Nou punt d'atenció a la salut emocional a l'Oficina Jove del Garraf. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
13-12-2021 11:21
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Oficina Jove Garraf, ubicada al TOC del carrer de Sant Sebastià, ha obert un nou punt d'atenció a la salut emocional i psicològica de les persones joves de la comarca. El servei, que està en funcionament des de mitjans de novembre i ja ha atès una desena persones, està gestionat per l'Associació Salut Mental Garraf, AFAMMG, a través d'una psicòloga, que pot derivar els casos de més gravetat a serveis especialitzats.
El servei de gestió emocional està obert els dimarts de 10 a 14 h i els dijous de 16 a 19 h, i cal demanar hora al telèfon 691977782. Allà, qualsevol noi o noia que ho necessiti podrà trobar un espai obert per poder parlar i compartir, on se l'escoltarà sense fer judicis de valor. Poder optar a un recurs proper d'escolta i ajuda en un servei com l'Oficina Jove, obert a tothom entre els 12 i els 29 anys, pot ajudar moltes persones a trobar eines que els permetin evitar malestar, gestionar més eficientment les emocions, i resoldre situacions que es fan difícil abordar en solitari.
El regidor de Joventut, Adrià Guevara, destaca que “davant de la situació actual, en la qual molts joves passen per moments delicats a nivell de salut mental, crèiem imprescindible poder oferir aquest recurs de suport totalment gratuït i a l'abast de tothom".
La proposta per posar en marxa aquest servei ve de lluny, i ha estat amb motiu de la pandèmia que ha rebut un impuls per tirar endavant. L'any 2020 es va realitzar una enquesta comarcal de salut psicològica i emocional entre el jovent de la comarca, que va evidenciar la necessitat d'oferir aquest punt d'atenció.
El Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú també ha aprovat recentment dues mocions en aquest sentit.
La primera reclamava mesures de prevenció, detecció i suport a la salut mental del jovent, fent referència a les conseqüències emocionals que pateixen a causa de les recurrents crisis que hi ha hagut des de 2008, i que han eixamplat les desigualtats socials. La pandèmia ha contribuït en l'agreujament dels problemes de salut mental de la gent jove per la modificació dels seus hàbits (amb la reducció de pràctica esportiva, les classes en format virtual, el tancament de serveis i limitació de l'oci o la reducció de franges horàries de mobilitat). Segons dades de la Federació Salut Mental Catalunya, el confinament ha repercutit en el benestar emocional dels joves, triplicant l'estrès posttraumàtic. El suïcidi és la primera causa de mort no natural entre els joves d'entre 15 i 29 anys, un 80% de la gent jove ha expressat malestar o haver empitjorat arran del confinament, i prop d'un 60% ha patit algun tipus d'ansietat.
La segona moció fa referència a la implantació d'un pla local de prevenció del suïcidi i de salut mental. La mateixa OMS aconsella que es visibilitzi el suïcidi. Actualment a Espanya les persones que decideixen acabar amb la seva vida són el doble de les que moren en accidents a la carretera, i el suïcidi és la primera causa de mort externa.
S'ha demostrat que en tot aquest temps de reducció de la vida social i familiar, i davant la incertesa pel pronòstic de la malaltia, han incrementat les taxes d'ansietat.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!