Claudina Marcé, veïna de Sant Pere Molanta, ha fet 100 anys. Ajuntament d'Olèrdola
Redacció |
Olèrdola
18-03-2021 12:14
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Claudina Marcé i Marcé, veïna molt coneguda de Sant Pere Molanta, feia aquest passat divendres 12 de març 100 anys. Per felicitar-la pel seu centenari, l’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez; la regidora de gent gran, Anna Boada; i el portaveu del govern municipal, Jordi Catasús, es desplaçaven divendres fins a casa de Claudina Marcé per a lliurar-li un ram de flors i una placa d’homenatge en nom de tot el municipi.
Molt estimada al poble, la Claudina Marcé també va anar rebent la felicitació de nombrosos veïns de Sant Pere Molanta durant el mateix divendres. I és que la Claudina és memòria viva de Sant Pere Molanta. Amb el seu pare, va gestionar el bar de l’antiga Societat, va treballar durament al camp i no va deixar tampoc d’assumir feines en el molí que tenien a casa seva. Vídua, la Claudina és mare de 3 fills; té 5 néts i 3 besnéts.
Menuda, simpàtica i riallera, la Claudina arriba als 100 anys amb molt bon estat de salut. Viu sola a casa seva però cada dia està acompanyada de la seva família. La seva filla dina amb ella cada dia i els seus dos fills viuen molt a prop. Està lúcida i només li falla en ocasions la memòria recent. I físicament, la dolència més important que pateix és la derivada d’un trencament de fèmur. Abans de l'esclat de la pandèmia per la COVID-19, Claudina Marcé assistia diàriament a la seu del Casal d'Avis de Sant Pere Molanta.
El maig de 2017 Claudina Marcé rebia la distinció “ Gent Gran amb mèrit” del municipi en la 2a Trobada de la Gent Gran d’Olèrdola. Fa dos anys, en la xerrada que va conduir la mestra Mercè Garcia en commemoració del Dia de la Dona, Claudina Marcé va ser una de les veïnes de diferents generacions que va oferir el seu testimoni per exposar experiències a l’escola. Llavors va recordar que va anar a classe amb “doña Pepita” i després feia repàs amb el mestre Josep Santaulària, abans de l’esclat de la Guerra Civil. Quan anava a escola a Santa Anna, a Vilafranca, el desplaçament cada dia el feien caminant.
Gràcies a la Caudina Marcé i a la família Montserrat es va poder cedir una col·lecció de la revista Llum que elaboraven els nens de l’escola de Sant Pere Molanta seguint la tècnica Freinet, sota el mestratge de Josep Santaulària. Alguns d'aquests exemplars formen part de l'exposició "Quan la vida entra a l'escola. La Tècnica Freinet al Penedès (1934-1937)", que es pot veure al Vinseum de Vilafranca fins el proper 25 d'abril.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!