Estat d'alarma

L'Institut de les Dones alerta que el confinament no preveu "l'impacte alt" en les víctimes de violència masclista

L'entitat afirma que 14.000 dones científiques i intel·lectuals han perdut la feina durant la pandèmia, per 2.300 homes

L'Institut de les Dones alerta que el confinament no preveu

L'Institut de les Dones alerta que el confinament no preveu "l'impacte alt" en les víctimes de violència masclista. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Institut Català de les Dones (ICD) ha alertat que la mesura del confinament no preveu "l'impacte alt" que té en les víctimes de violència masclista. És una de les conclusions del dossier estadístics 'L'impacte de gènere de la covid-19 en dades', que la institució ha presentat aquest dijous. L'estudi analitzat com ha afectat la pandèmia a les dones des de diverses perspectives com la violència masclista, la salut, els usos dels temps o el treball i l'economia. En aquest últim aspecte, per exemple, es posa de manifest que durant els mesos de la pandèmia 14.000 dones científiques i intel·lectuals han perdut la feina, mentre que en el cas dels homes la xifra ha estat de 2.300.

Les dades reflecteixen que les trucades setmanals al telèfon 900 900 120 d'atenció permanent a dones en situació de violències masclistes han augmentat un 70% a partir de la setmana de l'11 al 17 de març. Pel maig es va assolir el màxim de trucades. A data d'avui s'està tornant als valors d'abans de la crisi, afirma l'ICD.

Fins a l'octubre el 92,8% de les trucades per motiu de violència masclista s'han produït en l'àmbit de la parella, el 4,1% en l'àmbit familiar, el 2,7% en l'àmbit sociocomunitari i el 0,4% en l'àmbit laboral. El 51% de les dones que han trucat per violència masclista en l'àmbit de la parella i familiar tenen fills a càrrec que conviuen en el nucli familiar. Aquest percentatge s'eleva al 60% en el cas de les dones estrangeres.

En el primer trimestre de l'any els Mossos han rebut 2.871 denúncies per violència masclista en l'àmbit de la parella i 2.993 en el segon trimestre, un 5% i un 10% menys que l'any passat respectivament. L'ICD considera que, "probablement", el descens ha estat degut al confinament obligatori durant la primera onada de la covid-19, "fet que ha pogut dificultar l'accés de les dones a interposar denúncia". Al tercer trimestre la xifra ha pujat un 2% en relació a l'any anterior.

Pel que fa a les xifres econòmiques, la taxa d'atur de les dones és la que més ha variat durant l'any, de l'11,4% del primer trimestre al 14,3% del tercer. L'ocupació ha baixat del 50,2% al 47,8%. Entre les dones estrangeres la taxa d'atur és del 28,7% a tercer trimestre del 2020.

Més de 18.000 dones s'han incorporat al món del treball fins al segon trimestre del 2020 al sector de la sanitat i els serveis socials, 30.000 dones han perdut la feina en el món de la cultura i els esports i 23.000 dones l'han perdut en el sector de l'hostaleria. Durant el tercer trimestre l'ocupació del sector de la sanitat i els serveis socials segueix augmentant entre les dones i el comerç al detall es recupera de la davallada.

Altres dades indiquen que el 54,4% de les persones que han hagut de demanar ajuda econòmica familiar són dones, pel 44,5% d'homes. Al 45,2% de les dones se'ls han reduït els ingressos a la llar pel 37% d'homes. Gairebé un 30% de les dones diuen que amb els ingressos mensuals amb els que compten en l'actualitat tindran més dificultats o moltes dificultats per poder arribar a finals de mes. I prop d'un 40% de les dones diuen que la seva situació econòmica ha empitjorat o ha empitjorat molt el darrer mes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local