Crisi del coronavirus

Càritas avisa que la pobresa afecta el 20% de la població i demana al futur Govern que "tingui clares" les prioritats

L'entitat denuncia que el 90% de les famílies que acompanya no reben la renda garantida de ciutadania

Càritas avisa que la pobresa afecta el 20% de la població i demana al futur Govern que

Càritas avisa que la pobresa afecta el 20% de la població i demana al futur Govern que "tingui clares" les prioritats. Càritas

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Càritas avisa que la pobresa afecta pràcticament el 20% de la població a Catalunya. Ho ha dit aquest dimarts el seu president, Francesc Roig, en una entrevista al Fórum Europa - Tribuna Catalunya, on ha demanat al futur Govern de la Generalitat que "tingui clares" les prioritats. De fet, Roig ha subratllat que la meitat de les persones que es troben en aquesta situació són immigrants. Un fet que no se soluciona tampoc amb les ajudes disponibles, de fet, el representant de l'entitat ha denunciat que el 90% de les famílies que acompanya no reben la renda garantida de la ciutadania. Així, només el 5,6% percep aquesta prestació. El mateix passa amb l'ingrés mínim vital. Un 64% de les famílies ateses no hi han pogut tenir accés.

El president ho atribueix, en gran mesura, a la "manca d'informació", o bé perquè els sol·licitants no disposen del "suport informàtic" necessari. En aquest sentit, Roig creu que es podria haver explicat millor i també ha qüestionat que es vulgui transmetre a la ciutadania que arriba a tothom. "Normalment quan es posa en marxa un projecte, s'ha d'assegurar que hi hagi tots els recursos per fer-ho possible", ha recordat.

Des de l'inici de la pandèmia del coronavirus, Càritas ha estat al peu del canó a l'hora d'atendre la gran allau de sol·licituds a les diferents seus que tenen repartides per tot Catalunya. Així, Roig assenyala que aquestes s'han multiplicat per dos i, en algun cas triplicat, a les zones amb més densitat de població. Una situació que observen amb preocupació, ja que la situació de moltes famílies és "inestable". A més, calculen que un 30% dels infants a Catalunya es troben en situació de pobresa.

Un dels motius principals és la fragilitat de l'ocupació laboral. Així, sostenen que 2 de cada 10 persones tenen una ocupació "supeditada" a l'economia submergida. Un fet que porta a un 46% d'elles a fer front a les despeses de la llar amb grans dificultats. "Sospito que la situació sanitària s'anirà equilibrant, però es mantindrà el problema dels recursos", ha avisat Roig.

Per això, Caritas ha lamentat que la situació "d'incertesa política" amb un "govern en funcions", afegeixi encara més incògnites al futur immediat. "S'ha de ser sensible amb la realitat social de molts ciutadans", ha apuntat el seu president demanant que es garanteixi "un sou mínim" perquè tothom "pugui arribar a final de mes".

De fet, el president ha valorat positivament el darrer acord entre les administracions i Endesa per assumir el deute acumulat per pobresa energètica de més de 35.000 famílies. Tot i això, ha avisat que es tracta d'un "bon camí", que no ha "d'acabar aquí". "Hem de resoldre el tema de la implementació de la renda bàsica, la regulació del sector immobiliari i promoure un canvi de model productiu", ha insistit.

Finalment, pel que fa a la campanya de vacunació, Roig ha assegurat que segueixen de ben a prop totes les indicacions del Departament de Salut així com del Procicat, però ha aprofitat per remarcar que el món del voluntariat també "hauria d'estar protegit per la vacuna". Tot i això ha avisat que la vacuna no resoldrà la situació, sinó que permetrà "tallar" la propagació del virus. "Ens agradaria que a l'estiu el 50% de la població estigués vacunada", ha afegit.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local