Religió

Els actes estàtics i les celebracions amb aforament limitat substitueixen les processons de Setmana Santa

Després que el confinament obligués a cancel·lar tots els actes l'any passat, enguany la situació sanitària continua aconsellant no celebrar-les i així ho ha decidit el Procicat

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les processons hauran d'esperar un any més a Catalunya. Després que el confinament obligués a cancel·lar tots els actes l'any passat, enguany la situació sanitària continua aconsellant no celebrar-les i així ho ha decidit el Procicat. Les parròquies, confraries, germandats, gremis i congregacions, però, han fet ús de la imaginació per organitzar actes que facin compatibles les mesures contra la covid i una certa activitat. En la majoria de casos s'ha optat per espectacles estàtics, com exposicions de les talles i passos. El que sí que es faran seran les misses i actes dins d'esglésies, on s'haurà de complir el 30% d'aforament. La Conferència Episcopal Tarraconense ha recordat les mesures i ha recomanat ajustar horaris pel toc de queda.

En concret, ha fet una sèrie d'orientacions per tal d'ajustar la Setmana Santa d'enguany a la situació sanitària actual. Així, s'insisteix en la necessitat de mantenir les distàncies, l'ús de mascareta i gel hidroalcohòlic i no sobrepassar l'aforament del 30%. D'altra banda, recomana convocar la Vetlla Pasqual del dissabte a una hora "oportuna" per tal que els fidels puguin complir el toc de queda de les 22.00 hores.

Seguint aquestes observacions, a Barcelona no es faran les típiques processons per segon any consecutiu, però sí les celebracions litúrgiques. Entre d'altres, el cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, presidirà la missa de les 12.00 hores del Diumenge de Pasqua, que tindrà lloc a la Catedral de Barcelona. A més, el Via Crucis del Divendres Sant es farà a l'interior de la Catedral.

A la Sagrada Família, Omella presidirà també la solemne Vetlla de Pasqua el proper dissabte. La basílica acollirà durant tota la setmana altres misses, també amb aforament limitat i mesures de seguretat. A més, per assistir-hi caldrà una entrada gratuïta que es pot sol·licitar a través del portal web de la Sagrada Família.

Mataró manté l'Homenatge a la Ciutat dels Armats

Mataró és de les poques ciutats que preveu mantenir una programació, tot i que molt reduïda, d'actes presencials per Setmana Santa. La capital del Maresme ha reformulat un dels actes més genuïns a la ciutat, com és l'Homenatge a la Ciutat dels Armats de Mataró. L'associació va rebre la medalla d'or de la ciutat el 2007 i les seves desfilades, declarades patrimoni cultural l'any 2002, es podran continuar vivint aquest 2021 amb algunes restriccions.

L'Homenatge dels Armats es limitarà a l'acte de la plaça de l'Ajuntament i no es podran fer les desfilades prèvies pels carrers de la ciutat. L'acte és obert a la ciutadania, però per accedir-hi cal demanar cita prèvia i el públic estarà assegut. A més, no hi podran participar tots els Armats per tal de respectar les distàncies i es faran dues representacions la tarda de Dijous Sant per arribar al màxim nombre de gent possible.

Aquesta tipologia d'actes arribarà també a Terrassa. La parròquia de Santa Maria de Les Arenes farà Dijous Sant un acte litúrgic a l'església, però en aquest cas estarà obert només per a una setantena de persones de les germandats que tradicionalment carreguen les imatges en processó. L'acte, però, serà retransmès per streaming per fer arribar l'essència de la Setmana Santa a la resta de la ciutadania. També Divendres Sant es faran Via Crucis estàtics als temples.

Una de les processons més destacades a l'àrea metropolitana de Barcelona és la que organitza la Confraria 15+1 a l'Hospital de Llobregat. La covid ha tornat a suspendre la tradicional processó multitudinària que se celebra a primera hora del Divendres Sant però la confraria l'ha substituït per una veneració de les talles. Qui ho vulgui podrà passar entre les 10.00 i les 14.00 i entre les 17.00 i les 20.00 hores per la capella situada a la plaça de la Bòbila, on es podran observar els Sagrats Titulars del Divendres Sant, el pare Jesús de Natzaret i Nostra Senyora dels Dolors. Entre les 10.00 i les 11.00 es donarà prioritat a la gent gran i serà obligatori en tot moment l'ús de mascareta i gel hidroalcohòlic i el manteniment de la distància de seguretat.

