La defensa de l'activista Adrián Sas recorre la sentència que el condemna a tres anys i mig de presó. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Vilafranca del Penedès
15-01-2021 19:53
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La defensa del jove vilafranquí Adrián Sas ha presentat un recurs d'apel·lació contra la sentència amb que l'Audiència de Barcelona el va condemnar a tres anys i mig de presó per haver colpejat la policia durant el primer aniversari de l'1-O. El jutge el va considerar culpable d'un delicte d'atemptat als agents de l'autoritat i de lesions, mentre el va absoldre de desordres públics. L'advocat de Sas rebat la sentència assegurant que el tribunal es va basar en imatges "editades i de dubtosa autenticitat", segons el recurs al qual ha tingut accés l'ACN. Al mateix temps, la defensa assegura que durant el procés judicial es van vulnerar els drets a la presumpció d'innocència i a la tutela judicial efectiva.
Al recurs, la defensa de Sas qüestiona les proves amb què es va condemnar al jove, veí de Vilafranca del Penedès. Assenyala especialment l'ús d'imatges audiovisuals utilitzades pels Mossos d'Esquadra per identificar Sas setmanes després de la manifestació a les portes del Parlament, les quals es van reproduir també durant el judici.
L'advocat recorda que les imatges s'han d'aportar en el suport original, segons recull la jurisprudència, per esvair dubtes sobre la seva alteració. Al mateix temps, apunta que els vídeos s'han d'analitzar sencers, i que ha de ser el jutge qui seleccioni el fragment més rellevant, però no la policia.
Uns advertiments als quals la defensa hi afegeix l'obligatorietat que compareguin durant el judici els autors de les imatges. "És una testifical del tot necessària per assegurar que les imatges no han estat editades respecte allò que va succeir", remarca la defensa, que critica que els visionats utilitzats en el judici havien estat editats en diverses ocasions. També retreu que a la vista oral se'n va projectar només una selecció, després d'un acord entre el jutge i la fiscalia.
En paral·lel, la defensa de Sas també qüestiona la cadena de custodia dels vídeos, i adverteix que no hi ha constància de qui va lliurar les imatges a la policia, ni quan, ni com ho va fer. Una situació que, assegura, pot influir en el dret a la presumpció d'innocència.
Així, l'advocat sosté que aquest dret ha estat vulnerat per les proves utilitzades, mentre també assegura que no existeixen proves de càrrec suficients, encara que els vídeos s'acabessin refermant com a vàlids. Assegura que "no hi ha cap evidència" ni prova ferma per assenyalar que Sas és el noi que surt a les imatges colpejant la policia, ni tampoc elements que evidenciïn que ell està relacionat amb les lesions dels agents.
Finalment, avisa que s'ha vulnerat el dret a la tutela judicial efectiva perquè la sentència incorpora diverses consideracions sobre el pal amb què s'acusa Sas de colpejar la policia, destacant vàries característiques que no havien estat esmenades en els escrits de les acusacions. Alhora, assegura que a la declaració de fets provats no hi ha suficients dades per determinar exactament com s'haurien fets els cops.
Per tot plegat, la defensa insta la Sala del Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia a revocar la sentència i a dictar-ne una de nova que absolgui Sas.
Més informació
- L’Ajuntament de Vilafranca condemna els actes incívics produïts arran de la manifestació en suport a Adrián Sas
- Unes 400 persones es manifesten a Vilafranca per denunciar la "farsa" de la condemna a Adrian Sas
- La CUP de Vilafranca retreu al Govern haver mantingut l'acusació contra Adrian Sas, condemnat per colpejar la policia
- ERC reclama a JxCat que "doni la cara" i expliqui perquè Interior no va rebaixar la petició de pena d'Adrian Sas
- El jutge concedeix l'amnistia a l'activista vilafranquí Adrián Sas
- La defensa d’Adrián Sas veu la llei d’amnistia “plenament” aplicable per evitar l'entrada a presó de l'activista
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!