L'Associació Contra el Càncer alerta de desigualtats territorials per accedir a diagnòstics i tractaments a Catalunya. ACN
ACN |
Barcelona
04-02-2022 09:35
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Associació Contra el Càncer alerta que els pacients i els seus familiars s'enfronten a "desigualtats" relacionades amb "l'accés a entorns saludables, al diagnòstic precoç i les cures pal·liatives". Amb motiu del Dia mundial contra el càncer, el 4 de febrer, l'associació ha presentat un informe sobre la iniquitat del càncer a l'Estat i que mostra que una part de la població "no té les mateixes oportunitats" de prevenir i viure amb la malaltia. "A Catalunya, sobretot a Lleida, el codi postal afecta més que el codi genètic a l'hora de fer front al càncer", asseguren des de l'entitat. També hi ha desigualtats econòmiques. Entre despeses directes i indirectes, el càncer provoca un cost superior a 10.000 euros en el 41% de les famílies.
L'informe recull desigualtats a nivell estatal des de la prevenció del càncer, amb factors de risc com l'obsesitat o el consum de tabac, fins a la recerca, passant per la detecció precoç; el tractament; com afrontar l'impacte emocional, social, econòmic i laboral de la malaltia i també en l'accés als recursos assistencials al final de la vida.
Un dels exemples que posa l'associació és que Barcelona compta amb sis o més unitats de radioteràpia, mentre que Tarragona, Lleida i Girona només en tenen una. Una altra dificultat es pot trobar en l'accés a les cures pal·liatives. Segons l'Associació Europea de Cures Pal·liatives, els recursos especialitzats necessaris per a una atenció adequada al final de la vida és de 2 per cada 100.000 habitants, mentre que a Catalunya la relació és de 0,86.
"El càncer és igual per a tots, però no tots són iguals davant del càncer", recalquen des de l'associació a través d'un comunicat amb motiu del Dia mundial contra el càncer, aquest divendres.
Glòria Martínez, pacient diagnosticada de càncer de mama dues vegades, resident a Vielha i membre de la junta local de l'associació a la Vall d'Aran, explica, en un testimoni recollit per l'AECC: "A nivell de família és complicat perquè has de conciliar els viatges, les intervencions, tu estàs fora i la família, a casa. A nivell familiar i econòmic és complicat, és més fàcil si estàs en una ciutat".
Però les desigualtats també són socials i econòmiques. Un altre exemple destacat per l'associació és el programa de cribratge de càncer de còlon, que a Catalunya és del 100%. Amb tot, un 57% de la població entre 50 i 69 anys no s'ha fet mai una prova de sang oculta en femta, segons indica l'AECC, i la participació minva en les persones d'estrats socioeconòmics més baixos. El cribratge del càncer de còlon no només permet detectar-lo de forma precoç, sinó que també pot prevenir la malaltia. En el cas de detectar-se sang oculta a la prova, s'ha de fer una colonoscòpia per descartar cap lesió i els pòlips (adenomes) es poden treure abans que puguin evolucionar en un càncer.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!