Narcotràfic

L’Audiència de Barcelona imposa una pena mínima per blanqueig al ‘Pablo Escobar suec’

La sentència es pot recórrer i Falk encara tindrà un cas pendent perquè el 2019 el van detenir a Sitges en un altre operatiu contra el narcotràfic anomenat Beautiful

L’Audiència de Barcelona imposa una pena mínima per blanqueig al ‘Pablo Escobar suec’. EIX

L’Audiència de Barcelona imposa una pena mínima per blanqueig al ‘Pablo Escobar suec’. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Audiència de Barcelona ha condemnat a dos anys i mig de presó un home conegut com el ‘Pablo Escobar suec’ pel blanqueig de diversos milions d’euros procedents del narcotràfic. L’home, a més, haurà de pagar una multa de cinc milions d’euros i se li decomissaran propietats i diners valorats en 3,3 milions d’euros. L’home va ser interceptat al Carib amb 1.500 quilos de cocaïna, però Suècia el va acabar absolent. En canvi, el tribunal barceloní, tot i que no l’ha pogut jutjar per narcotràfic, sí que l’ha condemnat pel blanqueig dels beneficis d’aquesta activitat.

La sentència recorda que l’home va quedar absolt a Suècia pel narcotràfic, principalment de cocaïna, però considera que els diners que va guanyar els va destinar a comprar diverses propietats a través de nombroses propietats. El tribunal enumera les inversions, valorades en prop de 3,3 milions d’euros: una casa a Sitges, una discoteca a Barcelona –que es deia Pacha i va canviar el nom per Oshum– i un restaurant a Palma. Falk no constava com a titular i actuava a través de la seva tia, Harriette Broman, també condemnada a més de dos anys de presó. Segons l’Audiència, el fet que la dona hagués sigut en la seva joventut “una cantant amb rellevància pública”, que havia pogut tenir un cert patrimoni, va afavorir els plans de Falk perquè ella feia de testaferro: figurava com a titular dels negocis.

Falk, que ara té 48 anys, al principi del seu historial criminal se’l vincula amb atracaments a bancs i més tard amb el tràfic de drogues. El 2010 el van detenir al Carib quan anava a bord d’un veler amb gairebé una tona i mitja de cocaïna, en un dispositiu conegut com operació Platja. De Colòmbia el van portar a Suècia, on el van condemnar a 18 anys de presó per liderar una xarxa de narcotràfic entre l'Amèrica del Sud i Europa. Però Falk va recórrer i el 2014 el van absoldre. Llavors se’l va extradir a Espanya, on la justícia el reclamava per inversions sospitoses quantificades en 5,5 milions d’euros.

La sentència de l’Audiència, de 176 pàgines, dedica una bona part a respondre les defenses dels acusats i argumenta per què, malgrat l’absolució sueca, se’ls jutja: considera que una cosa és el delicte contra la salut pública --jutjat a Suècia-- i una altra el de blanqueig, pel qual no es va fer cap condemna.

La tia de l’acusat ha estat condemnada a dos anys i gairebé quatre mesos de presó i a una multa de 4,14 milions d’euros, mentre que un altre home ha estat condemnat a un any i set mesos de presó i multa d’un milió d’euros. Altres cooperadors necessaris han estat condemnats a penes de presó de tres a sis mesos per blanqueig, amb multes de 150.000 euros fins a 1,25 milions d’euros. La fiscalia demanava 20 anys de presó per al principal acusat, però se li ha aplicat l’atenuant de dilacions indegudes, ja que fa més de set anys que va ser extradit a Espanya. Quatre acusats han quedat absolts.

La sentència es pot recórrer i Falk encara tindrà un cas pendent perquè el 2019 el van detenir a Sitges en un altre operatiu contra el narcotràfic anomenat Beautiful.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local