Violència masclista

Save the Children alerta d'una "normalització" de la violència de gènere en les parelles adolescents

A Catalunya hi ha hagut 620 noies menors d'edat amb ordres de protecció o mesures cautelars en els darrers deu anys

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La "normalització" de la violència de gènere, així com una repetició de rols sexistes es mantenen també entre adolescents, segons l'últim informe presentat per Save the Children. L'organització ha analitzat les polítiques, estudis i dades existents a Catalunya i Espanya sobre violència de gènere entre adolescents, constatant que moltes nenes i joves menors de 18 anys queden fora del focus de les campanyes, dels recursos i d'aquelles opcions més centrades en la prevenció, produint-se una "major invisibilització" de les seves circumstàncies. L'organització sosté que una de les problemàtiques és la falta de perspectiva sobre la infància en l'anàlisi d'aquesta violència, un fet que dificulta l'accés a més dades sobre aquesta realitat.

A Catalunya, hi ha hagut 620 noies menors d'edat víctimes de violència de gènere amb ordres de protecció o mesures cautelars en els últims deu anys (28.472 de totes les edats). Així, es denota una tendència "estable" de víctimes que denuncien. Tot i que les xifres de l'any 2020 són inferiors, aquest fet podria estar relacionat amb la influència de la pandèmia i les dificultats derivades de les restriccions.

Tot i això, l'organització avisa que les xifres oficials "no mostren" la realitat d'aquesta violència perquè en general "es denuncia poc" i, entre les adolescents, un dels problemes principals és què ni tan sols arriben a identificar-se com a víctimes de violència de gènere.

Pel que fa a les trucades a la línia d’atenció contra la violència masclista, l'any 2020 es van registrar 119 trucades on la persona víctima de violència de gènere tenia menys de 18 anys. En un 33,6% dels casos va trucar la mateixa víctima, tot i que en més de la meitat (57,9%), la trucada la va fer un familiar o una persona propera.

Tal com ha explicat Emilie Rivas, responsable de polítiques d'infància de Save the Children a Catalunya, quan les adolescents pateixen violència de gènere, "troben barreres per accedir a serveis d'atenció integral", que integrin "tant la perspectiva d'infància com la de gènere". En aquest sentit, ha remarcat que cal una disposar d'un sistema més "integrador" que permeti fugir d'unes mesures "parcials" que "invisibilitzen" les adolescents que ho pateixen.

Save the Children considera que cal promoure l'educació afectiva i sexual des d'edats primerenques, juntament amb l'ús segur i responsable dels entorns digitals, el desenvolupament de recursos d'atenció integral amb enfocament d'infància i adolescència i de gènere i les polítiques de salvaguarda i protocols de detecció i actuació en escoles amb perspectiva de gènere.

També demana impulsar i reforçar els programes de reeducació per a adolescents agressors, establir mecanismes de denúncia segurs confidencials, desenvolupar registres per a la recopilació de dades específiques i, finalment, adaptar el sistema judicial a les necessitats de l'adolescència.

Així, l'entitat insta la societat a revisar de forma crítica els mites de l'amor romàntic i tot el que comporten per a la joventut, arquetips que arriben a normalitzar conflictes i conductes violentes, o la gelosia com a expressió de l'amor. El respecte a les anomenades "noves masculinitats" també són fonamentals per a "derrocar les barreres i la pressió social i de grup" que senten els adolescents. Així mateix, Save the Children insisteix que es necessiten donar a nois i noies "models de comportament i relació que poder i desitjar reproduir".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local