ACN |
Barcelona
29-07-2021 09:20
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Societat Catalana d'Obstetrícia i Ginecologia (SCOG) i el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) han admès en un comunicat conjunt les conseqüències "greus" de l'anomenada "violència obstètrica", exercida per organitzacions i professionals sanitaris sobre el cos i processos reproductius de les dones quan, per acció o omissió, els dificulten la presa de decisions sobre el seu cos. Les dues entitats subratllen que l'ús d'aquesta expressió genera "rebuig" a la majoria de professionals de la salut perquè "suggereix intencionalitat i voluntat d'exercir violència envers les dones", però "malgrat la incomoditat", subratllen que és una expressió adoptada per l'ONU i la UE, per la qual cosa "convé reconèixer-la" per eradicar-la.
La SCOG i el CCMC han mostrat el "compromís" de ser "part activa" d'aquest canvi i emprendran iniciatives divulgatives "de sensibilització i formació" per als professionals. "Només podrem avançar si ho fem al costat de les dones i si ho fem comptant amb elles", indiquen.
Tot i això, també veuen "amb preocupació" la possibilitat que "l'assimilació jurídica" de la violència obstètrica amb la de violència de gènere pugui implicar la criminalització de professionals sota normes previstes per a situacions doloses que no són específiques de l'actuació professional.
Tot plegat després que aquest matí un grup d'una desena de dones hagi participat en una acció contra el "negacionisme" del Consell General de Col·legis Oficials de Metges (CGCOM) sobre la violència obstètrica. Les dones s'han concentrat als jardins Roig i Raventós de Barcelona en una iniciativa que preveuen repetir cada dimecres d'agost a les onze del matí.
"Cal acceptar que la violència obstètrica existeix, sinó perquè hem de sanar la ferida que aquesta deixa, ja que impacta a curt i llarg termini en la salut mental d'aquella mare i en la relació amb el nadó", ha indicat Andrea Ros, presidenta de l'associació Mare, que s'ha presentat en societat amb aquesta acció.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!