Dependència

Sant Pere de Ribes acull un projecte per desenvolupar solucions tecnològiques per a les persones dependents

'Never Alone' busca facilitar la vida a la llar a través de la intel·ligència artificial

Sant Pere de Ribes acull un projecte per desenvolupar solucions tecnològiques per a les persones dependents. ACN

Sant Pere de Ribes acull un projecte per desenvolupar solucions tecnològiques per a les persones dependents. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Sant Pere de Ribes i la Fundació Ave Maria s'han proposat trobar solucions tecnològiques per millorar la vida de les persones dependents i aconseguir que siguin el màxim autònomes possibles des de casa. Per fer-ho, s'han aliat amb l'Institut de Robòtica per a la Dependència (IRD). Junts despleguen el projecte 'Never Alone', amb el qual aspiren a aprofitar la intel·ligència artificial per facilitar la vida a les llars. Admeten, però, que la iniciativa té un llarg camí fins arribar a aquesta meta. Ara, en una fase pilot, estan observant les necessitats de gent gran que viu sola. Els han ofert diverses aplicacions interactives i a alguns usuaris els han instal·lat sensors per analitzar els patrons de comportament.

Des del febrer i fins a finals d'abril, una quinzena d'usuaris dels casals de gent gran de Sant Pere de Ribes participen a la prova pilot de 'Never Alone' amb què els impulsors volen copsar quines són les principals necessitats d'aquestes persones. Per començar, els han lliurat una tauleta amb aplicacions interactives, sota la supervisió d'un familiar i dels coordinadors del projecte.

Els usuaris disposen d'una agenda amb les cites mèdiques i dels Serveis Socials, un espai on es recullen activitats relacionades amb els seus interessos i un tercer apartat d'enquesta on poden respondre preguntes sobre la seva qualitat de vida. Aquesta última secció es basa en paràmetres homologats per la Generalitat per conèixer com se senten les persones grans o dependents i quines necessitats tenen.

A banda de la tauleta, tres d'aquests usuaris també compten amb el desplegament de diversos sensors al seu domicili. Són petits dispositius que capten els moviments, la temperatura i l'ús de l'electricitat, entre altres dades. Tota aquesta informació s'analitza per veure quins són els patrons de comportament i si hi ha canvis que indiquin que necessita una atenció especial.

A llarg termini, la intenció de la Fundació Ave Maria és que totes les dades permetin desenvolupar solucions a mida de les persones grans que viuen soles i d'aquelles que són dependents per a què puguin allargar l'estada a casa seva. La clau per aconseguir-ho serà l'ús de la intel·ligència artificial, segons ha destacat aquest dilluns el vicepresident de l'entitat, Antoni Reverter.

"És impossible que tota l'atenció la puguin prestar els cuidadors, perquè no hi ha prou mitjans per respondre a totes les necessitats", ha apuntat Reverter durant una demostració dels dispositius, tot defensant la importància de disposar de nous recursos tecnològics. A banda de l'atenció assistencial, també ha ressaltat la necessitat de generar un espai per a què les persones se sentin "connectades" amb el seu entorn, ja sigui amb el CAP o les entitats més properes.

Entre els usuaris de la prova pilot s'estén una satisfacció general. La majoria agraeixen disposar d'una via directa de comunicació per mostrar les seves emocions i també veuen amb bons ulls l'opció d'estar monotoritzades des de la distància a través dels sensors. "Puc viure sola i estar tranquil·la perquè tenim les necessitats controlades a través de la tauleta", ha explicat una de les participants, Lucia Caballer, de 76 anys.

Des de l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes, l'alcaldessa Abigail Garrido ha apuntat que el projecte va acompanyat d'una nova catalogació dels serveis a les persones grans i dependents, amb la intenció de millorar l'acompanyament i allargar el màxim l'estada al seu domicili. Tot plegat, ha recordat, en el marc d'un macro projecte del Consell Comarcal del Garraf per fomentar l'envelliment actiu.

Un cop superada la prova pilot del 'Never Alone', els impulsors confien que la propera fase compti amb el suport de la Generalitat de Catalunya per poder connectar els resultats a la seva xarxa d'atenció a la dependència. De moment el projecte està finançat principalment per l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes i els fons europeus FEDER, però confien en rebre suport econòmic a mitjà termini per part del govern català i de la Diputació de Barcelona.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local