Dia Mundial de la Salut

Les noies compleixen més amb les recomanacions sanitàries que els nois, segons una enquesta de la Diputació

El qüestionari s’ha fet a 1.696 alumnes de 4t d’ESO, considerats com agents sentinelles de les conductes juvenils

El confinament, les mesures de distanciament i la limitació de la llibertat d’acció, entre d’altres, ha causat canvis en els comportaments i les relacions socials dels joves

Les noies compleixen més amb les recomanacions sanitàries que els nois, segons una enquesta de la Diputació. Diputació de Barcelona

Les noies compleixen més amb les recomanacions sanitàries que els nois, segons una enquesta de la Diputació. Diputació de Barcelona

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La situació d’emergència sanitària causada per la COVID-19 ha comportat un canvi de conductes importants en la població adolescent. L’adolescència és l’etapa clau d’experimentació i consolidació d’aptituds, i el confinament, les mesures de distanciament i la limitació de la llibertat d’acció, entre d’altres, ha causat canvis en els comportaments i les relacions socials dels joves.

Per estudiar les conductes relacionades amb la salut dels adolescents, la Diputació de Barcelona ofereix als municipis de la província l’enquesta d’hàbits relacionats amb la salut a alumnes de 4t d’ESO. https://www.diba.cat/salutpublica/enquestes-de-salut

En el context de la pandèmia s’ha afegit un bloc de preguntes relacionades amb la COVID-19 per conèixer aspectes com la vivència del confinament, la percepció del futur, l’adaptació als canvis i a noves restriccions, l’adherència a mesures preventives, la preocupació amb la malaltia i les fonts d’informació del jovent.

En el marc del Dia Mundial de la Salut, que se celebra demà 7 d’abril i que du per lema “Construint un món més just i saludable”, la Diputació de Barcelona vol donar a conèixer aquests resultats, com a contribució a millorar la salut dels joves i reduir les desigualtats, en particular de gènere.

A partir dels resultats de l’enquesta realitzada a 1.696 alumnes de 4t d’ESO, considerats com agents sentinelles de les conductes juvenils, d’11 municipis de la província de Barcelona es pot començar a dibuixar una fotografia sobre l’impacte de la pandèmia en els adolescents.

Els 11 municipis són: Sant Quirze del Vallès, Canovelles, Montornès del Vallès, Igualada, Masquefa, Bagà, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Cervelló, Torrelles de Llobregat, Teià i Santa Coloma de Gramenet.

Els resultats de l’enquesta

S’observa una resiliència funcional superior al que podria esperar-se; un impacte anímic que no es pot ignorar; un compliment normatiu general però irregular; un cert esgotament informatiu; una consciència estesa de la gravetat general de la pandèmia; i, transversalment, desigualtats per gènere en tots els resultats.

En aquest sentit, és d’especial interès fixar la mirada de gènere, ja que els resultats són diferents. Les noies compleixen més amb les recomanacions sanitàries i són més responsables en els seus comportaments, accepten i veuen les restriccions com a més justes i estan més preocupades tant per contagiar com per contagiar-se. En canvi, viuen pitjor els canvis que ha generat la pandèmia, aquesta els fa més impacte anímic i en el seu benestar emocional. Expressen més dificultats per resistir futures restriccions.

Pel que fa a l’ús de la mascareta, un 96,2% de les noies la fa servir sempre o molt sovint,. Aquest percentatge entre els nois és del 89,6%.

També s’observa que el 19,5% rarament o mai evita llocs tancats o molt concorreguts.

El 4,9% declara haver passat la COVID-19 confirmada amb un test.

El 47,5% dels nois està més angoixat pel futur que abans de la pandèmia, mentre que aquesta premissa és més preocupant entre les noies (65,2%).

El nombre de noies que es van sentir sempre o sovint estressades durant el confinament és del 47,5% de les enquestades; un percentatge molt superior als nois, que ho han afirmat el 25,3% dels consultats.

En un altre ordre, al 66,5% de les noies els preocupa contagiar-se, mentre que en els nois aquesta preocupació és en el 55,2% dels enquestats. Si parlem de contagiar a d’altres persones, al 76% de les noies els preocupa. En canvi, aquesta preocupació es redueix al 60,5% en els nois.

Respecte a l’ànim positiu per encarar la pandèmia, el 55,5% dels nois se sent amb ànim positiu mentre que en les noies és només del 38,3%. Per contra, el 22,6% dels nois té més ansietat que abans de la pandèmia i, en les noies, aquest factor augmenta fins al 42,2%.

Si bé el 57,6% dels nois s’ha adaptat bé als canvis que ha suposat la COVID-19, en el cas de les noies és del 41,7%. En quant a tornar a viure un tancament a casa, és molt més angoixant entre les noies (58,1 %) que no pas entre els nois (un 38,6%).

El 76,3% dels enquestats confia en les recomanacions de les autoritats sanitàries.

Si parlem dels canvis en l’oci i el consum, els joves declaren consumir més tabac i més Internet que abans del confinament, i en canvi practicar més esport i consumir menys alcohol que abans de la pandèmia.

La Diputació de Barcelona conclou que caldrà reorientar esforços i prioritats en les activitats de promoció i educació per a la salut, per tal de corregir les tendències negatives i consolidar la reducció en els consums d’alcohol.

Conèixer aquests resultats han d’ajudar a poder ser més efectius en futures intervencions de prevenció i promoció de la salut, tant per evitar la fatiga preventiva entre els adolescents com per disminuir l’impacte en el seu benestar emocional.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local