Festa Per una Societat Inclusiva

Toni Cebrià: “Hem de contribuir que totes les persones tinguem les mateixes oportunitats”

Enguany se celebra la 18a edició de la Festa Per una Societat Inclusiva amb el lema “Construir en diversitat per viure en igualtat”

Enguany se celebra la 18a edició de la Festa Per una Societat Inclusiva amb el lema “Construir en diversitat per viure en igualtat”. EIX

Enguany se celebra la 18a edició de la Festa Per una Societat Inclusiva amb el lema “Construir en diversitat per viure en igualtat”. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Festa Per una Societat Inclusiva, amb el lema “Construir en diversitat per viure en igualtat”, celebra la seva 18a edició del 17 al 23 de maig del 2021 a la comarca del Garraf. L’objectiu primordial és contribuir a sensibilitzar l’opinió pública sobre els beneficis que ens aporta a tothom la inclusió social de les persones amb discapacitat, independentment de quina sigui la tipologia de la seva discapacitat i el seu grau d’afectació. Enguany, les activitats de l’acte seran en format telemàtic a causa de la situació sanitària de la Covid-19, en excepció del cine-fòrum que es realitzarà de manera presencial amb l’aforament reduït i seguint les indicacions del Procicat.

Eix Diari ha fet una entrevista al psicopedagog i membre del grup motor de la Plataforma Ciutadana per una Escola Inclusiva al Garraf, Toni Cebrià, el qual ha explicat que “la Festa Per una Societat Inclusiva que se celebra enguany té la mateixa ideologia de sempre, intentar establir una mirada inclusiva on totes les persones tinguin els mateixos drets i no limitar a una persona per tenir discapacitat”.

En la 18a edició es podrà gaudir de tres propostes lúdiques per reflexionar entre tots i totes. La primera és una sèrie d’activitats recreatives que els centres educatius, els esplais i les famílies trobaran a la pàgina web de la Festa, on també hi haurà les indicacions de com es poden realitzar amb els infants i els adolescents. Cebrià, ha destacat que “les activitats de la nova pàgina web estan creades perquè tothom pugui treballar en la sensibilització, reivindicació i informar que encara queda molt per construir una societat on totes les persones tinguin oportunitats i no quedin desplaçades”. El material audiovisual: tant les fotografies i vídeos que es facin de les diverses activitats es podrà enviar al correu electrònic (festasocietatinclusivagarraf@gmail.com)  per tal de crear un vídeo de la Festa Per una Societat Inclusiva 2021.

En la mateixa pàgina web el públic podrà gaudir de vídeos del pallasso Muniatto, dels jocs malabars del Kike, de les cançons dels Els Cracs d’Andi i del grup Buskant el to BKT Brass Band.

La segona proposta, seran espais de debat on es parlarà de l’escola inclusiva, la implementació de la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitats i la normalització de la vida independent. Els dos primers debats se celebraran el 17 de maig a les 18:00 h “Reforma de la legislació en matèria de capacitat jurídica” i el 2 de juny a les 18:30 h “L’escola Inclusiva en la nostra comarca: un espai per parlar-ne” i la resta al setembre i al desembre. En la primera sessió hi ha dos objectius principals, que són donar a conèixer la filosofia i contingut de la “Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat en matèria de capacitat jurídica” i informar sobre la “Reforma de la legislació civil” aprovada pel Congrés dels Diputats per tal d’adaptar-la al que estableix la “Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat”. Cebrià, ha dit que “volem una societat inclusiva on una persona amb discapacitat pugui estudiar a una escola ordinària i no vagi a un entre especial, ja que tothom té dret a compartir un mateix entorn i integrar-se, no separar-los i tractar-los diferents”. 

Per últim, l’activitat que sí que es farà de manera presencial serà el Cine-Fòrum sobre la pel·lícula “Bailo por dentro” (2004). Cebrià, ha compartit que “tot pinta que es podrà celebrar presencialment. Encara estem en negociacions amb les productores i cinemes, quan sapiguem més novetats ho enunciarem”.

En la present edició la madrina de la Festa serà la vilanovina Joana Massó Rodríguez, una artista, dissenyadora i investigadora de distopies socials. Sota el nom de Jounis Design, llegirà en primera persona el Manifest a favor d’una Societat Inclusiva de les Persones amb Discapacitat. Cebrià, ha destacat que “la Joana és una noia que reivindica molt els drets que han de tenir les persones amb discapacitat i totes les oportunitats que es mereixen per poder ser independents. Penso que en el segle XXI les persones ja hauríem d’estar mentalitzades i no relacionar la discapacitat amb limitació”. 

Cebrià, ha explicat a Eix Diari, que aquest esdeveniment es fa en format de “festa” per relacionar-ho amb positivitat i alegria, perquè seria un món millor si tothom tingués cabuda en tot moment: “sorgeix fa 18 anys per canviar els pensaments relacionats respecte a les persones amb discapacitat. Quan una persona té una discapacitat no significa que no pugui fer una determinada activitat, és l’entorn el qui no li permet per la raó que sigui i això s’ha de canviar. Si ara donem suport als nens petits i als adolescents, quan siguin majors seran independents, però si no es fa les expectatives seran baixes perquè no han après”. El psicopedagog, ha opinat que els alumnes han d’estar tots junts perquè aprenguin d’uns dels altres. I si una persona necessita més ajuda, per la raó que sigui, s’ha d’ajudar en el grup i no desplaçar-lo a una altra classe, perquè si no se sentirà inferior i no és una manera correcta d’ensenyar.

La Plataforma Ciutadana per una Escola Inclusiva del Garraf des dels seus inicis lluita perquè tots els nens i els adolescents estudiïn a les escoles ordinàries i no a especials pel fet de tenir una discapacitat independentment de la tipologia i del grau d’afectació. Cebrià, ha manifestat que “després de 18 anys donant visió als drets de les persones amb discapacitat, tenim la gran sort que s’ha avançat molt gràcies a les iniciatives que hem anat promovent. S’ha de tenir present que a Vilanova i la Geltrú no hi ha una escola d’educació especial, ja que hem fet tot el possible perquè sigui així. Tot el tema de la inclusió va sortir de la plataforma de l’Escola Inclusiva del Garraf quan l’escola vilanovina El Margalló la volien convertir en escola especial. En aquesta ocasió vam haver de sortir al carrer per negar-nos i ho vam aconseguir”.

Com en les edicions anteriors, hi haurà lectures de manifestos a favor d’una Societat Inclusiva: dels Joves del Programa TIMOL d’inserció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual al mercat ordinari de treball, dels centres d’esplai que enguany assumirà l’Esplai “Pessigolles” de Cubelles, de la Plataforma Ciutadana per una Escola Inclusiva al Garraf i de la Plataforma Ciutadana del Garraf per a una Empresa Inclusiva. Tots els manifests estaran visibles pel públic a la pàgina web de la Festa a partir del 21 de maig del 2021.

La Festa Per una Societat Inclusiva vol contribuir a sensibilitzar l’opinió pública sobre els beneficis de: Una Escola per a Tothom, un Mercat laboral obert a Tothom i una Societat per a Tothom. Ha estat organitzada per la Plataforma Ciutadana per una Escola Inclusiva al Garraf, la Plataforma Ciutadana del Garraf per una Empresa Inclusiva i per últim, la Coordinadora d’entitats, centres, ciutadans i ciutadanes del Garraf per una Societat Inclusiva. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local