Salut laboral

Un jutge reconeix la incapacitat total a un tècnic de radiologia de l'hospital Sant Camil intolerant als camps electromagnètics

Diversos facultatius han avalat que l'home pateix electrohipersensibilitat

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Jutjat Social 1 de Terol ha reconegut una incapacitat permanent total a un tècnic de radiologia de l’Hospital Residència Sant Camil afectat per electrohipersensibilitat, que li provoca una intolerància severa als camps electromagnètics. Els informes mèdics de diversos facultatius avalen que l'home pateix la síndrome d'hipersensibilitat electromagnètica, però l'INSS havia denegat en dues ocasions el reconeixement de la incapacitat permanent en considerar que no l'inhabilitava per desenvolupar "tota la seva professió". Jaume Cortés, l'advocat del Col·lectiu Ronda responsable del recurs, lamenta que la resolució "torna a demostrar el menysteniment de l’administració vers les persones que pateixen aquestes patologies".

Cortés destaca que la sentència s'ha comunicat "precisament avui, 12 de maig, dia internacional de la Fibromiàlgia, la Fatiga Crònica i les Síndromes de Sensibilització Central, entre les quals està l'electrohipersensibilitat", el que considera que demostra "la manca de reconeixement de la capacitat invalidant d’aquestes greus malalties".

Segons els informes clínics, l’afectat pateix cefalees, nerviosisme, fatiga física i neurocognitiva, dolors i rampes musculars, alteracions de la son i un ampli ventall d’alteracions fisiològiques quan està exposat a la influència de qualsevol aparell elèctric, focus de llum, telèfons mòbils, wifi, aparells de radiologia.

El 4 d’abril de 2018 la direcció de l'hospital li va comunicar a l'home l’extinció del contracte de treball per la "ineptitud sobrevinguda pel desenvolupament de les seves funcions". A la carta d’acomiadament constava que el treballador "pateix un quadre mèdic que li impedeix exercir amb normalitat les seves funcions o altres que se li puguin assignar al centre assistencial, sense posar en perill la seva salut".

Diversos informes van coincidir en el diagnòstic i la incompatibilitat de l’estat físic del treballador amb la seva pràctica laboral com a tècnic de radiologia. L’excepció a aquestes conclusions la presenten els metges dels centres d’avaluacions mèdiques de Catalunya i Aragó. Per això el juny de 2018 es denega la petició fent constar que "les possibilitats terapèutiques no estan esgotades".

Posteriorment, i ja a càrrec dels serveis d’inspecció mèdica de la província de Terol, es recomana a l'INSS no qualificar el pacient com a incapacitat permanent "perquè no presenta reduccions anatòmiques o funcionals que minvin o anul·lin la seva capacitat funcional". Una indicació que l'INSS va utilitzar per denegar novament la sol·licitud.

"En aquest moment les lesions que pateix l'actor el fan mereixedor d'una incapacitat permanent total, per la seva professió habitual de tècnic de radiologia", conclou el jutge, que determina que haurà de percebre una pensió equivalent al 55% del sou per part de l'INSS.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local