Salut mental

Salut Mental Garraf recupera l'hort socioterapèutic de la Masia Nova

L'entitat AFAMMG treballa per mantenir actius els seus usuaris, especialment en temps de pandèmia

Salut Mental Garraf recupera l'hort socioterapèutic de la Masia Nova. Ajuntament de Vilanova

Salut Mental Garraf recupera l'hort socioterapèutic de la Masia Nova. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'entitat Salut Mental Garraf - AFAMMG (Associació de Familiars i Afectats per Malaltia Mental del Garraf) gestiona l'hort socioterapèutic de la Masia Nova, un espai pensat per a les persones amb problemes de salut mental. L'hort afavoreix que puguin crear un itinerari sociolaboral, desenvolupant un estil de vida més autònom, incrementant la interacció social i la qualitat de vida.

Els regidors de Salut, Acció Social i Ocupació han visitat l'hort per conèixer amb detall aquest projecte que procura la capacitació sociolaboral de les persones participants mitjançant formació pràctica i tasques d'horticultura ecològica i jardineria mediambiental.

Carme Muntané, presidenta de Salut Mental Garraf (AFAMMG), ha explicat que l'hort es va recuperar el setembre de 2020, després del confinament, amb l'objectiu que els seus usuaris i usuàries tinguessin una vàlvula d'escapament davant la pandèmia de la Covid, amb activitats a l'aire lliure. Actualment hi ha dotze persones usuàries, un tècnic horticultor i una integradora social, dos estudiants que fan les pràctiques d'integració social, i tres voluntàries.

El projecte, que funciona gràcies a diferents subvencions, està a ple rendiment. Per això tenen un conveni amb l'Economat per portar-hi els excedents de producció.

La regidora d'Ocupació, Mercè Mateo, recorda que és molt important mantenir aquestes activitats, i per això l'Ajuntament coopera amb les entitats que permeten donar cobertura a un perfil enfocat a la salut. “Pel que fa a la vessant de l'ocupació, és molt interessant la feina de capacitació, de recuperació d'hàbits laborals i millora de les habilitats socials, perquè persones que en un moment donat les han pogut perdre, les tornin a recuperar”. Aquest acompanyament laboral permetrà que puguin tornar a entrar al món laboral. “AFAMMG és una entitat molt vinculada amb l'Ajuntament i a la comarca per les seves bones praxis, que dóna cobertura a qui ho necessita per aconseguir capacitar tothom”, ha recordat la regidora.

Mateo també ha destacat que, a nivell patrimonial, el projecte d'hort socioterapèutic permet que la Masia Nova pugui tenir un molt bon ús. Com el regidor de Salut, Enric Garriga, que valora que mica en mica es vagi recuperant aquest espai emblemàtic de la ciutat.

Garriga ha valorat el projecte com “una sortida en temps de pandèmia. És un hort que ajuda les persones que tenen algun problema de salut mental pel fet de tenir una rutina, de poder treballar amb les mans, tenir una dedicació, un objectiu, aprendre un ofici. Tot això ajuda a sortir de la situació en la que es troben, connectant-nos amb la terra, les arrels, i fent una activitat a l'aire lliure.” Per això ha defensat “el suport de l'Ajuntament a aquestes entitats que fan activitats que són tan importants, tant d'agrair, i on nosaltres no arribem”.

Cada divendres els usuaris de l'hort fan pràctiques en competències laborals quan, al mateix espai, fan la venda dels excedents de producció. Cada vegada són més els veïns i veïnes que comproven les seves habilitats de preparació, muntatge, comptabilitat i atenció al client.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local