ACN |
Barcelona
05-11-2021 09:58
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El 75% de dones amb trastorns psiquiàtrics han patit violència masclista al llarg de la vida, segons la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, que agrupa els professionals d'aquesta especialitat de tot Catalunya. Girona acull aquest divendres les quartes jornades sobre 'Violència masclista i salut mental'. Els experts indiquen que el abusos sexuals, la negligència infantil o la violència masclista tenen un elevat impacte en la salut mental i afecten especialment les dones. Tres de cada quatre dones amb problemes de salut mental han estat víctimes de violència i les jornades se centren en conèixer els diferents tipus d'experiències traumàtiques que més afecten les dones per tal de poder-los prevenir, detectar i abordar.
Les experiències traumàtiques al llarg de la vida són molt prevalents entre les persones que pateixen un trastorn psiquiàtric, especialment els trastorns depressius, els trastorns d'ansietat, els trastorns de personalitat (especialment el TLP), els trastorns psicòtics i els trastorns per ús de substàncies.
Per això, el Grup de Treball Dona i Salut Mental de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental (SCPiSM), de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, ha organitzat les quartes jornades sobre 'Violència Masclista i Salut Mental', sota el títol 'Abordatges del trauma'. Les jornades es fan aquest divendres, de forma virtual i presencial, a l'Auditori Josep Irla de Girona, amb participació de més de 600 professionals d'arreu de Catalunya.
La vicepresidenta de l'SCPiSM, la doctora Gemma Parramon, assenyala que amb aquesta jornada es pretén sensibilitzar els professionals i aprofundir en el coneixement sobre l'impacte que l'estrès crònic té sobre la neurobiologia i aprendre com abordar-lo. Les dones que conviuen amb situacions de violència per part de la parella s'exposen a amenaces a la seva integritat física i psicològica. Aquest entorn té un efecte clar en el sistema endocrí, immunològic i cerebral. Les conseqüències són clares, afirma Parramon: les dones presenten el doble de risc de patir malalties cardiovasculars i diabetis i entre tres i quatre vegades més risc de depressió i intents de suïcidi.
L'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears és una entitat fundada l'any 1872, amb personalitat jurídica oficialment reconeguda, i constitueix una tribuna i un lloc de reunió dels professionals de la salut de Catalunya, Balears, València i Andorra. És una institució independent al servei del país i no vinculada a cap organisme oficial.
La seva finalitat és fomentar l'estudi de les ciències de la salut en tots els seus aspectes: humà, tècnic, social i cívic, tant en el seu vessant assistencial com docent i d'investigació.
Aplega més de 30.000 socis i està integrada per 86 societats científiques que agrupen els professionals de les ciències de la salut.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!