Curs 2020/21

L’alumnat de l’Institut Baix-a-mar de Vilanova i la Geltrú se suma al projecte mediambiental “Aquí comença el mar”

Aquesta iniciativa va néixer a Cotlliure (França) i ja l’han impulsat a dues escoles vilanovines per promoure la consciència de la cura del medi ambient

L’alumnat de l’Institut Baix-a-mar de Vilanova i la Geltrú se suma al projecte mediambiental “Aquí comença el mar”. Ajuntament de Vilanova

L’alumnat de l’Institut Baix-a-mar de Vilanova i la Geltrú se suma al projecte mediambiental “Aquí comença el mar”. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’alumnat de l’Institut Baix-a-mar de Vilanova i la Geltrú s'ha sumat al projecte mediambiental “Aquí comença el mar”. A la capital del Garraf, aquest projecte el va iniciar l’any passat l’institut Manuel de Cabanyes i enguany s’uneix l’Institut Baix-a-mar amb el propòsit de conscienciar els joves dels problemes mediambientals i que aquests fonamentin al seu entorn la cura del medi ambient. Des d’aquest dijous, per segona vegada, es reinicia la proposta “Aquí comença el mar” originària de Cotlliure (França). La regidora d’Educació de Vilanova i la Geltrú, Mercè Mateo, diu que “el projecte va arribar a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i es va fer una feina transversal entre els diferents departaments. Gràcies al treball de servei comunitari que es fa a l’institut de Manuel de Cabanyes i a l’institut Baix-a-mar, l’alumnat participa en aquest projecte de sensibilització per cuidar el medi ambient”.

L’alumnat de 3r i 4t d’ESO de l’Institut de Manuel de Cabanyes ja ha acabat el projecte, on es veu per diferents carrers principals de la ciutat una sèrie d’embornals pintats amb el lema “Aquí comença el mar” que desperta la curiositat de tothom. Aquest dijous va ser el torn de l’institut Baix-a-mar, l’activitat va ser impartida per la cap de la regidoria d’Urbanisme, Obres i Habitatge, Núria Parés, i  tècnics de la regidoria de Projectes i Obres i de la Companyia d’Aigües. Van explicar a l’alumnat de 3r el recorregut que fa l’aigua de la pluja pel sistema del clavegueram, els diferents models d’embornals i els hi van donar una sèrie de dades perquè fossin conscients del que pot arribar a contaminar una sola burilla de cigarreta. El recorregut va continuar per la plaça de la Rajanta, on el cap de la Companyia d’Aigües de Vilanova i la Geltrú, Manel Orriols, va fer una formació als adolescents com és un col·lector per dins, a través d’una càmera d’inspecció de la xarxa de clavegueram. L’itinerari va acabar en els sacs pluvials que hi ha sota el Pont de la Torre de Ribes Roges.

A partir d’aquesta experiència l’alumnat haurà de començar el seu propi projecte per compartir el missatge amb la ciutadania per la cura del medi ambient. Tenen pensat dissenyar una sèrie de cartells que cridin l’atenció de la població on es veurà la crua realitat, el que està passant amb el mar, amb la fauna marítima i la brutícia que porta els aliments que ingerim. Mercè Mateo diu que “l’alumnat de Baix-a-mar inicia el projecte amb una mirada diferent, amb un abordatge des de la creativitat i l’art. També faran que les persones que viuen al barri de Mar també puguin entrar a formar part d’aquest projecte i així tots junts despertar la consciència que és tan necessària, ja que el planeta que tenim té una vida limitada i l’hem de cuidar entre tots i totes”.

Conscienciant els adolescents del perill que suposa tirar brossa al clavegueram, es vol arribar a tota la població pel respecte del medi ambient. El regidor de Mobilitat i Projectes i Obres d’espai urbà, Antoni Palacios, que també va assistir a l’acte, diu que “el projecte tracta que les persones no llencin coses a terra, perquè la brutícia cau per les reixes, per on passa l’aigua, com són les cigarretes i el plàstic, això acaba anant al mar i contaminant. El projecte s’acabarà quan l’alumnat expliqui al seu entorn el problema mediambiental que estem patint”.

La iniciativa està impulsada per l’Ajuntament i la Companyia d’Aigües, juntament amb la participació dels instituts Manuel de Cabanyes i Baix-a-mar.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local