Un estudi sobre el jovent del Garraf alerta que la majoria sent "malestar emocional". CC Garraf
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
23-06-2021 16:14
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Servei Comarcal de Joventut ha elaborat l’estudi “Salut emocional jove”, amb l’objectiu d’identificar i recollir les necessitats emocionals de les persones joves. L’estudi ha comptat amb la participació més de 600 joves de la comarca, d’entre 12 a 19 anys, i ha sorgit de l’interès expressat per les regidories de joventut dels sis ajuntaments del Garraf de crear un servei d'abast comarcal, per a promoure el benestar emocional del col·lectiu jove, que s’ha vist afectat durant el període de confinament per la pandèmia de la Covid-19.
L'estudi, a més de descriure l'estat emocional actual de les persones joves de la comarca, aporta una anàlisi de les particularitats que es donen en el transcurs de la joventut, segons les seves etapes de desenvolupament.
Pel que fa a l’estat emocional, quasi el 80% dels i les joves que han participat en l’elaboració de l’estudi, a través d’enquestes, ha fet referència al fet que perceben que les seves amistats i familiars s'interessen pel seu benestar emocional, però aquest interès percebut disminueix en relació al professorat o a la resta de la comunitat.
En relació a la manera en què les persones joves responen a les situacions de conflicte emocional, s’ha detectat que la majoria ho fa pensant en la mirada exterior (què pensen altres persones) i no en el benestar personal.
Davant d’una situació complexa, malgrat que es pugui pensar que durant l’adolescència hi ha actituds més aviat d’indiferència (“passar de tot” o el concepte d’impermeable emocional), l’estudi demostra que els i les joves tenen molta més tendència a no resoldre les seves emocions, guardar-les i carregar-les a la seva motxilla emocional.
En aquest sentit, s’ha trobat que els i les joves d'etapes de formació post-obligatòria, en concret al batxillerat, presenten més grans índexs de malestar, fet que comprova que a més edat, hi ha més vivència de malestar emocional que es manifesta a través dels nervis, estrès, preocupació, intranquil·litat, inseguretat, desconfiança, impotència, indignació, decepció, tristesa, etc.
Les conclusions d’aquesta diagnosi permetran generar una proposta de bones pràctiques per a donar suport i acompanyament en la promoció d'un desenvolupament socioemocional sa, ple i satisfactori dels i les joves, des d'una perspectiva comarcal.
Actualment s'estan analitzant els objectius pedagògics i la proposta d’accions que inclou l'estudi, i es treballa principalment una proposta formativa adreçada a joves i docents dels centres educatius del Garraf.
Aquest estudi ha estat realitzat per l’empresa SEER (Salut i Educació Emocional), amb el finançament de la Diputació de Barcelona i la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, i ha comptat amb la col·laboració dels serveis de joventut dels sis ajuntaments de la comarca.
L’estudi es pot consultar i descarregar al web del Consell Comarcal del Garraf www.ccgarraf.cat. També es pot veure la presentació de l'estudi, de 30 minuts de durada, en aquest enllaç.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!