Els Bombers fan una crida a la prudència i a fer activitats al medi natural de forma segura. Bombers
Redacció |
Barcelona
01-04-2021 10:44
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els Bombers fan una crida a la prudència i a fer activitats al medi natural de forma segura a les portes de Setmana Santa, un període que tradicionalment és aprofitat per fer escapades i activitats al medi natural. Aquest increment, com és lògic, implica un repunt de la feina dels Bombers de la Generalitat, sobretot del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) i dels mitjans aeris que treballen amb els efectius d’aquesta unitat. És per això que els Bombers volen fer una crida a la prudència, recordant un cop més els consells de seguretat per minimitzar els riscos d’accident al medi natural i garantir, d’aquesta manera, unes activitats de lleure sense incidències.
A més, cal recordar que s’han de continuar mantenint i respectant les mesures de seguretat i autoprotecció necessàries per a la contenció de la COVID-19:
-Confinament comarcal de dilluns a diumenge
-La mobilitat per l'interior de Catalunya està limitada a membres de la bombolla mantenint la seva integritat
-No es permet ni entrar ni sortir de Catalunya
-Si surts a fer una activitat a l’aire lliure recorda: Mans, distància i mascareta
Consells de seguretat a la muntanya
Per tal d'evitar possibles accidents és molt important que les persones practiquin activitats al medi natural tinguin consciència de certes mesures preventives, tant en la planificació com durant l’activitat. Així mateix, també és de vital importància la necessitat d'un bon equipament i d'una condició física i psíquica adequada al nivell de l'activitat.
Abans de l’activitat
- PENSEU: Què aneu a fer? Qui fa l’activitat? Quan i on?
- PLANIFIQUEU: Planifiqueu una activitat adaptada al grup. Tingueu presents horaris, recorreguts i desnivells. Consulteu les guies i mapes i la predicció meteorològica. Planifiqueu un pla B per si alguna cosa falla.
- EQUIPEU-VOS: Porteu la roba i el calçat adients. Carregueu la motxilla amb tot el material, aigua i menjar necessari.
- FORMEU-VOS: Formeu-vos en tècniques, materials i assistència sanitària.
- MINIMITZEU RISCOS: El risc zero no existeix, però ens hi podem acostar. Feu-ne una valoració contínua.
Durant la marxa
- Un cop iniciada l’activitat, observeu l’estat del grup, si esteu complint l’horari i si les condicions meteorològiques continuen sent favorables. Si no ho veieu clar, no dubteu en girar cua.
- Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos.
- Tingueu sempre a punt un mitjà de comunicació amb el 112, telèfon mòbil amb bateria ben carregada o aparells específics de seguretat.
- Hidrateu-vos i alimenteu-vos durant tota la jornada.
Consells de seguretat en aigües interiors
Si us banyeu a rius, llacs i pantans no us exposeu a riscos innecessaris. Seguiu els següents consells per evitar-ho:
Vigileu on us banyeu
-A rius, llacs i pantans, assegureu-vos primer que estigui permès banyar-s'hi i siguin llocs habilitats per fer-ho. Procureu banyar-vos en zones vigilades; si no fos possible, localitzeu el punt de socors més pròxim.
-Fixeu-vos si hi ha cap cartell que adverteixi d’algun perill; feu cas de les senyalitzacions i de les indicacions dels socorristes.
-No us banyeu a les zones delimitades per a l’esport aquàtic: barques, patins d’aigua, motos o esquí aquàtic.
-Tingueu sempre un mòbil a mà per poder demanar ajuda.
-Comproveu que a la zona hi hagi cobertura de telèfon per si teniu alguna emergència i cal avisar el 112.
Dins l’aigua
-Si aneu amb nens, no els perdeu mai de vista, encara que sàpiguen nedar o portin flotador.
-No entreu de cop a l’aigua la primera vegada que us banyeu, després de menjar, d’haver pres molta estona el sol o d’haver fet un exercici físic intens.
-Eviteu consumir begudes alcohòliques abans de ficar-vos a l’aigua o mentre hi sou navegant o practicant esports aquàtics.
-Sortiu immediatament de l’aigua si us trobeu malament i alerteu algú.
-Eviteu allunyar-vos gaire de la vora del riu, pantà o estany. Dins l’aigua, feu atenció especialment als remolins i corrents d’aigua, que són molt freqüents als rius i als pantans.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!