Alerta sanitària

Aquesta setmana es començarà a vacunar a les residències amb casos positius en coronavirus

També avança que quan acabin els cribratges del personal escolar, se’n començaran a fer a la població general a través de les farmàcies

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Departament de Salut ha anunciat avui que aquesta setmana es començarà a vacunar a les residències en vermell, és a dir, les que tenen algun cas de Covid-19. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha remarcat que “es vacunaran els contactes estrets però no les persones que estiguin amb la infecció activa perquè no és recomanable”.

Fins ara, s’ha administrat en tres setmanes un total de 161.481 vacunes, un 52% de les quals a residències i un 48% a personal sanitari. Argimon ha subratllat que “hem posat totes les dosis que hem rebut” i ha indicat que aquesta setmana han arribat 31.200 vacunes que s’administraran per a la segona dosi a les residències; primera dosi a les residències vermelles i taronges, i primera dosi per reforçar la primera línia: els professionals sanitaris.

També ha assenyalat que la setmana que ve, Salut preveu que no hi hagi més incidències de provisió per part del laboratori Pfizer i que arribin les gairebé 60.000 dosis de vacuna setmanals promeses, concretament 59.475 dosis, que s’utilitzaran, juntament amb les 20.000 de la reserva estratègica que té Salut, per a les segones dosis.

Per la seva part, la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha afirmat que “la vacuna contra la Covid-19 ja comença a tenir un efecte en la nostra població”. En aquest sentit, ha explicat que s’han detectat alguns casos de Covid, majoritàriament en els primers 12 dies en què una persona ha rebut la vacuna, però s’està observant que “quan passen 12 dies d'haver estat vacunat la probabilitat de tenir la malaltia es redueix sis vegades i només es produeixen casos positius en un 0,2% de la població, segons dades molt preliminars sobre l’eficàcia de la vacuna".  Per tant, Cabezas apunta que a partir del dotzè dia ja s’observa un cert efecte protector.

Pel que fa a la situació epidemiològica de la pandèmia, el secretari de Salut Pública ha explicat que “portem uns 6-7 dies baixant suaument”; “hem frenat l’evolució de la infecció, de moment, i ara comença a baixar lleugerament”. Tot i això, ha dit que caldrà veure “fins quan aguantarem aquesta posició” per l’alta infecció que hi ha en algunes comunitats autònomes properes així com a molts països europeus. En aquest sentit també ha assenyalat que caldrà veure “quin impacte té la soca britànica a Catalunya”. Fins ara, se n’han detectat 17 casos.

Josep Maria Argimon també ha alertat que l'actual incidència epidemiològica ha comportat que “Catalunya ja superi els ingressos per Covid-19 de la segona onada: avui hi ha 2.825 pacients a planta i 612 a les UCI”. El secretari de Salut Pública ha explicat que en el pic de la segona onada hi havia 596 pacients a les UCI dels hospitals catalans i que les taxes d’infecció van baixar de manera ràpida, - a un ritme d’un 6% diari-, i la xifra de malalts a UCI es va aconseguir reduir només fins als 320. “Quan tornes a créixer a partir d'una basal de 320, arriba un moment, com passa ara, que sobrepassem el nombre de persones a la UCI que vam tenir en el pic de la segona onada”.

Argimon també ha volgut donar un toc d'atenció recordant que l'últim mes els ingressos a les UCI han crescut en 300 pacients i l'última setmana en un centenar, “una situació que costa molt de gestionar en els propis centres sanitaris” i que reforça la necessitat de mantenir les mesures de contenció establertes, ha reblat el secretari de Salut Pública.

Cribatges a través de les farmàcies

En la roda de premsa, el doctor Josep Maria Argimon també ha detallat que quan acabin els cribratges del personal escolar, se’n començaran a fer a la població general a través de les oficines de farmàcia; un anunci que ja el Departament de Salut havia fet amb anterioritat en roda de premsa per veu de la consellera Alba Vergés i del propi secretari. "Anirem a la farmàcia a recollir un kit d'automostra, amb un tub i un escobilló i amb les etiquetes identificatives de cada persona". I una vegada feta l’automostra a casa, caldrà retornar al Kit a la farmàcia i es podrà consultar els resultats a través de La Meva Salut. Argimon ha afirmat que la planificació operativa del dispositiu avança a bon ritme , al mateix temps que ha agraït la disponibilitat dels farmacèutics i la seva important funció d'informació sanitària.

Estat dels cribratges en marxa

Argimon també ha informat que “s’han fet gairebé 330.000 proves (PCR i antígens) a la setmana, és a dir, més d’un milió de cribratges al mes”.

Paral·lelament, continuen els cribratges a les residències. S’han fet 27.732 PCRs/TAR en cribratge setmanals a professionals i un total de 29.610 PCRs en cribratge universal de residents (60%).

Finalment, s’han fet 60.000 PCR's als treballadors de les escoles, a través de kits d'automostra. “La taxa de positivitat és de l'1,7% i això vol dir que estan funcionant bé", ha afirmat la dra. Cabezas.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local