Comença la vacunació de les persones sense llar a Vilanova i la Geltrú. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
07-06-2021 09:03
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La regidoria d'Acció Social i Dependència de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú coordina la vacunació de Covid-19 de les 78 persones sense llar que actualment hi ha censades al municipi. La campanya de vacunació va començar el divendres 4 de juny i continua aquesta setmana al centre cívic de La Geltrú, a càrrec de professionals sanitaris del CAPI Baix-a-Mar, que s'han desplaçat fins a aquest centre cívic on cada dia a les 8 h del matí es serveixen esmorzars per a persones que ho requereixen, en el denominat “Cafè Caliu”.
Des d'Acció social i Dependència i els professionals del grup ATRA s'ha fet un seguiment informatiu de les persones sense llar per tal de vetllar per la salut d'aquest col·lectiu, que reben la vacuna de Janssen, en una sola dosi. El seguiment continuarà els propers dies per assegurar que el màxim nombre possible de persones censades han rebut la vacuna.
Aquesta intervenció s'emmarca en el servei d'assistència constant que es coordina des de l'Ajuntament i que, des de març de 2019, porta a terme l'associació ATRA, especialitzada en l'àmbit de l'atenció a les persones sense llar, una problemàtica que requereix d'una expertesa professional específica. Les necessitats s'han accentuat des de l'inici de la pandèmia, per la qual cosa durant l'any 2020 s'hi van aplicar més recursos, amb més educadors/res de carrer per atendre la demanda, mentre es treballa en un projecte integral que permeti acollir en un sol espai físic els diferents serveis que ja es duen a terme. Aquesta és una aposta ferma del consistori, que permetrà millorar molt l'atenció a les persones sense llar.
El sensellarisme és un fenomen global amb un fort impacte local, la conseqüència més extrema de la desigualtat. Des del moment en què es detecta una persona en situació d'exclusió residencial, es posa en marxa un protocol en què intervenen diferents àrees municipals i també diverses entitats. Un cop explorat el cas des de serveis socials, s'activen els recursos disponibles per part de les administracions, per si la persona té dret a prestacions, etc., mentre que l'associació ATRA fa un acompanyament en gestió de tràmits o visites mèdiques, entre d'altres.
Actualment a Vilanova i la Geltrú s'ofereixen diversos serveis que aglutinen els recursos anomenats de “baixa exigència”, adreçats específicament a combatre el sensellarisme. Un d'ells és l'ús del pis pont, situat al centre de la ciutat, amb habitacions individuals on es poden allotjar diferents persones de forma provisional, en una situació d'urgència a l'espera que puguin obtenir ingressos que els permetin millorar la seva situació.
Un recurs d'ús habitual és el “Cafè Caliu”, que coordina l'associació Alè, i que funciona cada dia de dilluns a divendres al centre cívic de La Geltrú. Al mateix local s'impulsa també l'“Espai Sopem”, que coordina el Grupo 5/14. Actualment se serveixen 40 carmanyoles amb menjar els dilluns, els dimecres i els divendres. Des de l'inici de la pandèmia aquest servei va augmentar de dos a tres dies setmanals per l'increment de persones que acudien a demanar un àpat. Aquests dos serveis són d'accés lliure –no exclusiu per a persones sense llar– i es nodreixen de les aportacions que fa l'Ajuntament a través de l'Economat i també de les donacions dels establiments col·laboradors.
També està actiu el menjador social al Centre de Dia Masbau (Plataforma Frederica Montseny), i el servei de dutxes al recinte hospitalari de Sant Antoni Abat. La col·laboració amb altres entitats és constant, i fa pocs dies, per exemple, s'ha fet amb Càritas una compra de targetes perquè els usuaris puguin usar la bugaderia.
A més, des de serveis socials també es realitza l'empadronament, a la mateixa regidoria, de les persones que no tenen domicili fix i que així ho sol·liciten, per tal que tinguin accés als serveis que requereixen tenir padró.
Treball per l'autonomia personal
L'objectiu de l'àrea d'Acció Social i Dependència és treballar des del respecte a la persona, que és lliure de prendre les seves pròpies decisions, i amb la voluntat d'oferir-li el màxim d'autonomia personal. La pandèmia de Covid-19 ha marcat un període molt dur quant a les afectacions personals de molta gent que, de cop, s'ha trobat sense res. Així, s'ha detectat un increment de persones que pernocten a l'espai públic o a la intempèrie, que han perdut la llar i viuen en els seus vehicles, o que viuen en habitatges inadequats o insegurs.
Durant l'any 2020, a Vilanova i la Geltrú es van atendre 182 persones sense llar dins el programa Medi Obert. És una xifra oscil·lant, perquè hi ha persones que passen per la ciutat i s'hi estan poc temps. Ara el cens es troba en aquestes 78 que han estat convocades a la vacunació de Covid-19, d'aquí que l'acció professional es vagi adaptant a les necessitats de cada moment. De les persones ateses en el si del projecte, 11 han pogut accedir a un habitatge estable (6 dones i 5 homes).
En els darrers cinc anys, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha incrementat un 26% el pressupost adreçat al tractament social a famílies i persones, mentre que els recursos humans són més del doble que al 2016.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!