Sé que puc

Els Centres Oberts de Vilanova tanquen el curs gravant un videoclip sobre les injustícies socials

La Xarxa de Centres Oberts ha acollit enguany més de 300 infants i joves en situació de vulnerabilitat

La Xarxa de Centres Oberts de Vilanova ha acollit enguany més de 300 infants i joves. Ajuntament de Vilanova

La Xarxa de Centres Oberts de Vilanova ha acollit enguany més de 300 infants i joves. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

“Sé que puc”. Una frase amb què els infants expressen el seu desig de fer un món millor. La realització del videoclip de la cançó Sé que puc, que lliga el ritme de rap i la Llengua de Signes, ha estat una de les activitats amb més ressò d'enguany de la Xarxa de Centres Oberts de Vilanova i la Geltrú. Els nens i nenes del Centre Obert Llevant, de 6 a 12 anys, han ideat i creat aquest treball, que els ha permès familiaritzar-se amb el procés creatiu i tècnic d'enregistrar una peça musical, des de l'escriptura de la lletra fins a la gravació final. I, sobretot, ha estat un instrument per transmetre un missatge molt potent de crida a la transformació social i un clam contra les injustícies. Sé que puc, que ha tingut una notable acollida a les xarxes socials, transforma en expressió artística el treball de fons dels Centres Oberts i pretén donar valor i veu a la consciència crítica que tenen els infants, que reivindiquen els seus propis drets. El procés creatiu del videoclip ha comptat amb la col·laboració de diversos professionals: Ferran Puertas (producció), Dolor García (tallers de rap), Joan Chamorro (enregistrament de la cançó) i Tomàs González (gravació del videoclip).

La xarxa ha recuperat l'activitat presencial aquest curs, després de les dificultats del confinament, i hi han participat un total de 304 infants d'entre 3 i 16 anys. Des de la regidoria d'Infància i Joventut es constata un clar augment del nombre de nens i nenes, per la situació de major vulnerabilitat de les famílies a conseqüència dels efectes de la pandèmia, que ha comportat més derivacions tant des d'Acció Social com des dels centres educatius. Cal tenir en compte que molts recursos d'activitats extraescolars van quedar suspesos per la situació sanitària, però la Xarxa de Centres Oberts és un servei social bàsic i, com a tal, s'ha mantingut obert durant tot l'any, igual que les escoles.

“Ha estat un curs complicat, com l'any anterior, i des del principi hem treballat per atendre aquests infants i joves, molts d'ells en risc de vulnerabilitat, perquè poguessin gaudir d'aquest recurs”, explica Adrià Guevara, regidor d'Infància i Joventut. A causa de les restriccions sanitàries, es van haver de canviar espais per adaptar les condicions d'atenció als grups a les possibilitats d'aforament. “Hem fet un esforç extra per adaptar-nos a nivell organitzatiu i arribar al màxim nombre possible de nens i nenes”, sosté Guevara.

Els Centres Oberts són recursos socioeducatius fora de l'horari escolar que tenen per objectiu prevenir situacions de risc en infants i joves, treballar per afavorir la seva inclusió social al teixit del municipi i millorar-ne la vulnerabilitat quan la situació de risc ja és existent. A Vilanova i la Geltrú hi ha quatre centres, amb vuit grups, i el servei el gestiona la cooperativa Actua, sota el paraigua i la coordinació amb l'àmbit tècnic de la Regidoria d'Infància i Joventut, de qui depèn el recurs. 

“Els Centres Oberts són un recurs clau per a la inclusió, la cohesió social i la detecció de moltes situacions que dificulten el dia a dia d'aquests infants i joves, per això per a nosaltres era molt important que aquest any pogués continuar funcionant”, explica Guevara, que ha subratllat la iniciativa del videoclip “perquè engloba tots els valors educatius que impulsen aquests espais, com el treball en equip, la igualtat, l'esforç i observar que aquest esforç dona uns resultats”.

Aquest divendres 18 de juny l'equip educatiu s'acomiada dels infants i joves i el proper mes de setembre es reobriran les inscripcions per al nou curs. Tot i així, durant el mes de juliol l'equip continua treballant en l'atenció i dinamització de quatre grups que necessiten de major suport.

Durant les darreres setmanes, la Xarxa de Centres Oberts ha organitzat diferents activitats especials per acomiadar el curs. No s'han pogut reunir tots els grups, com en altres anys, i s'han mesurat les activitats a les possibilitats sanitàries. Enguany, el grup de més petits del Centre Obert de Mar ha anat al parc infantil La Selva Màgica. El grup de grans del Centre Obert de Mar, a més dels mitjans i els grans del Centre Obert Ponent, han optat per les activitats aquàtiques i a través de Cota Zero han practicat el caiac per la costa vilanovina. Els dos grups del Centre Obert Llevant han decidit anar a practicar l'escalada al rocòdrom Indoorwall, un recurs que es troba ben a prop del barri on hi ha el propi Centre Obert. Per últim, els dos grups del Centre Obert Joves han fet una excursió a Les Deus Aventura, un espai de circuits acrobàtics en alçada amb tirolines, vies ferrades i jocs d'aventura als engorjats del riu Mediona.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local