ACN |
Brussel·les
11-01-2022 19:20
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Organització Mundial de la Salut preveu que més del 50% de la població europea s'encomani d'òmicron en els pròxims dos mesos. En una roda de premsa aquest dimarts, el responsable per Europa de l'OMS, Hans Kluge, ha afirmat que l'Institut de Mètrica i Avaluació de la Salut de la Universitat de Washington calcula que en sis o vuit setmanes més de la meitat dels ciutadans a Europa s'hauran infectat amb aquesta variant de la covid-19. Kluge ha recordat que la vacunació protegeix contra una malaltia greu provocada per aquesta variant "altament transmissible". "A causa d'aquesta transmissió sense precedents, estem veient un augment de les hospitalitzacions per covid-19 que està desafiant els sistemes de salut", ha remarcat.
Per això, Kluge ha recomanat l'ús de "mascaretes d'alta qualitat en interiors" i administrar la dosi de reforç de la vacuna "tan aviat com sigui possible". Igualment, l'OMS insta les autoritats a repartir test gratis de covid-19 entre la població. "Cal desplegar de forma més àmplia les proves ràpides de covid-19", ha defensat Kluge.
Davant la possibilitat que les escoles no puguin mantenir les classes per manca de personal, l'OMS aconsella preparar l'aprenentatge en línia perquè els nens puguin continuar estudiant mentre no puguin assistir als centres presencialment.
L'EMA creu que la covid-19 s'està transformant en una "endèmia" i s'oposa a donar dosis de reforç "contínuament"
L'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès) creu que la pandèmia de la covid-19 "s'està movent cap a una endèmia, tot i que encara no ha assolit aquest estatus". "Amb l'òmicron hi haurà més immunitat natural, a més de la vacunació, de manera que s'avançarà més ràpidament cap a un escenari d'endèmia", ha dit el cap de vacunes de l'EMA, Marco Cavalieri. Tenint això en compte, l'EMA s'oposa a donar dosis de reforç "contínuament". De fet, Cavalieri ha reconegut que veuen amb "preocupació" una estratègia de vacunació que impliqui inocular els ciutadans cada tres o quatre mesos, excepte en persones immunodeprimides.
"Cal anar amb compte de no sobresaturar el sistema immune amb repetides vacunacions", ha avisat Cavalieri, remarcant que també hi ha el risc de generar "fatiga" entre la població.
El cap de vacunes de l'EMA avala que s'hagi donat una tercera dosi "per la situació epidemiològica" actual, però ha advertit que no es pot repetir aquesta estratègia "constantment". "Seria millor començar a pensar en l'administració de dosis de reforç més espaiades en el temps i que se sincronitzin amb l'arribada de l'hivern, com es fa amb la grip", ha apuntat.
Recomanació de l'ECDC
El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) va aconsellar a finals de novembre administrar la tercera dosi de la vacuna a la població general, donant "prioritat" als majors de 40 anys.
La vacuna continua sent eficaç per evitar hospitalitzacions i morts almenys nou mesos després de completar la pauta completa, però hi ha "un declivi modest" en persones grans o immune deprimides, segons l'ECDC. La recomanació del novembre buscava "augmentar la protecció contra la infecció" i, així, "reduir potencialment la transmissió en la població i prevenir més hospitalitzacions i morts".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!