Estafa

Els Mossos d'Esquadra alerten de diverses modalitats d'estafa relacionades amb la covid-19

Els estafadors ofereixen a través d’una trucada telefònica les vacunes, material sanitari com guants, mascaretes o EPI i neteja i desinfecció d’espais

Truquen des de l’estranger, es fan passar per personal del Departament de Salut i sol·liciten la transferència de diners mitjançant plataformes de pagament online

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els Mossos d’Esquadra ha detectat un increment d’estafes produïdes en els centres sanitaris i socials durant l’any 2020 en el context de la pandèmia per la Covid-19. Tal com ha alertat aquest migdia en roda de premsa el portaveu del Cos, el comissari Joan Carles Molinero, cometen les estafes a través de trucades telefòniques en què ofereixen “les vacunes, material sanitari com guants, mascaretes o EPI i  neteja i desinfecció d’espais”. A més, ha afegit que duen a terme l’estafa “en centres d’atenció primària, centres de dia/residència de gent gran, centres mèdics, hospitals, clíniques i altres centres socials”.

Aquestes estafes s’han incrementat de manera significativa durant el darrer trimestre de 2020. El novembre han augmentat de 14 a 176 fets i al desembre, coincidint amb l’inici de la vacunació, les estafes han pujat de 5 a 121. Aquest mes de gener la tendència continua a l’alça i fins al dia 17 s’han comptabilitzat 37 estafes en comparació amb les 6 de l’any 2020.

De les gestions realitzades s’ha pogut concloure que les trucades que reben les víctimes es fan principalment des de telèfons estrangers, de Mèxic i Estats Units. Es fan passar per personal del Departament de Salut de la Generalitat i sol·liciten la transferència de diners mitjançant plataformes de pagament online.

Feina de prevenció dels Mossos d’Esquadra

Els Mossos en col·laboració amb el Servei Local de Teleassistència de l’Ajuntament de Barcelona des de l’inici de la pandèmia han fet difusió de consells de seguretat a persones grans usuàries del servei de teleassistència per tal d’evitar que siguin víctimes d’estafes relacionades amb la Covid-19 (mascaretes, material sanitari, vacunes...). S’han donat consells de seguretat a través dels professionals del servei de teleassistència a 13.900 persones grans amb aquestes campanyes (des de l’abril fins al desembre de 2020).

També s’ha informat de les diferents estafes mitjançant les diferents xarxes associatives de les regions policials i s’ha fet una campanya informativa a totes les residències i centres de gent gran. Així mateix, també s’ha fet prevenció a través de diferents canals com les xarxes socials del Cos per evitar estafes relacionades amb la campanya de vacunació. Tota aquesta informació s’ha fet arribar a les diferents Oficines de Relacions amb la Comunitat (ORC) de les comissaries de les diferents regions policials per difondre-la a peu del carrer.

Modus operandi i consells de seguretat

-Normalment els estafadors truquen per demanar un ingrés bancari immediat per lliurar vacunes,  material o oferir una desinfecció de la Covid-19. Mencionen el nom de directius de la institució per donar credibilitat a la trucada que han aconseguit abans amb una altra trucada o buscant informació. En cas de no pagar, amenacen els centres amb sancions econòmiques, però al final no entreguen res ni realitzen cap servei.

Pel que als consells de seguretat:

-Desconfia de trucades en què t’ofereixin la vacuna, material sanitari o serveis de desinfecció
-La vacuna és gratuïta, no facis cap pagament ni donis cap dada bancària
-En cas de dubte, parla amb el teu centre de salut de referència
-No donis informació personal dels responsables del centre, la poden aprofitar després per cometre l’estafa
-Si reps una trucada d’aquestes característiques o ets víctima de l’estafa, truca al 112 i denuncia-ho

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local