Cultura emprenedora

Cinc cooperatives escolars venen els seus productes als mercats setmanals de Sant Pere de Ribes

Tres grups del centre Els Costerets i dos del centre Les Roquetes participen aquest curs en el projecte CUEME

Cinc cooperatives escolars venen els seus productes als mercats setmanals de Sant Pere de Ribes. Ajt Sant Pere de Ribes

Cinc cooperatives escolars venen els seus productes als mercats setmanals de Sant Pere de Ribes. Ajt Sant Pere de Ribes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les cinc cooperatives escolars de Sant Pere de Ribes que participen aquest curs en el projecte CUEME (Cultura Emprenedora a les Escoles) han arribat al tram final de l’experiència, amb la venda de productes als dos mercats setmanals del municipi i el lliurament de diplomes. Els dos grups del centre Les Roquetes ho han fet aquest dimecres, 9 de juny, en parades habilitades davant del Mercat Municipal La Sínia. Divendres, 11 de juny, ha estat el torn dels tres grups dels Costerets, als voltants de la carretera dels Cards. El CUEME és un programa impulsat per la Mancomunitat Penedès-Garraf i l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Segons ha explicat l’alcaldessa, Abigail Garrido, el projecte CUEME “està donant molt bons resultats. Els nens i nenes veuen que no només poden ser treballadors assalariats, sinó que també tenen l’opció emprendre i de fer-ho plegats. D’aquesta manera, fan un exercici d’empoderament a través de les seves pròpies idees i després, d’una manera responsable, prenen decisions conjuntament fins a acabar elaborant productes que venen en el mercat”.

La regidora d’Educació, Paqui Carrasquilla, ha assegurat que aquesta iniciativa “és una forma molt engrescadora de fer veure als infants com poden muntar una cooperativa, treballar junts i en equip i assumir responsabilitats. Agraïm a les escoles, concretament al professorat, que s’hi impliquin i ho treballin a classe, i a les famílies, que hi donin tot el suport. Esperem continuar i que de cara al curs vinent s’hi adhereixin totes les escoles de Sant Pere de Ribes”. 

La regidora de Desenvolupament Econòmic, Ana Herrera, ha explicat que “aquest projecte està molt en la línia del foment de l’autoocupació per la qual apostem des de l’Ajuntament i que és vital per a l’activitat econòmica en el moment actual. Cal destacar tant el coneixement que adquireix l’alumnat en el procés que segueix la cooperativa, com la donació que fan de part dels seus guanys a una ONG o a una entitat sense ànim de lucre”.

El regidor de Comerç Local, Cooperativisme i Mercats, Juan García, ha assenyalat que “per als infants és molt important vendre els seus productes en el marc dels mercats setmanals. D’aquesta manera, prenen part d’una activitat comercial que és bàsica en un municipi com el nostre, on apostem pel comerç de proximitat”.

La tècnica d’emprenedoria del Servei d’Iniciatives Econòmiques de la Mancomunitat Penedès-Garraf, Montse Raventós, ha ressaltat que “aquest any, tot i la pandèmia, molts cursos s’han vist en cor de tirar endavant amb aquesta iniciativa. El més bonic de tot és que els nens i nenes es respecten força entre ells i es coneixem millor, i aprenen que tots i cadascun d’ells tenen les respectives responsabilitats i són necessaris per dur a terme els projectes de la cooperativa”.

Seguir totes les passes d’una cooperativa

El projecte CUEME promou la creació de cooperatives escolars entre l’alumnat de cinquè de primària amb la finalitat que coneguin el funcionament i valors vinculats amb aquesta forma d’emprenedoria. En la seva experiència, els nens i nenes segueixen totes les passes des de la constitució de la cooperativa fins a la venda dels productes que han creat, de caire artesanal. Aquest procés es segueix per fases, que inclouen la constitució de la cooperativa, la creació de la imatge de la mateixa, el finançament, l’elecció del producte, la producció i la venda en un mercat o fira local. Part dels guanys obtinguts per l’activitat es destinen a una ONG o a una entitat sense ànim de lucre i amb finalitats socials.

L’alumnat de les cooperatives Els Roquetenys i Cicle Vent, de l’escola Les Roquetes, han elaborat pedres decoratives, potets de plantes reciclades, cordes per a les mascaretes i taps de vi amb plantetes, entre d’altres productes. La llista de productes creats pels nens i nenes de les cooperatives Kindspace, Cooperativamongus i C.Cost, de l’escola Els Costerets ha inclòs, per la seva banda, bosses de tela, bosses d’espígol, pots de vidre decorats i clauers.

Les escoles de Sant Pere de Ribes han mantingut en els darrers dos cursos la seva participació en el projecte CUEME malgrat les restriccions imposades per la Covid-19. El curs 2019/2020, l’experiència es va limitar a tres cooperatives de l’escola Les Roquetes, i aquest curs s’ha pogut ampliar a cinc, tres d’aquest mateix centre i dos dels Costerets. L’Escola Mediterrània va ser la primera d’incorporar-se al CUEME el curs 2015-2016. Posteriorment, s’hi van anar afegint les escoles Santa Eulàlia, Les Roquetes, El Pi i Els Costerets.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local