Alerta sanitària

Catalunya proposarà retardar la segona dosi de Pfizer per poder vacunar més ràpid a més població

Vergés demana celeritat al govern espanyol perquè 40.000 segones dosis ja s’haurien de posar aquesta setmana

Tècnics de Sanitat revisen la nova remesa de vacunes de Pfizer a Catalunya, el 5 d'abril del 2021 . ACN

Tècnics de Sanitat revisen la nova remesa de vacunes de Pfizer a Catalunya, el 5 d'abril del 2021 . ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat aquest dimarts a la tarda que el Govern proposarà en la reunió del Consell Interterritorial de Salut d’aquest dimecres que es pugui retardar la segona dosi de Pfizer per així poder subministrar la primera dosi a més població en menys temps. Actualment la segona dosi es posa als 21 dies de la primera, però diversos països com Itàlia i França ja han decidit endarrerir-la a 42 per poder donar la primera dosi a més gent. La consellera ha demanat més celeritat al govern espanyol a l’hora de debatre i prendre decisions, perquè, per exemple, aquesta setmana ja s’haurien de posar 40.000 segones dosis de Pfizer, i 70.000 la setmana vinent, cosa que obligaria a frenar les primeres dosis.

En la roda de premsa habitual dels dimarts, Vergés, que no hi sol comparèixer, ha expressat l’objectiu clar i estratègic del Govern: vacunar el màxim de població en el menor temps possible. Com que diversos estudis evidencien que la primera dosi de Pfizer ja dona una protecció molt important, el Departament de Salut proposa seguir l’exemple d’altres països i endarrerir la segona dosi per poder vacunar abans a altra gent per primer cop. D’aquesta manera s’immunitzaria en bona part molta proporció de la població. Així, per exemple, aquesta setmana s’han de posar 40.000 segones dosis de Pfizer. Si s’endarrerís aquesta aplicació, es podrien vacunar 40.000 persones més amb primera dosi.

Per això, sobretot demana accelerar la vacunació de les persones de 70 a 80 anys, donat que els majors de 80 anys ja estan quasi tots vacunats. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha dit que l’endarreriment de la segona dosi s’aplicaria a les persones de 70 a 79 anys, mentre que als majors de 80 que ja la tenen programada sí que se’ls aplicaria en el termini establert. De fet Pfizer és la vacuna més habitual i la que arriba amb més regularitat, unes 193.000 setmanals durant l’abril, de les prop de 300.000 que s’inoculen.

Paral·lelament, la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha parlat de la campanya de vacunació, la qual consideren que avança a bon ritme. Actualment està en marxa en quatre grups de vacunació diferents: el de les persones de més de 80 anys, que pràcticament està finalitzat; el d'aquelles persones amb edats compreses entre els 70 i 79 anys; la franja de 60 a 65 anys i, finalment, el de les persones amb condicions de molt alt risc.

Cabezas ha subratllat que ja s'han administrat 1,8 milions de dosis, 300.000 de les quals durant la darrera setmana. A més, el dimecres passat es va vacunar pràcticament 86.000 persones en un sol dia, xifra rècord. De totes les vacunes en circulació, la de Pfizer Biontech continua sent la predominant.

La subdirectora de Promoció de la Salut ha aprofitat també per remarcar que la gent que s'ha vacunat té un 45% menys de possibilitats d'ingressar a l'hospital i que redueix també l'aparició de casos greus. "No només reduïm els casos, sinó també la seva gravetat", ha insistit, "un fet que dona sentit a la feina de molta gent". Un altre dels espais on s'han notat els beneficis de l'arribada de les vacunes és a les residències, on s'han reduït "notablement" les infeccions.

Tendència de la pandèmia

Si bé, de moment, els efectes de la Setmana Santa semblen "suaus", Argimon ha demanat no abaixar la guàrdia i no donar per definitives les xifres que vagin sortint aquests dies. "Durant els festius ens vam comportar diferent", ha recordat, "l'Rt no és fiable en el sentit que no recull la realitat d'alguns dies". D'aquesta manera, calcula que "per tendència" es podria arribar a uns 1.700 casos per dia, que no suposaria una explosió "exagerada" de contagis, i estaria per sota de l'acceleració de la corba de la segona i la tercera onada.

Des del departament alerten, però, que la infecció preocupa menys que l'estat de les UCI respecte al total de persones hospitalitzades, que supera actualment el 20%, mentre que fa unes setmanes representaven el 15% del total d’hospitalitzats. El secretari ha admès que no s'ha acabat "de fer net" en acabar les diferents onades i també ha avisat que les dades actuals "no reflecteixen" la tendència real. Pel que fa a la variant britànica, Argimon ha explicat que cada vegada agafa més força la hipòtesi que els seus efectes puguin ser més "greus".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local