El malestar dels docents es fa palès en una manifestació multitudinària pel centre de Barcelona en el primer dia de vaga. ACN
ACN |
Barcelona
15-03-2022 20:21
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Milers de docents s'han manifestat a Barcelona en el primer dels cinc dies de vaga convocats pels sindicats educatius contra la política del conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i per reclamar millores. La manifestació ha començat als Jardinets de Gràcia i ha finalitzat davant del Departament, a la Via Augusta. L'han convocada USTEC, CCOO, UGT, la Intersindical, Professors de Secundària, CGT i USOC. Reclamen arribar al 6% del PIB en inversió educativa, reduir ràtios, estabilitat del personal interí, retirar el nous currículums i el nou calendari escolar i el compromís del conseller sobre el català. Volen també la dimissió de Cambray. Els sindicats xifren el seguiment en un 70%, mentre que Educació parla d'un 31% a la pública.
La marxa ha reunit 22.000 persones segons la Guàrdia Urbana i fins a 60.000 segons alguns sindicats. La manifestació ha estat multitudinària i entre els seus participants hi havia docents de totes les etapes educatives, alguns acompanyats també dels seus fills. A la convocatòria d'aquest dimarts no només hi estaven cridats els centres públics sinó també la concertada, el lleure educatiu i el personal laboral del Departament.
No és només el calendari
Una de les coses que han volgut deixar clar els que es manifestaven és que no sortien al carrer només per l'avançament del calendari escolar. Paula Serrano, professora de secundària a l'Institut Sant Joan Despí, ha explicat a l'ACN que els motius "venen de lluny" i els ha situat en una dècada enrere, amb l'inici de les retallades. Ella ha treballat amb els seus alumnes aquest dies el perquè de la vaga i els ha volgut transmetre els seus motius. Entre aquests, la manca d'hores d'atenció i la impossibilitat de fer tutories i trobades amb les famílies dins de l'horari marcat. Ella explica que fa ús d'hores personals per poder fer aquesta feina i ha lamentat que el conseller ja compta amb aquesta "voluntarietat". Ha afegit que el que està en joc és el futur dels infants i joves però també la salut mental dels docents.
Des d'un altre col·lectiu, el de les docents de l'etapa 0-3, Arantxa Corbella ha insistit que no reclamen més vacances sinó que el que volen és "més qualitat". Corbella ha demanat que es respecti la seva feina, que hi hagi consciencia social sobre la tasca que fan, que es defensi el català, que es millorin les condicions laborals i que s'estabilitzin les plantilles. "A banda de lluitar pel nostre futur, lluitem pel futur dels infants", ha declarat.
Els sindicats no es mouran si no hi ha negociació
El sindicats han qualificat la vaga d'"històrica" i han xifrat el seguiment al voltant del 70%. En canvi, Educació l'ha reduït a un 31% als centres públics i un 8,5% als concertats.
La portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, ha manifestat que la irritació, el cansament i l'estrès han derivat en la convocatòria de cinc dies de vaga i ha assegurat que no es mouran d'aquest posicionament si Educació no s'obre a negociar tots els punts que reclamen.
Des de Professors de Secundària, Xavier Massó ha destacat especialment el seguiment de l'aturada a secundària: "No s'havia vist mai". De la seva banda, Cristina Martín (UGT) ha apuntat que, per primer cop, el conseller, ha aconseguit reunir tot el servei d'educació en contra de la seva política. Tant Martín com la resta de sindicats han demanat "bona fe negociadora" i no que se'ls convidi a seure en taules on asseguren que no poden negociar res.
Càntics contra Cambray
Durant tota la marxa s'han sentit càntics en contra de la política del conseller i s'han vist multitud de pancartes amb els mateixos lemes. Entre d'altres, l'acusen d'"imposar" mesures i de manca de diàleg. Entre els càntics s'ha pogut escoltar 'No volem ensenyament en procés d'assoliment', 'Cambray menys discursos i més recursos', 'Això no és docència, és supervivència', 'No són les vacances, són les mancances' i 'El nou currículum: fum, fum, fum'.
Tensió al final de la manifestació
La marxa ha finalitzat davant del Departament d'Educació, on s'han viscut alguns moments de tensió perquè part dels manifestants volien entrar a la conselleria. A l'exterior hi havia presència policial i quan els manifestants s'han apropat a la porta i han tret el cordó de plàstic que impedia l'accés, agents dels antiavalots han sortit de dins de la conselleria. En aquest moment s'ha produït algun forcejament. Els manifestants exigien entrar a parlar amb el conseller o bé que aquest baixés.
Finalment, Cambray s'ha reunit amb un representant de cada sindicat. La trobada ha estat infructuosa, segons la valoració dels sindicats a la sortida.
Quatre dies més d'aturada
La d'aquest dimarts ha estat la primera de cinc jornades de vaga: dimarts, dimecres i dijous d'aquesta setmana i el 29 i 30 de març. Aquest dimecres hi ha prevista una nova manifestació entre l'estació de Sant i el recinte de Fira de Barcelona, on Cambray té previst inaugurar el Saló de l'Ensenyament. Dijous, la manifestació arribarà a la plaça de Sant Jaume. Als cinc dies de vaga cal sumar-hi un sisè convocat per alguns sindicats i associacions d'alumnes pel català.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!