El conseller d'Educació presideix la commemoració del Dia Internacional contra la violència masclistes a Vilanova. Susana Nogueira
Susana Nogueira |
Vilanova i la Geltrú
25-11-2021 19:28
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Vilanova i la Geltrú ha estat una de les ciutats que aquest dijous ha commemorat el Dia Internacional Contra la Violència Vers les Dones i les Nenes. L’acte institucional ha estat presidit aquest any pel conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray i ha comptat amb la participació de la membre del Grup Dones i Diversitat Estrella Aguilar i la professora de ioga Maren Jensen Salas que han estat les encarregades de fer la lectura del Manifest Internacional que se centra en totes les formes de la violència masclista. Tot seguit, s’ha fet una performance dirigida per Mar Pawloswsky.
El conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Josep González-Cambray, ha manifestat que la commemoració del Dia Internacional Contra la Violència Vers les Dones i les Nenes, posa nom, rostre i història a totes les dones víctimes de violència masclista, perquè ningú gosi negar-les. El compromís del departament d’Educació és que totes les dones tinguin dret a viure en llibertat i sense por. “Som aquí per reafirmar el nostre compromís i tolerància 0 amb qualsevol mena de violència i discriminació. Com a conseller d’Educació estic convençut que l’erradicació de la violència de les dones i nenes, comença a la família i a les escoles. Aquestes han de ser l’espai de coeducació, on es formin persones amb esperit crític, on s’afavoreixi una convivència sense idees sexistes i on s’aporti eines per reconèixer i plantar cara a les situacions de discriminació i de patiment. Les escoles han d’estar basades en el respecte de la vida, la dignitat de la persona, la igualtat dels drets d’oportunitats, la justícia social, la diversitat cultural, la solidaritat i la responsabilitat compartida per un futur sostenible”. El conseller, ha reafirmat que totes les formes de violència masclista no tenen cabuda a les aules ni a la societat.
L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha afirmat que totes les formes de violència masclista són una xacra que s’ha de combatre sense descans. El Servei d’Informació i Atenció de les Dones de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú han atès 252 dones des de principi d’any fins ara i s’han fet 3.282 actuacions relacionades amb violències masclistes. “Des de l’Ajuntament seguim treballant per la prevenció, la sensibilització i denunciar tota conducta masclista, perquè cap agressió quedi impune. La violència masclista té moltes cares i no podem deixar d’atendre cap, per això cal insistir en la conscienciació per saber identificar aquestes conductes masclistes, començant per la població més jove. S’ha de tenir en compte que Educació i Cultura són un pilar fonamental per eliminar aquestes conductes. Per descomptat treballem per millorar l’atenció, l’assessorament i l’acompanyament de les víctimes. Necessitem la implicació de tothom per a construir una societat més justa i igualitària sense pors i submissions. No estem soles i ens volem vives”.
La violència contra les dones i les nenes suposa una violació dels drets humans que es manifesta de manera psicològica i física. Afecta a les dones de tots els països del món i de totes les edats. Pateixen múltiples discriminacions i violències masclistes que les situen en una posició de desavantatge i vulnerabilitat i és un greu atemptat contra la dignitat i la llibertat de les dones.
El manifest d’enguany se centra en el reconeixement i les modificacions de la Llei 17/2020, de modificació de la 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista. La modificació d’aquesta Llei introdueix el reconeixement de noves formes de violència, com ara la violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius, que es defineix com la que s’exerceix amb l’objectiu d’impedir o dificultar l’accés a una informació veraç, necessària per a la presa de decisions autònomes i informades. Pot afectar els diferents àmbits de la salut física mental com la salut sexual i reproductiva. La violència de segon ordre, que consisteix en la violència física o psicològica, les represàlies, les humiliacions i la persecució exercides contra les persones que donen suport a les víctimes. La violència vicària, entesa com a qualsevol mena de violència contra les filles i els fills amb la finalitat de provocar dany psicològic a la mare. La violència digital, que són tots els actes de violència masclista i misogínia en línia comesos, instigats, amplificats o agreujats, en part o totalment, amb l’ús de tecnologies de la informació i de la comunicació. Aquests actes causen d’anys psicològics i físics, reforcen estereotips masclistes, danyen la dignitat i la reputació, atempten contra la privacitat i la llibertat d’obrar de la dona, entre altres conductes masclistes. La violència en l’àmbit de la vida política i l’esfera pública de les dones, on la violència es produeix en espais de la vida pública i política, com les institucions polítiques i les administracions públiques, els partits polítics, els mitjans de comunicació, etc. La violència en l’àmbit institucional, constituïda per les accions i omissions de les autoritats, el personal públic i els agents de qualsevol organisme o institució pública que tinguin per finalitat retardar, obstaculitzar o impedir l’accés a les polítiques públiques i a l’exercici dels drets que reconeix aquesta mateixa Llei. Finalment, han destacat l’impacte de la violència sexual, la qual no es pot consentir, les dones no poden viure amb por, amb la llibertat coartada per l’amenaça d’unes agressions sexuals que ja haurien d’estar desterrades d’una societat democràtica i lliure.
En la lectura del manifest s’ha destacat que malgrat l’avenç en la identificació i visibilització de totes les violències masclistes, queda un llarg camí per conscienciar la societat sobre aquestes violències, ja que dins del ventall de reaccions, la negociació i l’actitud defensiva continua sent la reacció més habitual dels homes. En la diada d’enguany es vol emfatitzar totes les accions, individuals i comunitàries, que són fonamentals per erradicar les violències masclistes. El manifest remarca que davant de totes les actuacions masclistes s’ha d’actuar immediatament i està en mans de tota la societat, ja que totes les dones han de gaudir de vides lliures i dignes en qualsevol país.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!