Consell d'Alcaldes

Alcaldes de l'Alt Penedès reclamen crear una Policia Local mancomunada per reforçar la vigilància als municipis petits

23 dels 27 ajuntaments no tenen cos policial propi i critiquen la poca presència dels Mossos d'Esquadra

Alcaldes de l'Alt Penedès reclamen crear una Policia Local mancomunada per reforçar la vigilància als municipis petits. ACN

Alcaldes de l'Alt Penedès reclamen crear una Policia Local mancomunada per reforçar la vigilància als municipis petits. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Consell d'Alcaldes de l'Alt Penedès vol crear una Policia Local mancomunada que doni servei als municipis de menys de 6.000 habitants. A la comarca només hi ha quatre localitats amb cos policial propi, mentre els 23 restants depenen dels Mossos d'Esquadra, reforçats en alguns casos amb serveis de Guàrdies Municipals. Els alcaldes asseguren, però, que a molts pobles hi ha "poca" presència de la policia catalana i exigeixen una solució per millorar la sensació de seguretat. "Arran de la crisi de la covid-19, ens hem trobat que molta gent de les grans ciutats ha vingut als pobles però no tenim recursos per garantir, per exemple, el compliment del confinament nocturn", explica a l'ACN el president del Consell d'Alcaldes, César Herráiz.
Els alcaldes de l'Alt Penedès asseguren que el patrullatge dels Mossos d'Esquadra no és proporcional a la magnitud i dispersió d'una comarca de més de 600.000 km2, amb més de 40 km d'un extrem a l'altre i una població de 108.000 habitants. Herráiz, que també és alcalde d'Avinyonet, recorda que la majoria de municipis es disgreguen en diversos pobles, i assegura que "hi ha la sensació generalitzada que no hi ha prou presència policial".

A la comarca, només tenen Policia Local els ajuntaments de Vilafranca, Santa Margarida i els Monjos, Sant Sadurní d'Anoia i Gelida. La resta, reclamen més efectius dels Mossos des de fa anys, però aquesta petició s'ha redoblat d'ençà que la primavera del 2020 va començar el desconfinament de la covid-19 i es van estendre les mesures restrictives per evitar la propagació de la pandèmia.

Des del Consell d'Alcaldes lamenten que la majoria d'ajuntaments no tenen capacitat per supervisar, per exemple, el número de persones en trobades socials o el toc de queda. Herráiz diu que els Mossos "van desesperats" per arribar a tot arreu, i destaca que el confinament nocturn a municipis grans com Vilafranca ha derivat la gent jove cap a pobles on no hi ha vigilància. A altres pobles petits on també hi ha toc de queda, com la Granada, han contractat agents privats les nits del cap de setmana per garantir que tothom és a casa d'1h a 6h.

Covid-19 a banda, Herráiz assenyala altres motius pels quals els alcaldes també reclamen disposar de Policia Local. És el cas, per exemple, de conflictes quotidians derivats de visitants que aparquen als guals. "Sembla banal, però nosaltres no podem multar un cotxe mal aparcat perquè no tenim policia", explica Herráiz, que també recorda altres exemples, com els disturbis provocats sistemàticament per una família conflictiva de la Granada.

Davant d'aquesta situació, alcaldes de municipis com Avinyonet, Font-rubí, la Granada i Pontons han posat damunt la taula la necessitat de disposar d'una Policia Local mancomunada. La idea ha estat ben rebuda pel Consell d'Alcaldes, que ha encarregat un informe jurídic a la Diputació de Barcelona per valorar la viabilitat d'un cos policial compartit.

Herráiz recorda que la llei només permet tenir Policia Local pròpia a aquells municipis de més de 10.000 habitants, o menys en el cas que el Departament d'Interior ho autoritzi expressament. En tot cas, assegura que econòmicament és una càrrega in assumible per als pobles petits. Per això defensa que un servei mancomunat seria la solució idònia, i considera que resoldria problemàtiques similars en què es troben altres comarques.

En alguns casos, hi ha municipis de l'Alt Penedès que tenen cos de Guàrdies Locals, com Olèrdola. El regidor de Seguretat Ciutadana, Jordi Catasús, explica que fa 25 anys que la localitat disposa d'aquest servei, que els és "molt eficaç" per tenir una relació directe i propera amb el veïnat, controlar el compliment de les ordenances municipals i actuar en qüestions relacionades amb el trànsit.

Catasús admet que municipis com Olèrdola –amb poc més de 3.500 habitants- no poden plantejar-se demanar permís a Interior per crear un cos de Policia Local, "perquè necessita d'una estructura molt complexa". Per això l'Ajuntament s'avindria a estudiar la possibilitat de disposar d'un cos compartit amb la resta de localitats de l'Alt Penedès.

Mentre no arriba aquesta possibilitat, però, el regidor el que demana és poder dotar de més recursos el cos de Guàrdies Locals. En aquest sentit, lamenta que els agents municipals d'Olèrdola no puguin anar armats. El sotscap del cos, Alfons Inglès, reconeix que la llei de Policies Locals els limita força el marc d'actuació i els impedeix, per exemple, aixecar un atestat en cas d'accident lleu sense accidents, una situació amb la que es troben sovint als polígons industrials.

Davant l'interès dels alcaldes de l'Alt Penedès en poder disposar d'un servei policial mancomunat, l'ACN ha contactat amb el Departament d'Interior, que no ha donat resposta concreta al respecte.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local