L’hospital de Vilafranca, primer comarcal en posar en implantar la pròtesi de penis amb cirurgia ambulatòria. CSAPG
Redacció/ ACN |
Vilafranca del Penedès
14-07-2021
| Actualitzat 15-07-2021 23:25
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès (HCAP) ha estat el primer centre hospitalari comarcal de Catalunya en posar en marxa el programa de pròtesi de penis en règim de Cirurgia Major Ambulatòria. La doctora Laia Sos, metgessa adjunta del Servei d’Urologia del CSAPG i referent d’Andrologia dins el servei, ha estat l’encarregada de dur a terme aquesta tècnica quirúrgica. Per poder engegar aquest programa, la doctora Sos s’ha format en el tractament de la disfunció erèctil orgànica refractària a tractaments mèdics, present en pacients amb patologia vascular severa.
La posada en pràctica d’aquesta indicació quirúrgica segueix uns protocols estrictes, en el que es valora i decideix quins pacients son susceptibles de poder-se beneficiar d’aquesta tècnica, sota l'assessorament tècnic i humà del doctor Josep Torremadé, referent i responsable de la Unitat d’Andrologia del Servei d’Urologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, pioner en la posada en marxa d’un programa d’implantació de pròtesi de penis en règim de cirurgia major ambulatòria. L’adopció d’aquesta tècnica fa que l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès sigui el primer hospital comarcal en implantar pròtesis de penis sense necessitat d’ingrés hospitalari, seguint el model del seu hospital de referència.
El procediment per als casos ambulatoris no varia excepte en l'aplicació d'una sèrie de bloquejos anestèsics per al control del dolor postoperatori. Els casos que es decideix mantenir en règim d'hospitalització són principalment els que requereixen maniobres quirúrgiques addicionals més complexes. La cirurgia ambulatòria, a més de ser més còmode pel pacient, també suposa una reducció del cost, i permet que l'hospital pugui incrementar el nombre d'implants que realitza cada any.
Segons diversos estudis, entre el 20 i el 50% dels homes pateix disfunció erèctil, un problema que és especialment prevalent a partir dels 60 anys. La pròtesi és un últim recurs terapèutic quan altres tractaments no funcionen, com ara la medicació oral i les injeccions intracavernoses.
La durada de les pròtesis s'ha incrementat en els darrers anys i s'han aconseguit tècniques cada vegada menys invasives, però això també requereix d'una major especialització. Bellvitge porta 30 anys col·locant aquests implants i organitza el curs més important de l'Estat en aquest àmbit.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!