El 75% dels metges de primària creuen que estan fent tasques burocràtiques i reclamen la creació del gestor de salut. ACN
ACN |
Barcelona
09-06-2021 11:52
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El 75% dels metges de família afirmen estar fent sobretot tasques administratives i burocràtiques, segons una enquesta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) entre un miler de professionals. En base als resultats, la CAMFiC ha elaborat un document amb els 15 punts per transformar la primària. Entre aquests hi ha la necessitat de treure burocràcia als sanitaris i per això proposa la creació de la figura del gesto de salut, que ofereixi resposta a l'usuari i permeti descongestionar el sanitari d'unes tasques que ocupen el 30% del seu temps. També demanen que puguin gestionar ells mateixos la seva agenda i més comunicació amb la població. El 42% creu que la meitat de les visites haurien de ser presencials.
Un altre punt és l'assoliment de sistemes de connexió amb usuaris i companys d'hospital que permetin l'atenció no-presencial i asincrònica, mantenint les visites quan realment aportin valor. En quart lloc, la CAMFic ha demanat més tecnificació amb tecnologia diagnòstica i de seguiment que permeti donar una major capacitat resolutiva.
Ha reclamat també autonomia organitzativa per augmentar al màxim el rendiment de cada equip i professional. Entre algunes mesures proposa traslladar a l'atenció primària el poder de compra en base territorial, també per evitar duplicitats.
Entre els punts clau, els metges mencionen també la necessitat de revisar el model arquitectònic i funcional dels centres, aconseguint que estiguin integrats en la comunitat i siguin polivalents.
D'altra banda, aposten perquè tota demanda la resolgui aquell més proper a l'usuari i que es garanteixi la qualitat assistencial i seguretat del pacient conjugant-la amb l'expertesa clínica.
La CAMFiC ha afirmat també que calen nous perfils professionals integrats dins del mateix equip que assegurin que aquests siguin multidisciplinars. També ha apuntat la necessitat de major presència de la Medicina Familiar i Comunitària al grau i convertir la recerca i la innovació en motors de la primària.
En clau econòmica, ha reclamat un reconeixement de la resolució de cada centre fugint de l'actual sistema de cartera de serveis i compensant les innovacions, així com millores en les condicions laborals per evitar la fuga de professionals. Entre aquestes mesures hi ha contractes anuals, regulació de la càrrega de treball, conciliació i formació i recerca dins de la jornada laboral.
Un 58% ha patit angoixa durant la pandèmia
Els resultats de l'enquesta revelen que un 58% dels participants han patit angoixa durant la pandèmia i el mateix percentatge ha sentit manca d'organització i coordinació. El 67% assegura que l'equip de treball li ha transmès la força necessària per seguir endavant i un 60% s'ha sentit professionalment fort. A més, un 83% creu que ha malbaratat el seu temps en baixes laborals i altres tasques burocràtiques.
Sobre qui consideren que seria més convenient que efectués la citació presencial dels pacients a l’agenda, un 64% es mostra partidari de que sigui cada metge de família, per davant d’altres opcions com personal de gestió i serveis, o especialment un call center (el 92% estan en desacord). Igualment, sobre el disseny de les seves agendes, el 85% consideren que ho han de fer ells mateixos en un marc comú de mínims amb la direcció dels EAP.
D'altra banda, un 56% considera que caldria afegir nutricionistes, un 73% que s’hauria d’incorporar fisioterapeutes i un 75% que cal comptar en els EAP amb psicòlegs.
Preguntats sobre si creuen que a 10 anys vista l’atenció primària estarà millor que ara, un 52% creu que no serà així. Els metges enquestats estan en un 80% d’acord en que cal impulsar la telemedicina i la telemonitorització i un 92% creu que s’han d’establir mecanismes per possibilitar la contractació per part de la primària de proves complementàries i primeres visites d’atenció hospitalària. Per últim, un 78% afirma que els centres haurien de tenir autonomia de gestió econòmica i de recursos humans.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!