongria i Romania s'estan quedant enrere.
L'EIGE avisa que la UE no aconseguirà la igualtat entre homes i dones almenys fins d'aquí a 60 anys. L'índex destaca la millora en la igualtat de gènere als llocs de poder, especialment al sector privat, com el principal "motor" de progrés a la UE. Tanmateix, continua sent un dels àmbits on hi ha menys paritat.
A Bèlgica, Dinamarca, Alemanya, Itàlia, els Països Baixos, Finlàndia i Suècia les dones representen un terç dels consells d'administració. França és l'únic país de la UE on hi ha un 40% de dones als consells d'administració.
Augmenta la segregació
En el seu últim informe, l'EIGE veu amb especial preocupació l'augment de la segregació professional i educativa. Només 2 de cada 10 llocs de treball en el sector tecnològic els ocupen dones, segons l'EIGE. Per contra, les dones estan sobrerepresentades en els serveis assistencials. Per exemple només hi ha un 15% d'homes en infermeria, obstetrícia i cura personal de la salut.
A més, les "tradicionals desigualtats de gènere" s'estan replicant en noves formes de treball digital, diu l'institut europeu d'igualtat. Per exemple, hi ha més homes que es dediquen al desenvolupament de software o a repartir menjar a domicili, mentre que les dones treballen més en feines com la "traducció online o els serves domèstics".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!