Pobresa menstrual

4 de cada 10 dones de l'estat espanyol no s'ha pogut permetre el producte menstrual que voldria, segons un estudi

Investigadores de l'IDIAPJGol demanen polítiques contra la pobresa menstrual i per al maneig de la menstruació

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Quatre de cada deu dones de l'Estat no es pot permetre el producte menstrual que voldria. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi realitzat per l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol). Els resultats es basen en les dades aportades per 22.823 persones que menstruen a través d'una enquesta en línia feta entre el març i el juliol del 2021. En concret, un 22,2% van assegurar que no havien tingut accés a productes menstruals en algun moment de la seva vida per qüestions econòmiques i un 39,9% no s'havia pogut costejar el producte que voldria. El 74% de les participants assegura haver sobreutiltizat un producte menstrual per no tenir accés a un lloc adequat per canviar-lo.

Entre les més afectades es troben les treballadores a temps complet, les dones més joves i les més afectades socioeconòmicament.

L'estudi apunta que els principals factors de risc per patir pobresa menstrual van ser identificar-se com a persona no binària, haver nascut fora d'Espanya, tenir una situació irregular i laboral precaritzada. En canvi, els factors protectors són tenir estudis universitaris i no haver tingut problemes socioeconòmics l'últim any.

L'estudi revela també que un 18,3% dels participants van explicat absentisme laboral per qüestions de salut menstrual, mentre que l'escolar va ser del 56,6%. El 76,4% va indicar la necessitat de tenir flexibilitat horària o teletreballar per a un millor maneig menstrual i gairebé el 50% va demanar tenir accés a la baixa menstrual.

Davant d'això, els investigadors han reclamat desenvolupar polítiques per al maneig de la menstruació en l'entorn laboral, educatiu i públic.

Discriminació menstrual

Una altra dada destacada és que el 42% de les participants van assenyalar haver patit discriminació menstrual en alguna ocasió. La probabilitat d'accedir a serveis sanitaris per consultar sobre la menstruació va ser significativament més alta entre les participants amb estudis universitaris. Malgrat això, el 57,8% va assegurar no haver tingut educació menstrual o que aquesta fos parcial abans de la primera regla. Llavors l'entorn familiar, escolar i les amistats són la principal font d'informació, que en l'etapa adulta passen a ser internet i les xarxes socials.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local