ACN/ Pol Solà |
Barcelona
24-11-2020 18:10
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) alerta que estan augmentant els casos de violència econòmica contra les dones en l'àmbit de la parella. El Servei d’Orientació Jurídica (SOJ) ha constatat un increment d’una altra forma de maltractament, que està denunciat i previst en el projecte de llei de violència masclista: la violència econòmica. Aquesta inclou tota acció o omissió de l'agressor que afecta la supervivència econòmica de la víctima i es tracta d’una "violència invisible que cal visibilitzar".
Els advocats d'ofici assenyalen la desigualtat econòmica-laboral com una de les principals causes de fons de la violència de gènere en un nombre rellevant de casos. S’ha detectat que la bretxa salarial existent entre homes i dones continua marcant rols de dependència. L’atenció a la família recau encara majoritàriament en la dona qui, en conseqüència, es veu privada d’una major potenciació laboral.
Pel que fa als joves, s’ha advertit una influència negativa de les xarxes socials en aquest segment de la població a través de la transmissió d’estereotips masclistes. L’assetjament a les xarxes ha augmentat i des de la jurisdicció penal de menors del torn d'ofici informen d’un increment significatiu d’agressions sexuals entre joves.
D'altra banda, des del gener al 23 de novembre, el torn d’fici ha dut a terme 3.457 actuacions en matèria de violència de gènere a l'àrea d'influència del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), que inclou els partits judicials d'Arenys de Mar, Badalona, Barcelona, Berga, Cornellà de Llobregat, Gavà, l'Hospitalet de Llobregat, Igualada, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. El nombre d’actuacions ha baixat lleugerament respecte a l’any 2019 (3.796 actuacions) però s’han observat noves tendències i modalitats de violència.
L’ICAB ressalta també la importància de l’acompanyament i l’assistència jurídica a les víctimes de violència de gènere en el moment previ a la interposició de la denúncia. D’aquesta manera es pot garantir que la persona rebi una informació completa dels seus drets des del principi, així com un acompanyament legal i emocional al llarg de tot el procés.
Malgrat la col·laboració que l’ICAB té amb els Mossos d’Esquadra, les dades indiquen que està costant molt aconseguir que aquesta atenció primera realment es realitzi. Així a la ciutat de Barcelona, s’ha aconseguit en un percentatge del 20,57%, i a la resta de delegacions de l’ICAB es dona en un percentatge entre el 8 i un 10%. Per això, des de l’ICAB es considera que a efectes de solucionar aquest escull seria convenient que en la nova llei de violència masclista s'establís la perceptivitat d'assistència lletrada a víctimes i a denunciants en la primera declaració en seu policial. L'ICAB recorda, a més, que les víctimes de violència masclista tenen dret a la justícia gratuïta.
24 hores abans del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, en el qual l'ICAB no ha pogut llegir el tradicional manifest de denúncia a les escales de la seva seu, el col·legi ha publicat un vídeo amb intervencions de la seva degana, Maria Eugènia Gay, i de les advocades Núria Flaquer i Teresa Blasi, de la Comissió de Dones Advocades.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!