D'altra banda, una de les que aixeca més polseguera a l'àrea metropolitana de Barcelona és la que protagonitzen cada any els Cavallers Legionaris de Barcelona a Palafolls, convidats per la Confraria de Sant Lluís i Santa Maria. Com ja va passar l'any passat, enguany no es podrà fer i tampoc s'ha previst cap acte alternatiu per donar visibilitat als exlegionaris o al Crist de la Bona Mort.

Espectacles estàtics i des dels balcons, a Girona

Les comarques gironines han optat per adaptar algunes de les activitats de Setmana Santa a les restriccions sanitàries. A la ciutat de Girona, no es podran veure les desfilades dels Manaies ni les processons de les confraries. Tot i així, la Junta de Confraries de Girona sí que ha decidit mantenir la Veneració de la Creu pel Divendres Sant. Serà un acte estàtic a les escales de la catedral en què no hi podrà assistir ningú de públic, però sí que aquells qui vulguin podran veure-ho en directe a través de Televisió de Girona.

Per altra banda, el municipi de Verges (Baix Empordà) ha suspès per segon any consecutiu la Dansa de la Mort. Tot i així, l'Associació la Processó de Verges ha avisat que mantindran la tradició viva a través d'un documental que estan enregistrant sobre aquesta Festa Patrimonial d'Interès Nacional. A més, el Dijous Sant a la tarda sonaran els tabals des de les teulades del municipi i conviden a tota la població a cantar l'Hosanna des del balcó a les deu de la nit.

A Besalú (Garrotxa) també han hagut d'adaptar els actes habituals a les restriccions. Aquest divendres 26 de març s'hauria d'haver fet la processó dels Dolors, que s'ha suspès seguint les recomanacions del Procicat. En aquest cas, la Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Besalú ha anunciat que reservaran el prior, els comissaris i els predicadors que havien pensat per aquest 2021 de cara a la Festa dels Dolors del 2022. El que sí que mantindrà l'entitat són les misses del Quinari al llarg de tota la setmana a partir de les vuit del vespre.

El Via Crucis de Sant Hilari Sacalm (Selva) ha quedat suspès. Tot i així, des de l'Ajuntament han optat per organitzar una exposició fotogràfica que mostra imatges d'aquest acte d'altres edicions i una altra amb diversos diorames de la Passió, que es podran veure al Museu de les Guilleries. A més, també s'han organitzat algunes activitats lúdiques com ara una recerca d'ous de Pasqua pel municipi. L'objectiu és dinamitzar la població durant la Setmana Santa amb activitats que garanteixin les mesures sanitàries.

La Setmana Santa de Tarragona, en façanes i aparadors

Al Camp de Tarragona i l'Ebre tampoc no hi haurà processons als carrers per segon any consecutiu, però parròquies, confraries, germandats, gremis i congregacions ofereixen algunes alternatives. L'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa de Tarragona (AASST) emetrà actes en línia i enregistrats, i penjarà lones amb les imatges dels passos de la Setmana Santa en diversos indrets on es desenvolupen habitualment els actes exteriors. Un codi QR situat a peu de carrer permetrà obtenir informació addicional sobre cada imatge.

A més, una cinquantena de comerços de la ciutat s'han adherit a una campanya de decoració d'aparadors amb motius de la Setmana Santa de Tarragona, declarada Festa d'Interès Turístic Nacional per la Generalitat de Catalunya. Les botigues exposaran vestimenta típica, instruments, ciris, fotografies o, fins i tot, algun dels misteris en miniatura.

A l'interior de les esglésies sí que es mantindran presencialment els Via Crucis, però amb restriccions d'aforament i adaptant alguns elements a la normativa dictada pel Procicat. A Reus se'n farà un divendres a la Capella de la Mare de Déu de Montserrat de Reus, mentre que aquell mateix vespre la Prioral acollirà el pregó de la Setmana Santa reusenca.

A Tortosa, l'Agrupació de Confraries de Setmana Santa també ha programat un Via Crucis Divendres Sant a la plaça dels Dolors, limitat a 150 persones, a més de concerts de música sacra dilluns i dimecres. A Montblanc, divendres tampoc no hi haurà processó del Sant Enterrament, però la Congregació de la Sang exposarà els Misteris a la plaça Catalunya durant tota la jornada.

