Salut

Enginyers Garraf-Penedès i la residència Inglada Via colꞏlaboren en un estudi que utilitza la intelꞏligència artificial

Conveni entre Enginyers Garraf-Penedès i la residència Inglada Via . Eix

Conveni entre Enginyers Garraf-Penedès i la residència Inglada Via . Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El darrer trimestre de 2021 el Col·legi Enginyers Garraf‐Penedès i la residència per a persones d’edat avançada Inglada Via de Vilafranca del Penedès han col·laborat per dur a terme un estudi amb la finalitat d’aconseguir una millora en la seguretat i l’atenció dels residents i de dotar de noves eines el personal assistencial. L’estudi s’ha realitzat mitjançant l’ús de tecnologia basada en l’Internet de les Coses (IoT) i la Intel·ligència Artificial (IA). Per això, Enginyers Garraf‐Penedès ha comptat amb la col·laboració de l’empresa especialitzada CD4IoT, empresa col·laboradora d’aquest Col·legi professional.   

L’estudi s’ha desenvolupat en dues línies: 

‐ Obtenir dades de la qualitat de l’aire en una residència geriàtrica i aportar eines per a la seva millora. 

‐ Estudiar com ajudar els residents amb problemes respiratoris, que requereixen del suport d’un respirador mecànic, mitjançant l’aplicació d’IA per al control del funcionament de l’aparell, la detecció de possibles incidències i la gestió de sistemes d’alarma.   

El model d'IA d’una banda s’ha aplicat al control de l'aire (CO2 i altres partícules en suspensió) que ha permès rescatar dades pels sensors instal·lats en diferents zones de la residència.  Les dades obtingudes i el seu posterior tractament permeten controlar de forma automàtica la ventilació, i anticipar‐se a les necessitats dels diferents espais, ja que es tracta d’un sistema que ha estat capaç d’aprendre de les dades que ha anat obtenint i que, alhora, permet optimitzar els recursos dels quals es disposen amb l’objectiu d’obtenir el millor nivell de qualitat de l’aire.  

L’estudi ha donat informació de com evoluciona la qualitat de l’aire durant les diferents franges horàries en varies zones de dia, essent una eina única que ha permès i permetrà actuacions eficients just on són necessàries. 

Quant al sistema d'IA aplicat als pacients amb assistència respiratòria, mitjançant sensors associats a un respirador, se n'ha pogut analitzar l'evolució de treball‐consum, demostrant tant la utilitat en la prevenció de situacions crítiques com en la presa de decisions del personal, pel fet de disposar de més dades i informació de detall. La monitorització del aparells de respiració assistida ha permès obtenir dades de vital importància, perquè l’estudi ha estat capaç de determinar quan hi pot haver un mal funcionament de lleu o alta importància, i en aquest segon cas enviar una comunicació als assistents de les persones connectades. El sistema d'intel·ligència artificial que s’ha utilitzat durant l’estudi pot aprendre dels comportaments dels usuaris de forma que a partir de les dades obtingudes pot saber quan realment es tracta de situacions que requereixen d’atenció immediata i quan es tracta de situacions amb alta probabilitat de quedar solucionades per si soles en un breu espai de temps.    

Aquest estudi s’ha desenvolupat com un projecte dintre l’àrea social del Col·legi d’Enginyers Garraf‐Penedès, amb l’objectiu d’acostar les tecnologies disruptives als àmbits on es poden aplicar de forma pràctica, com és el cas dels centres geriàtrics. 

Enginyers Garraf‐Penedès agraeix la col·laboració i absoluta predisposició de la Fundació Inglada Via i de l’empresa CD4IoT. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local