De cara a diumenge també s'ha hagut d'adaptar la benedicció dels Rams, que habitualment es fa a l'exterior. A la Catedral de Tarragona, per exemple, la benedicció tradicional al carrer de les Coques es traslladarà dins el temple, que tindrà l'aforament limitat al 30%. Al Vendrell, la Hermandad de las Penas ha substituït la tradicional processó de Diumenge de Rams per l'edició d'un llibre i un documental on repassa els seus 30 anys de trajectòria.

Misses a Montserrat amb públic limitat

Vic o Manresa han decidit anul·lar les tradicionals processons de Setmana Santa per evitar massificacions i qualsevol risc de contagi. A Vic, la processó dels Armats, un dels actes més emblemàtics de Setmana Santa, amb un seguici format per prop de 500 persones, enguany no es farà. I a Manresa, tampoc. En el cas de la capital del Bages, la processó s'ha substituït per una exposició a la Seu de Manresa, que es podrà veure divendres 2 d'abril, de cinc de la tarda a les nou del vespre, i que inclourà quatre dels Passos de la processó.

Per altra banda, Montserrat, un dels punts més emblemàtics de Setmana Santa, manté les tradicionals celebracions litúrgiques, que tindran lloc a la Basílica de Santa Maria. A diferència de l'any passat, que únicament es van poder seguir a través de la ràdio, la TV o Internet, enguany es permetrà l'assistència de públic seguint les mesures de seguretat. Els actes s'estrenaran aquest Diumenge de Rams amb la benedicció dels Rams i la missa, que anirà seguit, al vespre, del Concert de Setmana Santa. Seguiran les misses de Dijous Sant i la de Diumenge de Pasqua. Durant aquesta Setmana Santa, Montserrat tindrà pràcticament totes les instal·lacions obertes, un fet que no passa des d'abans de la pandèmia.

Lleida, Bellpuig i Esterri, tornen a suspendre les processons però organitzen alguns actes paral·lels

A Lleida, la processó dels Dolors s'ha suspès per segon any consecutiu a causa de la pandèmia i és també el segon any que no recorre els carrers de Lleida des del 1718, una tradició que ni en temps de guerra s'havia aturat. Enguany, però, la Congregació de Nostra Senyora dels Dolors ha baixat la Verge dels Dolors, de 1953, fins a l'oratori de l'església i l'ha vestit amb el mantell de processó, de 3 metres d'ample i 5 de llarg, perquè els veïns la puguin visitar vestida per a l'ocasió, tot i quedar-se "a casa". A més, han retirat tots els bancs perquè se la vegi millor i per poder mantenir les distàncies de seguretat entre els visitants.

La Verge va baixar la tarda de dissabte i hi serà també durant tot el diumenge. A més, aquesta tarda, alguns dels músics de les bandes que tradicionalment acompanyen la Verge aniran fins a l'església per oferir-li la seva música. Ho han demanat a títol individual i està previst que alguns dels músics de la banda dels Armats dels Dolors toquin a l'església a les 18.30h i alguns de la Confraria de Natzarens de la Mariola ho facin a les 19.30h, l'hora en què hauria d'haver sortit la processó. També s'exposaran a 4 esglésies més de Lleida altres imatges com la Somereta i els passos que es poden veure a la processó i que enguany es tornaran a quedar sense sortir.

A Bellpuig (Urgell), la congregació dels Dolors també ha tornat a suspendre la processó. Sí que ha mantingut les dues misses de divendres en què va ser necessari reservar seient de manera prèvia i gratuïta per controlar l'aforament. A més tant la Missa a la parròquia de les 10h com la Missa Solemne de les 12h es van poder seguir en directe per Internet, a través del canal de YouTube "Dolors Bellpuig". Enguany, a més, divendres al vespre, els veïns van poder veure des del balcó, el pas de la Mare de Déu dels Dolors, que va fer un recorregut motoritzat pels carrers del municipi, a marxa ràpida i sense seguici.

També s'ha suspès per segon any consecutiu la processó dels Armats d'Esterri d'Àneu (Pallars Sobirà), que se celebrava el Divendres Sant, així com el viacrucis i l'enterrament.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local